Hirdetés
Archivum

Öt válogatott biztosította helyét szombaton a 2019-es Európa-bajnokságra:

:

Hirdetés

Szombaton került sor a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõjének utolsó elõtti, 5. fordulójára. A sorozat mezõnyében öt veretlen gárdát találunk, akik a szombati sikerükkel immár matematikailag is biztosították helyüket a jövõ évi seregszemlén.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A B-csoportban Törökország 68-49-es sikert ünnepelhetett Lengyelországban, így õrzi veretlenségét. A török gárda nagyon jó szériát fut, mind az öt meccsüket kétszámjegyû differenciával nyerték és +112-es a pontkülönbségük. A magyar válogatottat is soraiban tudó „C” jelû négyesben Oroszország nem talált még legyõzõre a selejtezõ-sorozat alkalmával. A szombati játéknapon Litvániában arattak 79-77-es sikert.

Érdekesség, hogy tavaly õsszel Moszkvában is két pont döntött a presztízsrangadón. Litvánia már nem juthat ki az Eb-re, de eddig õk voltak legközelebb a Maria Vadeeva vezette megfiatalított orosz csapathoz. A magyar válogatott, mely szintén igencsak kedvezõ pozícióban van a kvalifikáció szempontjából, szerdán 8 pontos jekatyerinburgi bravúrral azonban még akár a C-csoport elsõ helyét is megszerezheti.

A Szekszárdról jól ismert játékosok, mint Teja Oblak és Eva Lisec vezette Szlovénia Finnországban aratott 88-68-as sikert és ezzel szintén veretlen. Kisebb meglepetésre elõbb biztosították az E-csoportból a kvalifikációt, mint Franciaország. A románok és a finnek kétszeri magabiztos legyõzése mellett a szlovénok igazán nagy skalpja éppen az volt, amikor Celjében 68-62-re felülmúlták a franciákat.

A címvédõ Spanyolország Hollandiában érvényesítette a fölényét. Lucas Mondelo együttesének egy izgalmas kijevi meccset leszámítva nem volt nehéz dolga ebben a sorozatban, miután Bulgária és Hollandia ellen is könnyedén érvényesítették a papírformát. A továbbjutás megvan, szerdán az ukránok elleni rangadón a csoport elsõ helye lesz a tét.

A hazánkban is hosszabb idõt dolgozó Stefan Svitek vezette Csehország szintén veretlenül áll öt forduló után. A csehek hasonló cipõben járnak, mint Szlovénia. Németország és Svájc ellen nem lehetett kérdés a fölényük, viszont óriási gyõzelem volt részükrõl a világbajnoki 4. helyezett Belgium februári 5 pontos legyõzése.

Összefoglalva a fentiek során vázoltak azt jelentik, hogy a 2019-es Eb mezõnyét nézve a két házigazda Szerbia és Lettország mellett már öt másik résztvevõ válogatott, Törökország, Oroszország, Szlovénia, Spanyolország és Csehország kilétét ismerjük.

Hirdetés