Hirdetés
Archivum

Öt világbajnoki hely kelt el az elmúlt héten:

:

Hirdetés

Az elmúlt héten két kontinenstornát rendeztek nõi kosárlabdában. Az Amerika-bajnokságot Kuba, az Afrika-bajnokságot pedig Angola nyerte. A tornákon összesen öt világbajnoki hely kelt el. Kuba, Kanada, Brazília, Angola és Mozambik készülhet Törökországba.

Az Amerika-bajnokságról az elsõ három helyezett szerzett részvételi jogot a világbajnokságra. Itt az elõdöntõben Kuba 72-68-ra verte Brazíliát. A kubaiak 19 ponttal is vezettek a mérkõzésen, de a WNBA-ben vitézkedõ Erika de Souza nélkül felálló brazilok az utolsó két percbe érve egyenlítettek. A végjáték mégis a kubaiak javára dõlt el, akik ezzel bejutottak a fináléba. A másik ágon Kanada a papírformának megfelelõen kiütötte Puerto Rico-t.

A csoportmérkõzések alatt Kanada egyszer már Kubát is legyõzte, így esélyesként lépett pályára a fináléban. Kuba azonban kiváló játékkal a második negyedben állva hagyta a juharleveleseket. A harmadik etapban 4 pontra felzárkózott Kanada, de fordítani nem tudtak. Kuba 69-71-es sikerével hosszú idõ után ismét az amerikai kontinens legjobbja lett. A torna legértékesebb játékosának (MVP) a kubai Yamara Amargo-t választották. A bronzmérkõzésen Brazília 66-56-ra verte Puerto Rico-t. Ezzel csalódást keltõ teljesítményük ellenére a világbajnoki kvalifikációt megszerezték.

Az Afrika-bajnokságról az elsõ két helyezett kvalifikálta magát a világbajnokságra. Az elõdöntõben Mozambik 14 pontos hátrányból felállva 61-57-re verte Kamerunt. A másik ágon Angola szintén 14 pontos hátrányt dolgozott le és végül 46-43-ra gyõzték le Szenegált.

A döntõ hosszabbításos drámai csatát hozott, ahol végül Angola 64-61-re nyert. Az angolai csapat két büntetõvel az utolsó másodpercekben egyenlített. A ráadást végül 9-3-as szériával kezdték az elfáradó Mozambik ellen és ez döntõnek bizonyult. A bronzmérkõzésen, melynek a VB kvalifikáció szempontjából már nem volt tétje, Szenegál 56-53-ra verte Kamerunt.
 

Hirdetés