Hirdetés
Magyarország

Ötpontos előny birtokában lép pályára az Olympiacos otthonában a DVTK:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától az Aluinvent DVTK az Olympiacos vendége lesz az Európa Kupában. Az első mérkőzésen 59-54-re nyert Cziczás László együttese, így kisebb lépéselőnyben futhat ki a pályára a jó erőkből álló görög bajnok otthonában.

December 19-én rendezték az első találkozót, aminek helyszíne Kazincbarcika volt. Egy küzdelmes, pontszegény összecsapást láthattunk. A kiegyenlített küzdelemben 18 alkalommal változott a vezető csapat kiléte, de a döntő pillanatokban a mieink bizonyultak pontosabbnak. Ziomara Morrison-tól érkezett egy extra egyéni teljesítmény is, aki 26 pont, 11 lepattanós dupla-duplájával az All-Star ötösbe is bekerült. Hiába nyerték 51-37-re a lepattanócsatát a görögök, minden más fontos mutatóban (mezőnyszázalék, szerzett labda, gólpassz, kevesebb eladott labda) a DVTK felé billent a mérleg nyelve.

Az Európa Kupa téli szünete félbe vágta az első fordulós párharcokat, de ahogy azt az általános felvezetésünkben is kiemeltük, ez még mindig egy jobb megoldás, mint a tavalyi rendszer a január legelejére kiírt játéknapokkal. Az EK-szünetet a DVTK és az Olympiacos eltérő módon töltötte. A DVTK és a BEAC megállapodott abban, hogy a bajnoki meccsüket február 1-én vívják, így a két ünnep között a miskolci csapat nem lépett pályára. Ebben a speciális helyzetben ez nagyon jó döntés, hiszen tudtak egy kicsit regenerálódni a játékosok és mentálisan feltöltődve folytatni a munkát. Az Olmypiacos eközben játékban maradt, bejutottak a Görög Kupában a legjobb négy közé és az alapszakasz első felét lezárva a Panathinaikos-t verték 30 ponttal. A bajnokságban 108, minden görög versenysorozatot figyelve 126 meccs óta veretlenek hazai riválisok ellen.

Fotó: DVTK.eu

A DVTK kiváló formában tért vissza az új esztendőre a Győr elleni 89-64-es sikerrel. Remek csapatteljesítménnyel, kiváló védekezéssel magabiztosan uralták a találkozót. Az 50%-os mezőnymutató (35/70) 20 gólpasszal és a szerzett labdák, eladott labdák kedvező arányával jól mutatja a fölényt. A DVTK-nak 11 szerzett labdája volt a Győr ellen és mindössze 9 eladott. Talán ez az utolsó két adat a legfontosabb. Miután Olympiacos legyőzésekor 20 eladott labdára jutott 7 szerzett. Az ellenfél akkor 14 pontot tudott elérni a magyar csapat eladott labdái után, ami egy pontszegény, fej-fej melletti versenyfutásban döntő is lehetett volna. Nagy stabilitást ad a DVTK támadójátékának Morrison eredményessége, melyhez akár Walker-Kimbrough vagy Goree tud hozni hasonlóan kiemelkedőt. Emiatt az ellenfeleknek nagyon nehéz felkészülni a csapat játékából. A nyilatkozatok alapján nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt hetekben a védekezés stabilizálására a szakmai stáb. A Győr ellen láthattuk már ennek eredményét. Ekkora támadó-potenciállal rendelkező keret esetében, ha a védőmunkát is sikerül állandósítani egy olyan szinten, amit szombaton láthattunk, akkor eredményes tavasz várhat a DVTK-ra.

Nehéz meghatározni, hogy mit hozhat a visszavágó. Az első mérkőzés élménye és a számok alapján nagy különbség nincs a felek között. A DVTK szombaton ízelítőt adott abból, hogy ha mindenki bevethető és valóban kijön a lépés, akkor milyen játékra képes. Természetesen a jelenlegi Győr meg sem közelíti az Olympiacos szintjét, de a játék iránya bizakodásra ad okot. Az eladott labdák csökkentése és az első mérkőzés 32%-os mezőnymutatójánál pontosabb támadójáték teremthet esélyt a bravúrra.

Hirdetés