Hirdetés
Magyarország

Pankár Tibor a pszichológia fontos szerepéről a sportolók és edzők mindennapjaiban

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémia Facebook oldalán adott videós interjút az intézmény munkáját már huzamosabb ideje segítő Pankár Tibor sportpszichológus.

“Miközben kosárlabdáztam, én végig tanultam mellette. Először közgazdász vonalon szereztem képesítéseket és amikor azt befejeztem, akkor saját indíttatásból mentem el a pszichológia irányába. Már érett fejjel gondolkozva, a sportban hosszú időt eltöltve láttam, hogy ez egy fontos dolog. Úgy éreztem, hogy hiányzik a tudatos kezelése. Egészen pontosan az egy szinten kezelése a többi összetevővel. Gondoltam, hogy ebbe beleásva magam a sportkarrierem után is tudok vele foglalkozni.” – nyilatkozta sportpszichológusi pályája kezdetéről Pankár Tibor, aki beszélt a pszichológia fontos szerepéről a sportolók és edzők mindennapjaiban.

Az én feladatom az, hogy egy játékost, egy szervezetet mentálisan erősítsek. Hogy nehéz helyzetben egy szervezet meg tudja tartani a tagjait vagy éppen egy játékos saját magát azzal, hogy a kihívásokra jól tud reagálni. Én a háttérben sportpszichológusként abban tudok segíteni, hogy ehhez minél több eszközt tudjanak összegyűjteni a szereplők és minél jobban végre tudjanak hajtani ehhez kapcsolódó feladatokat. Ebbe beletartozik az is, hogy felrázzuk a csapatot, illetve képes legyen egy játékos saját magát állandóan tűzben tartani. Az is ide tartozik, hogy egy edző hogyan tud kommunikálni, hogyan tudja felrázni a csapatot. Neki ehhez eszközöket kell adni, megmutatni a lehetőségeket. A csapaton belül a játékosok hogyan tudnak hatni egymásra, hogyan tudják befolyásolni egymást és kinek mi a szerepe. A sportpszichológus segíthet abban, hogy ezekben a kérdésekben minél tudatosabbá váljanak a játékosok.

Pankár Tibor egykori válogatott játékosként vágott bele ebbe a szakmába, de a beszélgetés során szóba került, hogy egy sportpszichológusnak mennyire kell az élsportból érkeznie.

“Alapvetően ahhoz, hogy hiteles lehessen valaki az első lépésben a kapcsolatfelvételkor, jó, ha az érződik, hogy egy nyelvet beszélünk. Jó, ha abból a sportágból jön vagy legalább magas szinten sportolt. Hasonló nehézségeket, kihívásokat átélt. Ebből a szempontból nagyon jó, hogy én is kosárlabdáztam. Ugyanakkor azt is gondolom, ahhoz, hogy valaki jó sportpszichológus legyen, nem kell a legmagasabb szinten az adott sportágban benne lennie. Az elején viszont biztos, hogy számít a bizalmi kapcsolat kialakításához.” – tette hozzá Pankár Tibor, aki a tanácsaival a továbbiakban is segíti a soproni intézmény munkáját.

“A célom, hogy ez egy minél jobbam működő rendszer lehessen. Az a tapasztalatom, hogy Sopronban az akadémián a magas minőségű munka mindig egy kiemelt szempont. Ezt tűzik ki célul a vezetők és ehhez örömmel tudok kapcsolódni.” – összegzett.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbiakban