Hirdetés
Archivum

Papp Klaudia és Tenyér Zsófia a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjasai között:

:

Hirdetés

Pénteken került sor a Magyar Tudományos Akadémián a Magyar Sport Napja alkalmából rendezett hagyományos ünnepségre. Ezen kiosztották a Csík Ferenc-díjat és a 2017/18-as tanév második félévének Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjasai számára is ekkor nyújtották át az errõl szóló dokumentumot.

A 2017/2018-as tanév második félévében 18 sportág összesen 96 sportolója részesül a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában. A nõi kosárlabdában a nyíregyházi Papp Klaudia és a pécsi Tenyér Zsófia nyerte el az ösztöndíjat. A pénteki ünnepségen Tenyér Zsófia személyesen vehette át az errõl szóló dokumentumot, míg Papp Klaudia helyett Szalay Ferenc, az MKOSZ Elnöke lépett a pódiumra.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Az MTI beszámolója az eseményrõl

Szívós István, Hegedüs Csaba és Hámori Jenõ kapott idén Csík Ferenc-díjat a Magyar Sport Napja alkalmából.

Szívós István olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának tagja; Hegedüs Csaba, az 1972-ben a 100. magyar olimpiai aranyérmet nyerõ birkózó, majd késõbb sikeres szövetségi kapitány és szövetségi elnök, a Birkózó Hírességek Csarnokának tagja; valamint Hámori Jenõ, az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes kardvívó-csapat tagja az indoklás szerint kiemelkedõ sportteljesítményével és sportolói életmûvével érdemelte ki a kitüntetést. Az Egyesült Államokban élõ Hámori helyett felterjesztõje, Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség igazgatója vette át a díjat.

A díjakat Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár és Fazekas Attila Erik helyettes államtitkár adta át a Magyar Tudományos Akadémián megtartott pénteki ünnepségen, amelyen 15 sportembert díjaztak, további heten kaptak miniszteri elismerõ oklevelet, valamint a 2017/18-as tanév második félévének Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjasai számára is most nyújtották át az errõl szóló dokumentumot.

Szabó Tünde ünnepi beszédében emlékeztetett: a kormány 18 évvel ezelõtt határozott arról, hogy május 6-át a magyar sport hivatalos napjává nyilvánítja.

“Tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elõdök elõtt és elismerve az annak sikeréért és népszerûsítéséért fáradozók munkáját, díjakat alapítottunk, hogy a magyar nemzet nevében köszönetünket tudjuk kifejezni a hazai sportélet kiválóságai: sportolók, és segítõik elõtt, és követendõ példaként állítsuk õket a felnövekvõ generáció elé” – hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette: a pénteken díjazottak mind ismerik a siker fõ titkát, az elkötelezett munkát. Kiemelte: a befektetett energia, kitartás mindig meghozza az eredményt.

Szabó Tünde felhívta a figyelmet arra is, hogy a sikerhez vezetõ utat a sportolóknak nem egyedül kell végigjárniuk, mert szükség van hozzá azokra a tanárokra, edzõkre, pedagógusokra és szakemberekre, akik a céltudatos munkát ösztönzik, akik kitartásra bíztatnak, és szakmai munkájukkal mindvégig segítenek.
“Ezen kívül szükség van a támogató, ösztönzõ családi háttérre, valamint a sport iránt elkötelezett kormányzati támogatásra és irányításra is, amely felismeri, hogy a sport rendkívül fontos szerepet játszik a társadalom életében” – fûzte hozzá az államtitkár.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a Magyar Sport Napját azért most ünnepelik, mert 1875. május 6-án Budapesten tartották a kontinens elsõ szabadtéri sportversenyét.
A sportösztöndíjasokhoz szólva hangsúlyozta: már most készüljenek arra, hogy az élet nem ér véget a sportpályafutásuk befejeztével.

Kiemelkedõ edzõi tevékenysége és jelentõs nevelõ-oktató munkája, valamint edzõi életmûve elismeréseként Bay Béla-díjban részesült Pisont István, a hátrányos helyzetû, elsõsorban roma származású, utánpótláskorú labdarúgó fiatalok támogatásáért; Kotsis Attiláné, a magyar röplabdázás történetének kiemelkedõ egyénisége, a Nemzetközi Röplabda Szövetség Halhatatlanok Csarnokának tagja, valamint Sáfár László karatemester.

A sport népszerûsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedõ tevékenysége elismeréseként Eszterházy Miksa-díjban részesült Varga Ferenc, id. Székely Zoltán és Ribár Zsuzsanna.

A testnevelés és a sport iskolai népszerûsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében kifejtett kiemelkedõ tevékenysége elismeréseként Kerezsi Endre-díjat kapott Bartha Dénes, Körmendiné Hajdu Gyöngyi és Toponári Gábor.

A sport területén végzett kiemelkedõ oktatói, tudományos tevékenysége elismeréseként Kemény Ferenc-díjat vehetett át Szakály Zsolt Károly, Kristonné Bakos Magdolna és Bánszki Gábor.

Miniszteri elismerõ oklevelet vehetett át többek között Jancsó Kornél kétszeres nívódíjas, Feleki László-díjas sportújságíró, az MTI/MTVA munkatársa, akinek munkásságát az indoklás szerint az elkötelezettség és a sport iránti rajongás jellemzi.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj Program nyerteseinek az ösztöndíjat jelképezõ okleveleket – Szabó Tünde társaságában – átnyújtó Palkovics László oktatásért felelõs államtitkár azt mondta, az ösztöndíj egyszerre elismerés és ösztönzés a felsõoktatásban tanuló fiatal sportolóknak.

“Azokat köszöntjük most, akikre büszkék vagyunk, és akik egyben a jövõ reménységei” – emelte ki Palkovics László, aki hozzátette: a sport egyszerre ad jellemet, szellemet, alázatot és erõt.
A 2017/2018-as tanév második félévében 18 sportág összesen 96 sportolója, köztük három parasportoló részesül az ösztöndíjban.

Hirdetés