Hirdetés
Archivum

Párizsi gálával ünnepelték a francia profi liga fennállásának 20. évfordulóját:

:

Hirdetés

20 évvel ezelõtt, 1998 nyarán indult a Ligue Féminine de Basket (LFB). Ekkor az addigi élvonalbeli francia küzdelmeket egy profi ligává szervezték, ami áttörést hozott az egyébként is rendkívül népszerû nõi kosárlabda számára. A LFB indulásának évfordulóját ünnepelték kedden este.

Fotó: Twitter.com/basketlfb/

Fotó: Twitter.com/basketlfb/

A LFB létrehozásának sikere abban állt Franciaországban, hogy bár maradt a helyi kosárszövetség égisze alatt, de mégis egy önálló szervezeti egységként tud mûködni azóta is a nõi profi bajnokság. Ez gyorsabb döntéshozatalt, nagyobb mozgásteret jelent például kommunikációba, szponzori együttmûködésekben. A csapatok pedig jobban tudják érvényesíteni az akaratukat, egységesebben léphetnek fel. A 2000-es években több európai ország megpróbálta átvenni, honosítani maga számára ezt a struktúrát, nem mindenhol lett sikertörténet. Franciaországban viszont egyértelmûen igen.

Fotó: Twitter.com/basketlfb/

Fotó: Twitter.com/basketlfb/

A 20 éves évforduló gáláját egy elegáns hajón tartották a Szajnán. Az eseményre a francia kosárlabda élet vezetõin túl Laura Flessel sportminiszter is hivatalos volt. Köszöntötték a 14. bajnoki címét ünneplõ és ezzel szintén történelmet író Bourges együttesét. A beszédek mellett az est fénypontjaként kihirdették az elmúlt 20 év All-Star csapatát. Megnevezték az öt legnagyobb hatású hazai játékost a liga történetében, illetve az öt legjobbnak tartott légióst.

A francia ötöst Céline Dumerc (16 szezon, 455 mérkõzés), Audrey Sauret (9 szezon,218 mérkõzés), Cathy Melain (9 szezon, 253 mérkõzés), Endy Miyem (9 szezon, 251 mérkõzés) és Isabelle Yacoubou (5 szezon, 137 mérkõzés) alkotja. Ennek a csapatnak az edzõje a LFB történetének legtöbb mérkõzésén dolgozó szakvezetõje Valéry Demory lett. Összese 13 szezonban 388 meccsen ült a kispadon az ismert szakember, aki jelenleg a Lyon szakmai munkáját irányítja.

Fotó: tangobourgesbasket.com

Fotó: tangobourgesbasket.com

Az elmúlt 20 év legjobb légiósai közé Kristi Harrower (ausztrál, 5 szezon, 126 mérkõzés), Ilona Korstine (orosz, 5 szezon, 130 mérkõzés), Allison Feaster (amerikai, 6 szezon, 151 mérkõzés) Ann Wauters (belga, 7 szezon, 191 mérkõzés) és Poline Tzekova (bolgár 10 szezon, 248 mérkõzés) került. A vezetõedzõnek pedig az USVO legendás mesterét Laurent Buffard-ot választották, aki a 12 szezonon át 357 tétmeccsen ült kispadon vezetõedzõként. Jelenleg Laurent Buffard számít az LFB történetében a legeredményesebb mesternek.

Fotó: tangobourgesbasket.com

Fotó: tangobourgesbasket.com

Videók a legjobb ötösökrõl:

Hirdetés