Hirdetés
3x3

Partnerként kezelni a játékosokat – interjú Kravjánszki-Medgyessy Dórával:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Az idei évadtól Medgyessy Dóra irányításával készül U23-as 3×3-as válogatottunk. A csapat május végén megtartotta első edzőtáborát is. Az újraformálódó gárdáról és az edzői szerepről is beszélgettünk az egykori kiváló játékosból lett szakvezetővel.

Gratulálok a kinevezésedhez! Milyen gondolatok kavarognak benned, hogy immár vezetőedzőként is irányítasz egy 3×3-as nemzeti csapatot?

Köszönöm! Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy felkértek a feladatra. Még kicsi a gyermekem és nem szerettem volna egész nyárra magára hagyni. Ezt az U23-as versenysorozatot azonban tudtam vállalni, hiszen idén nyáron is két darab háromnapos fordulóból áll a Nations League.

Ettől függetlenül nem volt könnyű tervezni a nyarat, sokáig csak a hagyományos szolnoki forduló időpontja volt biztos. Ezúttal július 29. és 31. között lesz a három szolnoki torna. Az Európa 4-es Konferenciába kerültünk, ahol Izraellel, Csehországgal, Lengyelországgal és Nagy-Britanniával találkozunk majd. A célunk, hogy olyan eredményeket érjünk el, ami a világbajnoki részvételre is feljogosít.

Mikor kezdtétek a munkát?

Május 24. és 28. között volt az első összetartásunk. Egyben néztünk meg mindenkit, tehát az U21-es, az U23-as és a felnőtt kerettagokat. A végén egy közös tornát is rendeztünk. Erős keret, ütőképes gárda formálódott. Akit hívtam, mindenki első szóra és szívesen jött. Bizakodó vagyok!

Milyen kerettel számolsz? Mikor indul a „nagy nyári program”?

Új játékosként Angyal Barbara csatlakozott hozzánk, ő idén nyáron ismerkedik a 3×3-as kosárlabdával. Mellette Budácsik Dorka, Dénes Anna, Salamon Zsófia, Szerencsés Tamara, Szirony Dorina, Tóth Franka és Varga Eszter alkotja a csapatot.

Az előttünk álló időszakban figyelni kell arra, hogy megtaláljuk a játékosoknál a munka és a pihenés arányát. Tapasztalatból is tudom ennek jelentőségét, így nem szeretném a kerettagokat egész nyárra lekötni.

Mindenkinek hosszú szezonja volt, mely után fontos a feltöltődés. Kapcsolódjanak és ki újult erővel érkezzenek az edzőtáborba – ezt vallom. Ennek megfelelően július 17-én folytatjuk a munkát.

Együtt dolgoztatok a felnőttel, ahol Földi Attila szövetségi kapitány munkáját is segíted. Ez azt jelenti, hogy az U23-as és a felnőtt válogatott még szorosabban együttműködik majd?

Igen, ez a tervünk hosszú távon. Szeretnénk hasonló szisztémákat követni, hogy a közvetlen utánpótlás hasonló rendszerben edződjön és ugyanazok az alapok váljanak automatikussá a játékosoknál.

A felnőttbe 8-12 embert nem lehet rendszeresen behívni, viszont az U23 és a felnőtt között nincs akkora minőségi, illetve tapasztalatbeli különbség, így tudjuk segíteni egymás munkáját. A Women’s Series-ben is kap lehetőséget tőlünk játékos.

Mi a kiindulási pont az U23-as csapatépítésnél?

Láttuk a 3×3-as olimpiai selejtezőn, hogy a legtöbb csapat a két magas posztos játékot preferálja. Ha túlzottan alacsony szerkezetű keretet állítunk össze, akkor fizikálisan már nagyon nehéz felvenni a versenyt. Szeretnénk magasabb szerkezetben játszani olyan játékosokkal, akik több poszton is tudnak érvényesülni.

Az új név Angyal Barbi, akire biztosan sokan felkapták a fejüket az olvasóink közül. Milyen erényekkel tűnik ki a társai közül? Mi szólt Barbi mellett?

Vezér-típusú jó versenyző játékost kerestem. Köztudott, hogy 3×3-ban no coaching van a mérkőzéseken. Barbi személyében olyan karaktert ismertem meg, aki tovább tudja vinni a gondolataimat és az edző meghosszabbított keze lehet az előzetes videózáson megbeszéltek betartásával.

Az évek során 5:5-ben bizonyította azokat az erényeket, amiket 3×3-ban kamatoztathat. Gondolok elsősorban a külső dobásaira, melyek ebben a szakágban elengedhetetlenek. Az első összetartáson talán még többet is kaptunk tőle, mint vártunk. Barbi megérkezett a sportjába!

Ha személyes kérdéssel kezdtük, akkor zárjuk is azzal. Milyen karakterű vezetőedző lesz Medgyessy Dóra?

Magamat szeretném adni. Igyekszem játékos-szemmel gondolkozni és partnerként kezelni a lányokat. Meghallgatni őket, bevonni a munkába és adni a véleményükre. „Többet ésszel, mint erővel.” – talán ez lehetne a jelmondat.

Próbálok abból építkezni és minél többet hasznosítani, amit az évek alatt tapasztaltam. Ennek a sportágnak az első számú alapja a bizalom és a megfelelő kémia a játékosok között, illetve a játékosok és edző között. Bízom benne, hogy ezt ki tudom alakítani a csapatban!

Hirdetés