Hirdetés
Magyarország

Pécsi bravúr a Sopron ellen, győzelmével az NKA Universitas PEAC az alapszakasz 4. helyezettje

NKA Universitas PEAC - Sopron Basket 66-61 (17-15,9-20,23-21,17-5)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 22. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Cziffra Csaba Zsolt, Fodor Attila, Nyilas István (dr. Gincsai János Péter)

NKA Universitas PEAC: Kiss, Katanic 12/3, Calhoun 20/15, Laczkó, Gwathmey 12. Csere: Simon 2, Szücs 3/3, Rátkai, Olawuyi 13/3, Pap, Wentzel 2, Sanchez 2.

Sopron Basket: Kunek 11/6, Magbegor 16, Sitku, Turner 5/3, Böröndy 2. Csere: Fegyverneky 2, Varga 15, Czukor 3/3, Erdélyiova 7/3.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés

A bajnokság 22. fordulójában az NKA Universitas PEAC 66-61-re legyőzte a Sopron Basket gárdáját. Győzelmével a pécsi gárda bebiztosította 4. helyét az alapszakasz tabelláján.

Alice Kunek és Yvonne Turner triplájával a mérkőzés elején lépéselőnybe került a műtéten átesett Határ Bernadett mellett Jelena Brooks-t, Olvia Epoupát és Dragana Stankovicsot nélkülöző Sopron. A gyorsan megszerzett pár pontos előnyét sokáig stabilan is tartotta a címvédő. Az első szakasz felénél Böröndy Vivi duplája után 12-7 állt az eredményjelzőn. A pécsiek az első percekben vállsérülést szenvedő Kiss Virág helyén sok lehetőséget kapó Olawuyi Adenike két duplájával és Sierra Calhoun triplájával kezdtek felzárkózásba. Amikor Calhoun triplája célt ért, 14-13-nál először vezetett a házigazda. A Magyar Kupa két héttel ezelőtti egyoldalú fináléjához képest jóval szorosabb küzdelem bontakozott ki. Az első szakasz hajrájában Olawuyi Adenike is betalált távolról a hazaiaktól, amivel 17-13-ra alakította az eredményt. A negyed utolsó percében Ezi Magbegor szépített, így végül 17-15-ös pécsi előnnyel ért véget az első szakasz. A második negyedet Sierra Calhoun és Fegyverneky Zsófia kosárváltása indította. Fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Végül 21-19-es pécsi előny után Varga Alíz és Alice Kunek találataival tudta bevinni az első kisebb futását a címvédő. Ez egy 7-0-s sorozat volt, amivel 26-21-re fordítottak a vendégek. Az ekkor megszerzett előnyüket pedig tartották. Sőt, növelni is tudta a Sopron. Amikor a félidő utolsó két percébe fordulva Varga Alíz büntetői célt értek, 30-23-re módosult az eredmény és Jovan Gorec rendelte magához a tanítványait. A soproni csapatban kifejezetten pontos játékkal hozott extrát Erdélyiova Alexandra, akinek a hárompontosa és két büntetője 35-26-ra alakította az eredményt. Ezzel éppen a nagyszünethez érkezve alakult ki az első 20 perc legnagyobb különbsége. A Sopron 26-ból 11-et, a PEAC 34-ből 8-at dobott be mezőnyből. A harmadik negyed elején Jazmon Gwathmey duplájára Alice Kunek triplája érkezett válaszul, így 38-28-nál először nőtt kétszámjegyűre a differencia. Ezi Magbegor erősítette ezt meg, 40-28-ra alakítva az állást. Ez a 12 pont volt az egész mérkőzés legnagyobb különbsége. A PEAC azonban egy pillanatra nem adta fel. Számára a 4. helyért zajló versenyfutásban óriási volt a tét. Sierra Calhoun két triplájával igyekeztek megfogni a meccset a pécsiek. 40-34-nél időt is kért Gáspár Dávid.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Az időkérés után Varga Alíz talált be, de Szücs Réka triplája érkezett válaszul, így 42-37-nél már csak öt pont  választotta el a feleket. A hullámzó találkozón innen újra megugrott 46-37-re a Sopron. Erre Olawuyi Adenike válaszolt kétszer is, de Czukor Dalma triplája után 51-41-nél visszaállt a 10 pontos különbség. Sőt, amikor Alice Kunek hármasa célt ért, már 54-43-ra ment a címvédő. A harmadik etap végére 56-49-re szépített a PEAC. A hazaiaknak ez a felzárkózás új lendületet adott. A negyedik negyedet Olawuyi Adenike duplája vezette fel. Több, mint négy percig nem talált be a Sopron. A pécsiek 56-52-re zárkóztak fel ez idő alatt. Varga Alíz törte meg a soproni kosárcsendet, de ekkor már érezhetően lendületbe jöttek a hazaiak. Sierra Calhoun és Jazmon Gwathmey négy perccel a vége előtt 59-58-nál vezetéshez segítette a PEAC-ot. Ez egy 16-4-es széria volt. A végjáték pontszegény játékot hozott. Az utolsó három percben 59-59 után Ivana Katanic duplájával 61-59-re mentek a pécsiek. Ezt követően két percig egyik fél sem talált be. Egészen pontosan 49 másodperc volt a meccsből, amikor Sierra Calhoun triplájával 64-59-re elszakadt a PEAC. Időkérés után Varga Alíz talált be, de fordítási esélyei már nem voltak a Sopronnak. Az extázisban játszó pécsiek két kihagyott büntető ellenére is le tudták zárni a meccset.

Megérdemelt sikerével az NKA Universitas PEAC megszerezte a negyedik helyet és pályaelőnyben várja az Atomerőmű KSC Szekszárd elleni negyeddöntőt. Az alapszakasz elsőségét korábban megszerző Sopron Basket pályaelőnyből a Vasas Akadémiával vív negyeddöntőt.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés