Hirdetés
Archivum

Pécsi sikerével továbbjutott a Salamanca:

:

Hirdetés

Szoros végjátékban nyert a Salamanca a Pécs ellen és ezzel bejutott a nõi kosárlabda EuroLiga legjobb nyolc csapata közé. A remek hangulatú összecsapáson nagyot küzdöttek a pécsiek, de a végjátékba sok hiba csúszott a hazai megoldásokba, mellyel könyörtelenül élt a jobb erõkbõl álló spanyol ellenfél.

Az idei szezonban ennyi nézõ még nem volt a pécsi csarnokban EuroLiga meccsen, mint pénteken. A szépszámú szurkolóseregnek az elsõ percekben nem sok öröme akadt a találkozóban, Iványi Dalma fújható, de véleményes szabálytalanságok után gyorsan összeszedte 3 személyi hibáját, amely igen nehéz helyzetbe hozta a hazaiakat. Az elsõ negyedben ennek ellenére remekül tartotta magát a Pécs, pedig a spanyolok az elsõ perctõl kezdve letámadtak. A pontokért a baranyai oldalon Quigley és Fegyverneky felelt, a vendégeknél pedig Sancho Lyttle. 10 perc után 17-17 állt az eredményjelzõn.

Ami ez elsõ etapban ment, az a másodikban is. Jellemzõ volt, hogy a vendégek minden megoldására, pontjára volt válasz hazai oldalon. Amikor úgy tûnt: lélektani elõnybe kerülnek a spanyolok, Quigley és Fegyverneky is berámolt egy-egy triplát. A vendégeknél a második 10 percben is csak a két center Erika De Souza és Sancho Lyttle remekelt, a többieket sikerült kikapcsolni. A félidõ elõtti percek a pécsiekrõl szóltak, a hispánok 2 perc 50 másodpercig nem szereztek pontot a nagyszünet elõtt. Ez ismét egy olyan szakasz volt, ahol komolyabb elõny is összejöhetett volna, de sajnos elmaradtak a pontos dobások. A Salamanca hosszú kosárcsendje ellenére csak 38-35-re mentek a hazaiak a félidõben.

A harmadik negyed elején is folytatódott a spanyol kosárcsend, újabb 3 percen keresztül nem találtak a gyûrûbe a vendégek. Ha ezt a két szakaszt összeadjuk közel 6 percen át nem volt eredményes a Salamanca. Már az elsõ meccsen sem sikerült egy ilyen hullámvölgyet kihasználnia Zseljko Djokics együttesének és most is mindössze 5 pontot szereztek ez idõ alatt a pécsi lányok. Itt mutatkozott meg igazán az idei Pécs hiányossága, azaz a meglévõ értékek mellett ekkor kellett volna még egy klasszis. Egy ilyen komoly csapat ellen ekkora lehetõséget nem szabad kihagyni, mert könyörtelenül megbosszulják és ez most is így történt. A Salamanca visszatalált a meccsbe, méghozzá hatalmas meglepetésre annak a Marta Xargay-nak a vezetésével, aki az elsõ meccsen egy percet nem kapott. Érdemes elgondolkozni, hogy Lucas Mondelo szükség esetén milyen játékosokat tud elõvenni. Ahogy megindult a salamancai pontgyártás, a pécsiek is betaláltak, így a harmadik szakasz végén csak 1 pontos, 48–49-es vendég elõnyt jegyezhettünk fel.

Sajnos nem sok jót ígért, hogy nem sikerül elõnnyel fordulni a negyedik negyedre. Ebben a játékrészben ugyanis már nem volt benne a levegõben a hazai siker, talán egy picit a hit is hiányzott, annak ellenére, hogy a különbség kezelhetõnek tûnt. Komoly faultproblémák is mutatkoztak és ahogy fáradtak a pécsi magas emberek Erika De Souza illetve Sancho Lyttle egyre jobban érvényesült. Három perccel a lefújás elõtt 57-64-re lógtak meg a vendégek, de innen még Quigley és Bujdosó tripláival sikerült felzárkózni 63-64-re. Ekkor a Pécs kettõt is hibázott, Quigley kihagyott egy ziccert majd egy indítás sem sikerült. Az utolsó percben Dominguez 2+1-es megoldása után 63-67-re, azaz két támadásnyira módosult a különbség és ezzel gyakorlatilag eldõlt a csata. A hajrá már csak a szokásos faultokról szólt, végül 66-73 nyert a Salamanca és a legjobb nyolc között folytathatja.

A két mérkõzés alapján a Pécs jóval többet nyújtott, mint amit várni lehetett elõzetesen. Azt írtuk az elsõ beharangozónkban, hogy ha a Pécs ismét elõrébb lép, akkor már elégedettek lehetünk. Ez pedig támadásban megtörtént, így semmi panaszunk nem lehet. Nagyot küzdöttek a pécsi lányok, szívvel lélekkel harcoltak, közel voltak nagyobb nevû ellenfelükhöz és ez a komoly nehézségek és szankciók ellenére erõt adhat a folytatáshoz.

A párharc összképéhez hozzátartozik, hogy a Salamanca a játék minden elemében messze elmaradt a szezonbeli legjobbjától, de ez részben a pécsiek érdemes is. A magyar csapat szempontjából a párharc hõse Quigley volt, aki az elsõ összecsapáson 22, a másodikon 23 pontig jutott.

Pécs 2010 – Halcon Avenida Salamanca 66 -73 (17-17, 21-18, 10-14, 18-24)

Hirdetés