Hirdetés
Magyarország

Pécsre látogat a TFSE-MTK:

:

Fotó: Makó Éva / MTK Budapest

Hirdetés

Vasárnap 18 órától az NKA Universitas PEAC vendége lesz a TFSE-MTK. Magyar Bianka, a TFSE-MTK vezetőedzője nyilatkozott lapunknak az aktuális feladatokról.

December 19., vasárnap
18:00 NKA Universitas PEAC – TFSE-MTK
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Nagy Viktor, Nyilas István, Kovács Nimród János (Farkas Zoltán)

Múlt héten, a bajnokság 11. fordulójában a TFSE-MTK 79-69-es vereséget szenvedett az ELTE-BEAC Újbuda otthonában.

“Gyakorlatilag már az első negyedben elveszítettük a mérkőzést.” – kezdte visszatekintését Magyar Bianka. “Azt láttam a lányokon, hogy valahol mindig hiba csúszott a gépezetbe védekezésben. Az első elemeket elhibáztuk és onnantól borult az egész rendszer. A BEAC-nak eközben a Magyar Kupa szereplés kiharcolása miatt élet-halál volt az mérkőzés és minden bejött nekik, extrán játszottak. Mi eközben minden eddiginél nagyobb kihagyásokkal dolgoztunk. Főleg centerposzton teljesítettünk alul. Barnai Judit és Mérész Beatrix ketten együtt 44 pontot szereztek, miközben nálunk a két légiós centernek 24-ből mindössze 3 sikeres mezőnykísérlete volt. Ilyen statisztikai mutatókkal nem lehetett megverni ezt a csapatot. Ez a BEAC, már nem a korábbi évek BEAC-a. Közrejátszott a fáradtság is. Összességében azt gondolom, hogy nem érdemeltünk győzelmet.”

A TFSE-MTK-nak a negyedik negyedben akadt egy felzárkózása, hatalmasat küzdve két pontra megközelítette riválisát. “Az akarattal soha nincs gond.” – mondta felvetésünkre Magyar Bianka. “A játékosok soha nem adják fel és ha az ellenfél elhúz, akkor is vissza tudunk jönni. Ez most is így volt, a küzdéssel én sem éreztem problémát. Ahhoz viszont, hogy győzelmet szerezzünk, még ha kifogunk egy jó formát is, nagy mértékű fegyelmezettségre van szükség. Az nem valósult meg múlt héten.”

Szeptember végén az első fordulóban egy pontgazdag meccsen 81-73-as győzelmet aratott a PEAC a TFSE-MTK otthonában. A pécsiek 8 győzelemmel és 3 vereséggel a tabella harmadik helyén fordultak az alapszakasz felénél.

“Pécsre úgy utazunk, hogy szeretnénk előre lépni az első körben lejátszott meccshez képest. Tudjuk, hogy mik voltak akkor a hibák és a cél, hogy azokat ne kövessük el újra. A fiatalok további előre lépésében is bízunk. Felkészültünk a PEAC-ból. Látjuk, hogy kevés emberrel játszák végig a mérkőzéseiket. Ők szerda-szombat ritmusban szerepelnek. Próbálunk rájuk nyomást helyezni az elejétől kezdve. A pécsiek centerposzton nagyon erősek. Kiss Virág a bajnokság egyik legjobb centere. Itt visszakanyarodva ahhoz, amit a BEAC meccs kapcsán mondtam. Ez egy jó lehetőség, hogy a múlt héten elkövetett hibákat centerposzton korrigáljuk. Gondolok itt az 1-1 védésre, a pick and roll védésre.” – tette hozzá Magyar Bianka, aki a kezdés fontosságára is felhívta a figyelmet:

“Érdekes kérdés lesz, hogy az Európa Kupa mérkőzésen megsérülő Chelsea Nelson játszhat-e. Természetesen nekünk úgy kell készülni, hogy fog játszani. A Nelson-Marshall páros felelős a tranzíciós játékból szerzett pontjaik nagy részéért. Őket fontos lenne kikapcsolni. El kell kerülni centerposzton a nagyobb kihagyásokat. Emellett fontos lesz, hogy fókuszáltan kezdjük el a mérkőzést. Az nem fordulhat elő ismét, hogy majdnem 30 pontot kapunk. Ha jól kezdünk, van esély szoros meccsre, de idegenben nem fér bele, hogy fussunk az eredmény után. Az egész szezonra cél, hogy a kapott pontok számát csökkentsük. Sokat léptük előre csapatvédekezésben, ezt mutatja, hogy az alapszakasz felénél a legtöbb szerzett labdát jegyző játékos között hárman is ott vannak tőlünk és hogy 7 ponttal kevesebbet átlagolunk a kapott pontok terén. Ez nagy dolog. Vasárnap is fontos, hogy redukáljuk a PEAC pontjainak számát a festékből.”

Fotó: Makó Éva / MTK Budapest

A TFSE-MTK-nak egy négyes győzelmi sorozata szakadt meg múlt héten.

“Amikor elterveztük a korábbi ötös szériát, akkor azt beszéltük Patai Benjamin kollégámmal, hogy három győzelemmel a minimális célunkat elértük. Végül ötből négy siker lett. Olyan csapat esetében, ahol kevesen rendelkeznek igazán nagy A-csoportos rutinnal, egy-egy olyan szakasz, mint a múlt heti, elkerülhetetlenül belecsúszik. Nekünk edzőknek az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, amiknek a kijavításával eggyel jobb képet festhet a játékunk. Ennek megfelelően változtattunk erre a PEAC meccsre támadásban és védekezésben egyaránt.” – mondta Magyar Bianka.

Az alapszakasz második körére fordult a mezőny. Ismét a nemzetközi kupás riválisokkal játszik sorozatban a TFSE. Január 22-ig a PEAC mellett a Sopronnal, a Szekszárddal, a DVTK-val és a Győrrel is megmérkőzik a fővárosi együttes.

“Nyilván a fejemben ott van, hogy úgy kezdjük a januárt: Sopron, majd Szekszárd. Ennyire viszont nem szabad most előre nézni. Főleg, hogy addig december 30-án egy közvetlen riválissal, a Cegléddel találkozunk. Most arra kell figyelni a játék képét nézve, hogy azokban, amiket legutóbb elrontottunk, szépen lépegessünk előre és a fiatalok minél több lehetőséghez jutva a folyamatos fejlődést mutassák. Megtaláljuk azokat a legfontosabb területeket, amikben fejlődni kell. Jelenleg ilyen például a koncentráció, átkapcsolni védekezésből támadásba vagy éppen odafigyelni arra, hogy a külső körülmények ne billentsenek ki minket és jó döntéseket hozva megtaláljuk a legjobb megoldásokat a pályán.” – tette hozzá a TFSE-MTK vezetőedzője.

A TFSE-MTK játékosaiknak a pécsi mérkőzés után pár nap pihenő jut, de december 26-án már folytatódik a munka.

“A múlt heti vereségből tanultunk, de most erősebb csapathoz utazunk. Európa Kupás rivális, amelyik a tabella harmadik helyén áll. Azt látom a lányokon, hogy mindenki levonta a tanulságokat és a játékosok tűzbe fognak menni egymásért. Szeretném, hogy jó szájízzel menjünk karácsonyozni, úgy, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy jobb arcunkat mutassunk.” – összegzett Magyar Bianka.

Fotó: Makó Éva / MTK Budapest

Hirdetés