Hirdetés
Archivum

Péntek hajnalban megkezdõdik a nyugati fõcsoportdöntõ:

:

Hirdetés

Péntek hajnalban megkezdõdik a WNBA rájátszásában a nyugati fõcsoport döntõje. A liga legjobb csapata a Seattle Storm fogadja a címvédõt, a Diana Taurasi vezette Phoenix Mercuryt.

Hosszú pihenõ után kezdik a csapatok a fõcsoportdöntõt. A Seattle és a Phoenix is már szombaton lezárta a maga párharcát. A Storm az ezer sebbõl vérzõ Los Angeles Sparksot búcsúztatta, méghozzá nagyon könnyedén, míg a Mercury a San Antonio Silver Stars gárdáján lépett túl, szintén minden megerõltetés nélkül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyik csapat sem panaszkodhat fáradtságra, sõt inkább az ellenkezõje okozhat problémát. Döntõ szempont lehet, hogy ez a kisebb szünet melyik együttest akasztotta meg.

Ha a számokat nézzük, akkor egyértelmû fõcsoportdöntõ vár ránk. A két gárda 5 alkalommal találkozott ebben a szezonban és mind az 5 mérkõzést a Storm nyerte, igaz nagyon szoros meccsek voltak ezek. Négy alkalommal 6 ponton belül maradt a különbség és kétszer hosszabbításra került sor. A statisztikából tehát ki lehet indulni, de felelõtlenség lenne ezekre a alapszakasz mérkõzésekre építeni.

Sokkal árulkodóbb adat, hogy amíg a Seattle átlagban 73.9 pontot kap ebben a szezonban, addig a nõi mezõnyben egyedülálló hatékonysággal támadó Phoenix az 5 meccsen 85.6 pontot átlagolt ellenük. Igaz ennek az éremnek két oldala van, ez a Phoenix esetében 8.3 ponttal kevesebb, mint amennyit ebben a szezonban a teljes mezõny ellen termeltek.

A fõszereplõ a címvédõtõl Diana Taurasi lehet, aki 23.8 pontot átlagolt a Seattle ellen ebben az évben. Mellette Candice Dupree és Penny Taylor viheti a stafétabotot, õk egyaránt kiemelkedõ dobóformát mutattak a San Antonio ellen. A másik oldalon Sue Bird irányításával Lauren Jackson, Swin Cash és Camille Little hármasa döntheti el a csatát. Ez a trió a Los Angeles ellen 47.5 pontot és 18.0 lepattanót termelt átlagban a két összecsapáson.

Bird szerepe is sajátos, az alapszakaszban az irányításon túl a ponttermelésbõl is ki kellett vennie a részét, ha a Phoenix ellen léptek pályára, így 7.8 gólpassza mellett 11.6 egységig jutott átlagban ellenük.

A számok tehát sok mindent mesélnek, de mégis semmit. A legfontosabb tényezõnek a lélektan és a védekezés ígérkezik. A Seattle még nem kapott ki hazai pályán, ami példátlan önbizalommal töltheti el õket, igaz ez hatalmas terhet is jelent. A védekezés terén a Storm-nak nincs más feladata, mint amit tavaly a nagydöntõben az Indiana Fever is megpróbált. A foghatatlan Taurasi kivételével a többieket ki kell kapcsolniuk. Ez nem tûnik lehetetlen vállalásnak, mivel a Los Angeles ellen még egy szintet emeltek a védekezésen és átlagban csak 66 pontot engedélyeztek a riválisaiknak. A Phoenix sikerének a titka a rohanás lehet, biztos, hogy megpróbálják szétfutni ellenfelüket. Kérdés, hogy egy Seattle Storm ellen a “fussunk” és “többet dobjunk, mint amennyit kapunk” jól bevált taktikai elemek elegek lehetnek-e.

A WNBA 2010-es rájátszásáról készült mellékletünk ITT érhetõ el.

Hirdetés