Hirdetés
Magyarország

Pénteken a Basket Landes ellen folytatja az Euroligában a Sopron:

:

Hirdetés

Pénteken 16 óra 30 perctől az Euroliga csoportkör soproni buborékjában összecsap a Basket Landes és a Sopron Basket.

A soproni torna két veretlen gárdája méri össze az erejét. Mindkét alakulat a Bourges-t múlta felül. A Sopron kedden remek teljesítménnyel 70-60-as sikert aratott, a Landes pedig csütörtökön hosszabbítás után 69-66-ra nyerte a francia rangadót. Ilyen szempontból óriási tétje a pénteki találkozónak, hiszen aki nyer és azzal megszerzi második sikerét, az kisebb lépéselőnybe kerül ebben a négyesben. Ez még akkor is igaz, ha nem tudjuk, hogy mi lesz a Galatasaray decemberi összecsapásainak a sorsa.

A Sopron teljesítményét több oldalról megvilágítottuk. Szemléztük Fegyverneky Zsófia, Megan Walker és Laczka Miklós nyilatkozatait is. A Sopron védekezése végig stabilnak bizonyult, 11 szerzett labdával zártak a mieink, ami a keddi játéknap legmagasabb értéke volt ebben a mutatóban. Ezen felül pedig leginkább az a tény emelhető ki, hogy a Bourges összes felzárkózási kísérletére sikerült válaszolni. Azzal, hogy mindig tudott valaki előrébb lépni, egy-egy villanást hozzátenni, nagyon komoly erőt és minőséget mutatott a Sopron. Többet, mint a Bourges és ezt leírni óriási dolog. Arra számítani lehetett, hogy a riválisunk a festékben fölényre tör és támadólepattanókat megszerezve igyekszik második esélyből is betalálni, de rendkívül szervezetten védekezett a Sopron. Elől pedig Briann January, Gabby Williams és Jelena Brooks ponterős játékát mindenképpen ki kell emelni. Ezt sok csapat megirigyelné.

A Landes ugyanúgy a tradicionális francia stílust viszi, mint a Bourges. Náluk viszont nincsenek olyan hiányzók, mint Marissa Coleman és Elin Eldebrink, így valamivel bővebb rotációt kínál a keretük. Ez elsősorban támadásban mutatkozik meg. A rutinos kisemberek jól mozgatják a csapatot. Miranda Ayim, Valeriane Ayayi Vukosavljevic extra kreatív megvillanásokat képes behozni a  játékba. A padról pedig be tud jönni egy kanadai válogatott center Katherine Plouffe vagy éppen Kendra Chery. Több szerkezetben is eredményesek lehetnek. Bár itt is elmondható, amit a Bourges elleni siker alkalmával kiemeltük, hogy egy-egy egyéni villanással meccset eldönteni képes klasszisból jobban áll a Sopron. A Bourges ellen a Landes nyerte a lepattanócsatát, ami kulcsfontosságúnak bizonyult. Hiába lett 22 eladott labdájuk, de ezt az ellenfelük nem büntette meg, 17 pontot ért el ezek után a Bourges. Érdekesség, hogy a Landes a Bourges 15 eladott labdája ugyanúgy 17 pontot jegyzett. Jól rendeződik vissza a Landes. Szempontunkból döntő lehet, ha sikerül hibára kényszeríteni őket, akkor azt követően betaláljon a Sopron.

Beharangozóink során nem szoktunk egy-egy játékos párharcot kiemelni, de most meg kell tenni. Fegyverneky Zsófia és Celine Dumerc csatája igazi pikantériája lesz a játéknapnak. Két ikonikus, korszakos egyéniség méri össze az erejét.

A Landes kapcsán nagy kérdés, hogy mennyit vett ki belőlük a csütörtöki hosszabbítás. Itt mindig két szempont ütközik. Egyik az, hogy sikerélményből, az első megnyert Euroliga meccs okozta feldobottságból és lendületből jön a francia gárda. A Sopron viszont kedd óta tudott regenerálódni és egy kicsit többet készülni erre az erőpróbára. Ezen a héten eddig – kedden és szerdán – az Orenburg volt hasonló helyzetben, hogy 24 órán belül két meccsen lépett pályára. Akkor a Kurszk legyőzése után a Salamanca ellen elfogytak, de természetesen ez egyáltalán nem biztos, hogy a Landes esetében is így lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés