Hirdetés
Archivum

Pénteken délután orosz szuperrangadó a Jekatyerinburg és a Kurszk között:

:

Hirdetés

A pályára lépõ világklasszisokat, a csapatok játékerejét tekintve pénteken magyar idõ szerint 15 órától rendezik a legnagyobb európai rangadót. Az orosz élvonal alapszakaszának utolsó fordulójában az UMMC Jekatyerinburg látja vendégül a Dinamo Kurszkot.

Fotó: kurskbasket.ru

Fotó: kurskbasket.ru

Az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk versenyfutása. Mindkét csapat világsztárok egész sorát vonultatja fel. Bár természetesen ezt még nagyon korai kijelenteni, azonban meglepetés lenne, ha április közepén nem ebbõl a párosításból kerülne ki az Euroliga gyõztese. A nagy rivalizálásból idén eddig a Jekatyerinburg mutat jobb formát. A két csapat decemberi bajnoki mérkõzésén Kurszkban 96-64-es gyõzelmet arattak. Ennek megfelelõen még veretlenek a bajnokságban, miközben a kurszkiak neve mellett éppen ez az egy zakó szerepel.

A decemberi kiütés eredménye azt is jelenti, hogy jó eséllyel eldõlt az alapszakasz elsõ helye Oroszországban. Amennyiben ugyanis nyerne a Kurszk nagy riválisa otthonában, az némileg váratlan lenne, ha ezt 33 pontos különbséggel tenné. A két klub képviselõi decemberben az Orosz Kupa fináléjában is találkoztak. Akkor a légiósok nem léphettek pályára, de a hazai státuszú játékosok egy igazi klasszikust vívtak. Utolsó másodperces büntetõkkel nyert a Jekatyerinburg. Természetesen ezen eredménynek kisebb a jelentõsége, de arra mindenképpen jó volt, hogy a Jekatyerinburg a “verhetetlenségi” nimbuszát megõrizze nagy ellenfelével szemben.

A bajnoki és kupaküzdelmekrõl már volt szó, a nemzetközi porondot nézve mindkét csapat egy-egy vereséggel zárta az Euroliga alapszakaszát. Összességében a statisztikákat nézve és a gárdák testbeszédét, kohézióját figyelve a Jekatyerinburg eddig jobb benyomást keltett. Azt az Euroliga alapszakaszának statisztikai összefoglalójában is kiemeltük, hogy minden fontos mutatóban toronymagasan zárták az élen a rangsorokat. A Kurszknak kevésbé kiemelkedõek a számai idén, náluk sokkal többet döcögött a gépezet. Ráadásul a játékoskeretükön is változtattak. Tina Charles helyére érkezett Quanitra Hollingsworth, illetve Natasha Howardot is szerzõdtették. Ha már a kereteknél tartunk, akkor el kell mondani, hogy a Jekatyerinburgnak pedig Jonquel Jones személyében van egy olyan klasszisa, akire idén csak a bajnokságban számíthattak eddig.

Fotó: kurskbasket.ru
Fotó: kurskbasket.ru 

A bajnokságban az UMMC Jekatyerinburg számai egészen döbbenetesek. Nehéz más szót használni a teljesítményükre. A 17 találkozójukon eddig 99.6 pontot átlagoltak. Tették mindezt a duplákat tekintve 60%-os, a triplák terén pedig 40%-os mezõnymutatóval. Ezek után mondani sem kell, hogy az összehasonlítást tekintve minden fontos mutatóban jelentõsen jobbak, mint a kihívójuk. Ezek nem sokat érnek egy ilyen derbi felvezetése kapcsán, hiszen Magyarországról nem lehet megítélni, hogy például melyik alakulat mennyire vette komolyan, milyen versenyhelyzetbõl teljesítette a közép – és kiscsapatok elleni bajnokikat. Ugyanakkor a kiemelkedõ számok azt egyértelmûen megmutatják, hogy mennyire egyben van fejben a Jekatyerinburg. Kellõ fókusszal dolgoznak, kevés a ki nem kényszerített hibájuk. Ez pedig tavasszal, amikor már valóban a trófeákról döntenek, nagyon sokat érhet.

Az egyéni teljesítmények terén a Jekatyeriburgnál Brittney Griner kívánkozik az élre. A 17.4 pont, 7 lepattanó átlaga a legjobb európai szezonját jelenti. Kiválóan szállt be Jones is, de nem szabad megfeledkezni Maria Vadeeva extra produkciójáról. Magas posztokon verhetetlennek tûnnek. A Kurszknál a bajnokságban 17.5-ös átlaggal Breanna Stewart a legeredményesebb. Érkezése óta Howard is ugyanezt a pontátlagot építette fel. Lepattanók terén pedig kifejezetten sokat lendített a csapatán. A 8.5-ös átlaga magával hozta, hogy stabilabbak lettek a festékben. Mivel jól szedi a támadólepattanókat, így január óta a második esélyes pontjaik is megugrottak. Szinte minden posztra igaz, hogy pikáns párosítások mutatkoznak. Ugyanakkor az irányítók között különösen látványos rivalizálás kerekedhet. Érdekes lesz figyelni, hogy mire megy egymással Courtney Vandersloot és Anna Cruz. Két teljesen eltérõ stílus találkozik majd. Ez egyébként a két spanyol szakvezetõ, Miguel Mendez és Lucas Mondelo szakmai felfogására is igaz. Bízzunk benne, hogy az egyoldalú decemberi derbivel ellentétben ez a meccs valóban igazi csemege lesz.

Hirdetés