Hirdetés
Utánpótlás

Pénteken edzésbe áll az U16-os válogatott:

:

Hirdetés

A felnőtt, az U20-as és az U18-as válogatott után pénteken megkezdi 2020-as nyári edzőtáborát az U16-os válogatott. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük a tervekről.

Az U16-os válogatott két turnusban 16-16 fős kerettel dolgozik a következő 10 napban. Az első csoport július 10-től 14-ig tartózkodik Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában. A második pedig július 15-től 19-ig.

Pici lépéselőnynek használhatják a szakmai stábok a válogatottaknál a rendelkezésre álló időt. Amit az őszi Heraklész-héten el szoktunk végezni, azt meg tudjuk tenni ebben a 10 napban. Nem az a cél, hogy döntsünk a szűkebb, 16-os keret összetételéről, hanem visszaállni a régi rendszerbe. Lássuk azt, hogy a lányok hol tartanak. Más a helyzet, mint a korábbi években. Feltételezem, hogy mindenki edzett otthon, de nem mindenkinek azonosak a lehetőségei, ezt is figyelembe kell vennünk.

– fogalmazott lapunknak Mészárosné Kovács Andrea.

Mint minden korosztályban, az U16-os válogatottnál is kérdés, hogy a leállás milyen következményekkel járt.

“A felnőtt válogatott mellett tapasztaltam, hogy láthatóak voltak a hiányosságok, de gyorsan visszajött az a készségszintű tudás, ami náluk már kialakult. A fiataloknál biztos, hogy ez nem lesz ennyire gyors. Ők erősen a tanulás fázisában vannak.” – mondta Mészárosné Kovács Andrea, kiemelve, hogy elsősorban a versenyhelyzet hiánya jelent kiesést ebben a korban.

“Nagyon sok kimaradt ennek a korosztálynak. Ne felejtsük el, hogy a korcsoportok eltolása miatt az U16-osok másodéves versenyzői 2005-ös születésűek, a második csoportban pedig 2006-osak kapnak helyet. Kimaradtak a bajnokságot lezáró mérkőzések, amik nagyon sok pluszt adnak különösen ebben az utánpótlás korosztályban. Ebből adódóan hiányzik a versenyhelyzet a játékosoknál. Nem az elsődleges szempont, hogy ezt pótoljuk, hanem a feltérképezés. Meg kell néznünk például, hogy milyen szerkezetet tudunk kialakítani. Fontos lenne, hogy a kapcsolatok létrejöjjenek. Megismerjék egymást a játékosok, újra csapatban működjenek és nem utolsó sorban jól érezzék magukat.”

Az U16-os volt az utolsó válogatottat, mely a leállás előtt hivatalos mérkőzéseket vívott. December utolsó napjaiban az Olimpiai Reménységes Versenyén szerepelt az együttes. Mivel nyáron nem lesznek korosztályos kontinenstornák, a nemzeti csapatok már a jövő évi versenyeknél számításba vehető keretekkel állnak edzésbe.

“Teljesen új csapat, új korosztály találkozik most decemberhez képest. Nincs ezzel probléma. Mindenki alkalmazkodott a helyzethez és lépünk tovább. Sajnálom azt a korosztályt, hogy kimaradt nekik az idei U16-os Európa-bajnokság. Én úgy láttam, hogy egy jó eredményre alkalmas csapat alakult ki. Ettől függetlenül nem maradtak le semmiről a lányok. U18-ban, később U20-ban vagy akár a felnőtt válogatottban mindent visszakaphatnak.” – jelentette ki Mészárosné Kovács Andrea, aki hangsúlyozta, hogy a leállás miatt a válogatottnál szóba jöhető játékosok között lemorzsolódást nem tapasztaltak.

“Azt hiszem, hogy ez így is normális azok között, akik eljutottak erre a szintre. Ez még nem az a korosztály, ahol lemorzsolódás történhet. Nem kell ilyennel számolnunk. Nagyon lelkesek a játékosok az U18-as, az U20-as és a felnőtt válogatottban. Biztos vagyok benne, hogy az U16-os lányok legalább olyan nagy várakozással és lendülettel fognak belevágni a munkába. Mindenki ki van éhezve a kosárlabdára.”

A magyar válogatott kerete:

1. csoport: Bajzáth Lili (Csata DSE), Aho Tyra (Vasas Akadémia), Kohn Petra (NKA-Pécs), Palásti Julianna (PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia), Egresits Réka (Soproni Darazsak Sportakadémia), Sinka-Pálinkás Szonja (Kecskeméti KC), Piukovits Dorka (NKA-Pécs, Atomerőmű KSC Szekszárd), Dobó Lilla (Nyíregyházi Kosársuli), Toman Petra (Csata DSE), Ács Luca (Soproni Darazsak Sportakadémia), Kókai Patrícia (Soproni Darazsak Sportakadémia), Villányi Diána (Vasas Akadémia), Kádár Orsolya (Vasas Akadémia), Varga Napsugár (NKA-Pécs), Kastl Dóra (Csata DSE), Strausz Edina (Csata DSE).

2. csoport: Óház Julianna (ZTE NKK), Jánosi Virág (Csata DSE), Albert Szidónia (DVTK Akadémia), Tózer-Nemes Boglárka (Kecskeméti KC), Szakolczi Diána (NKA-Pécs), Beac Rátkai Eszter (Vasas Akadémia) Toman Dóra (Csata DSE), Vér Alexandra (Szegedi Kosárlabda Egylet), Farkas Léna Virág (Csata DSE), Szórád Anna (Kanizsai Vadmacskák), Simon Dorottya (NKA-Pécs), Szűcs Gréta (Atomerőmű KSC Szekszárd), Rácz Kitti (Szegedi Kosárlabda Egylet), Maiser Sophia Vivienne (Vasas Akadémia), László Anna (NKA-Pécs), Karsai Zsóka (Nyíregyházi Kosársuli).

Hirdetés