Hirdetés
Archivum

Pénteken elrajtol a Jekatyerinburg és a Kurszk orosz bajnoki döntõje:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi Oroszországban az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó bajnoki döntõ párharc. Az UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk méri össze az erejét.

Fotó: FIBA.Basketball

A nemzeti bajnokságokat tekintve az orosz finálé az egyik legtöbb klasszist felvonultató csata. Az UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk csapatát talán senkinek sem kell bemutatni. Legutóbb múlt héten pénteken Sopronban vívtak Euroliga elõdöntõt. Azt a Jekatyerinburg nyerte 87-82-re. A bajnoki alapszakaszban mindkét gárda hozta hazai meccsét. Decemberben a Kurszk 77-68-ra gyõzte le riválisát. Március végén azonban a Jekatyerinburg egy domináns teljesítménnyel 102-62-re kiütötte a kurszkiakat. Ez a találkozó már elõrevetítette az Euroliga Final4 hétvége végkimenetelét, ahol nem volt kérdés, hogy jelenleg melyik a legerõsebb csapat Európában.

A Jekatyerinburg és a Kurszk EL-elõdöntõje nagy csatát hozott. Bár gyakorlatilag a második félidõben végig vezetett a Jekatyerinburg, de a kurszkiak Angel McCoughtry és Sonja Petrovic klasszis villanásaival igyekeztek a lépést tartani. A lepattanócsatát Maria Vadeeva faultproblémái ellenére megnyerték és 76-70-nél még mutatkozott esélyük a szorosabb végjátékra. Jobb távoli dobóformával akár élesebbé tehették volna a meccset. Hiányzott a keretükbõl Epiphanny Prince és Elena Kirillova. Az esetleges játékukról egyelõre nincs információ. Összességében tehát nem volt rossz teljesítmény a soproni elõdöntõ a Kurszktól. Olyan csapatnál azonban, ahol csak a gyõzelem az elfogadható, a tisztes helytállás kudarc. Ugyanez igaz a bajnoki döntõre is.

A Jekatyeinburg gyõzelme az Euroliga elõdöntõjében nem forgott veszélyben. Pont annyival bizonyultak jobbnak a fontos mutatókban, ami ahhoz kellett, hogy kézben tartsák az irányítást. Az 50%-os mezõnymutató, különösen a lényegesen pontosabb tripláik és a több második esélybõl szerzett pont kirajzolja a fölényüket. Miguel Mendez érkezése óta a Maya Moore, Emma Meesseman, Brittney Griner trió megállíthatatlan. A remeklésüket hozta a Final4 hétvége is. Ha ez a hármas ilyen formában pattogtat, akkor egyértelmûen esélyesek az elõttünk álló fináléban. Mellettük Alba Torrens és Kristi Toliver játékában ugyanúgy maradt még tartalék, mint az orosz mag teljesítményében. Õket meglepõen keveset használta a szakmai stáb, de ez majd a döntõben másként lesz. Az orosz légiós-szabályok miatt sok tekintetben más felállásban láthatjuk a Jekatyerinburgot, mint Sopronban. Már ott lesz a pályán a honosított Jamierra Faulkner, míg az egyik biztos kimaradónak Nika Baric ígérkezik.

Oroszországban a bajnoki döntõt 2-2-1-es rendszerben bonyolítják le. Ez azt jelenti, hogy az elsõ kettõ és szükség esetén a sorsdöntõ ötödik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda, ami jelen esetben a Jekatyerinburg. Egy évvel ezelõtt egy drámai ötmeccses párharcot vívtak a felek. Akkor végül a sorsdöntõ találkozón Kurszkban 83-82-es sikert aratott a Jekatyerinburg és ezzel szerezte meg újabb bajnoki címét.

Hirdetés