Hirdetés
Archivum

Pénteken és szombaton DIGI Magyar Kupa Négyes Döntõ:

:

Hirdetés

A jelenlegi négy legerõsebb magyar csapat részvételével pénteken és szombaton kerül sor a DIGI Magyar Kupa Négyes Döntõre, melynek házigazdája Gyõr lesz. A címvédõ Sopron egy veretlenül megnyert bajnoki alapszakasz után érkezik a négyes döntõre, de Székely Norbert tanítványai nem dõlhetnek hátra. A Gyõr hazai pályán története elsõ nagy trófeájára hajt, míg a Pécs az anyagi gondjai ellenére egyre jobb formába kerül.


Történelmi sikerre készül a Gyõr

Az elõdöntõben a Sopron a ZTE együttesével találkozik, míg a gyõriekre a Pécs vár. Elsõre a házigazda és a baranyaiak összecsapása ígérkezik izgalmasabbnak. A két csapat idén kétszer találkozott, õsszel a gyõriek fölényes gyõzelmet arattak a pécsi csarnokban. A két gárda március eleji összecsapása azonban hatalmas futásokat és hullámvasutat hozott. Ezen a találkozón (is) a rengeteg személyi hiba borzolta a kedélyeket és a gyõriek játéka Quintra Hollingsworth faultproblémái miatt helyenként igencsak akadozott.

A Pécs ezt remekül használta ki, több alkalommal is 10 pont feletti hátrányból jöttek vissza Zeljko Djokic tanítványai. A szezon elején a Gyõrrel kapcsolatban sokszor visszatérõ téma volt a rutin/rutintalanság problémája, de az Euroliga szezon után ez már nem lehet kérdés. Csapatként ugyan elsõ trófeájára hajt Füzy Ákos hölgykoszorúja, de a játékosok közül többen is vívtak hasonló vagy nagyobb tétért mérkõzéseket.

A Pécs idei esélye egy trófeára

Ha nem a Pécsrõl lenne szó, akkor könnyen fel lehetne építeni az esélylatolgatást arra, hogy nehéz körülmények között, a klub körül ismét felerõsödõ financiális problémák mellett, mennyire lehet a játékra koncentrálni. A Pécs azonban már számtalanszor bizonyította, hogy a gondok a pályán játékban nem köszönnek vissza, sõt extra erõt adnak.

A baranyaiak az õszi találkozókhoz képest közelebb kerültek az Euroligás gárdákhoz és nagy motivációval várhatják a kupát, hiszen arányaiban itt lehet a legnagyobb esélyük trófeát nyerni idén. A szûkös rotáció miatt a bajnoki rájátszás feszített menetrendje és az elõdöntõs „pályahátrány” nem a baranyaiak malmára hajtja a vizet. Ellenben kupát egy jó hétvégével lehet nyerni.
 

Nem könnyû feladat esélyesként kupát nyerni

A Sopron-ZTE párharcban a címvédõ az esélyes. A soproniak azzal a hatalmas lélektani elõnnyel utazhatnak a kupára, hogy minden hazai riválisukat kétszer legyõzték már az idei szezonban. Székely Norbert együttese mellett elsõsorban mégsem ez szól, hanem az, hogy a jelenlegi mezõnybõl a soproni csapat keretében van a legtöbb olyan játékos, aki képes eldönteni egy kupafinálét.

Fegyverneky Zsófiék a bajnokságban a legszorosabb mérkõzésüket a Péccsel vívták múlt szombaton, itt drámai végjátékban 57-55-ös gyõzelmet arattak. Ezen a találkozón jórészt azok a gondok köszöntek vissza, mint nem egy Euroliga összecsapáson az idei évadban: mérkõzésen belüli kiegyensúlyozatlanság és teniszbõl lopott kifejezéssel élve a „ki nem kényszerített hibák” nagyobb száma.
 

A ZTE kifejezetten jó mérkõzéseket játszott az Euroliga csapatokkal. Még õsszel Sopronban kikaptak 75-55-re, de a másik három találkozón (Gyõr ellen oda-vissza és a Sopron ellen otthon) tudták tartani a lépést, sõt múlt héten a Gyõr ellen gyõzelmi esélyeik is voltak. A ZTE-Sopron mérkõzés két héttel ezelõtt nagy fordulatokat hozott, 55-30-as félidõ után a zalaiak 14 pontot faragtak a hátrányukon.
 

Hogy a kupa mennyire más történet, mint a bajnokság, azt jól mutatja az elmúlt két év, amikor nem az alapszakasz-gyõztes és az esélyesnek kikiáltott gárda nyert. 2010 tavaszán a Sopron 15 ponttal diadalmaskodott Pécsett és nyerte az alapszakaszt, majd pár nappal késõbb a kupadöntõben Vajda Anna utolsó másodperces kosarával vereséget szenvedtek. Tavaly az alapszakasz utolsó fordulójában a Pécs átgázolt legnagyobb hazai riválisán, Körmenden a döntõ után mégis a soproniak örülhettek.

Hogy ezúttal ki ünnepelhet gyõzelmet, az szombaton este kiderül.
 

A program

Március 16., péntek
16:45 Pécs 2010-UNI SEAT Gyõr
19:00 ZTE-Uniqa Euroleasing Sopron

Március 17., szombat
13:45 Mérkõzés a 3. helyért
16:00 Döntõ
 

Terveink szerint a két elõdöntõrõl és a döntõrõl élõ szöveges közvetítésben számolunk be.
 

Hirdetés