Hirdetés
Archivum

Pénteken este a Bourges otthonában folytatja a negyeddöntõt a Sopron:

:

Hirdetés

A sokáig emlékezetes keddi csata után pénteken már a második felvonásához érkezik a Sopron Basket és a Tango Bourges Basket nõi kosárlabda Euroliga negyeddöntõje. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban a soproniak 1-0-ra vezetnek, így egy sikerre van a magyar csapat attól, hogy ismét bejusson Európa négy legjobb együttese közé.

Keddi siker sokáig emlékezetes marad. Két kiválóan felkészített együttes magas hõfokú mérkõzését izgulhattuk végig. Ahogy arra számítani lehetett, markáns tudáskülönbség nem mutatkozott. Mindkét oldalon láthattunk kiemelkedõ egyéni teljesítményeket, de eközben mindegyik szakvezetõ tekinthet úgy a statisztikai lapra, hogy egy-egy elemben még maradt tartalék a folytatásra. A meccset körülvevõ fantasztikus hangulat az elsõ negyedben érezhetõen vitte magával a csapatokat. Ez egy rendkívül látványos és ponterõs szakaszban mutatkozott meg. A Sopront egészen 15 percig és hét tripláig repítette, ami 38-29-es vezetést eredményezett. Utána már abba a mederbe terelõdött a találkozó, amely játékát mindkét fél inkább a sajátjának tudhatja.

Érdemes egy kicsit megnézni a statisztikát, hiszen tanulságosan változott a mérkõzés alatt. A dobóformát tekintve a triplák az igazán érdekesek. A Sopron az elsõ 15 perc nagy rohama után már nem talált be távolról. Nyilván ez nem is elvárható, hiszen ha abban az ütemben halad végig a magyar csapat, ahogy kezdett, akkor Euroliga rekordot állított volna fel. A francia alakulat pedig a 18 kísérletébõl mindössze kétszer volt eredményes. Óriási kérdés például, hogy ezen a téren melyik gárda merre indul el pénteken. Térjünk rá a lepattanókra, ahol a félidõben mindössze 17-16-ra ment a Bourges. A meccs végére azonban 43-32-re nyerték ezt a csatát. Itt igazán a harmadik negyed középsõ szakasza, amikor kétszer is ellépett 3-3 ponttal a rivális és jöttek a támadólepattanóik (rövid idõ alatt hármat gyûjtöttek), volt az igazán kritikus. Utána viszont szépen rendezte a sorokat a Sopron. A védekezések feljavulását pedig az eladott labdák száma mutatja. Itt a félidei 5-3 és után a harmadik negyed 10 perce alatt elérték ugyanezeket a számokat a felek.

Nagyon féltettük a Sopront a kupa után ettõl a mérkõzéstõl. A fáradtságnak azonban egy-egy rosszabb ütemû faultot, illetve kihagyott ziccert leszámítva nem lehetett jelét látni. Sõt, a Bourges sem festette frissebb csapat benyomását. Szembetûnõ Marine Johannès visszaesése, akinek a negyedik negyedben mindössze két mezõnykísérlete volt. Fegyverneky Zsófia és a szintén extra mezõnymunkát végzõ Queralt Casas óriási tettet hajtott végre azzal, hogy a meccs döntõ szakaszára kifullasztották a franciák zsenijét. A semlegesítése a második meccsen is döntõ fontosságú lehet. Különösen úgy, hogy hasonlóan kiemelkedõ, ösztönös klasszis a jelenlegi Bourges-ban nincs. Johannès mellett a festékbõl, a magas játékosoktól érkezett sok pont. Azzal, hogy az elõbbiekben kiemelt módon nyerték a lepattanócsatát, azt is elérték a vendégek, hogy 21 pontjuk születhetett második esélybõl. A 65 pontjukból egyébként 36 jött a festékbõl.

Ki kell emelni, hogy a tavalyi negyeddöntõkhöz képest más a párharc idõbeosztásának dinamikája. Egy évvel ezelõtt heti egy mérkõzést rendeztek szerdai játéknapokkal. Ezúttal a nemzetközi szövetség a menetrend elkészítésekor visszatért a klasszikus rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy kedd-péntek-szerda ritmusban zajlanak a csatározások. Ennek több jelentõsége lehet. A mélyebb kerettel, bõvebb rotációval dolgozó gárdákat helyezi kedvezõbb pozícióba a sûrû idõbeosztás. Kevesebb lehetõséget kínál taktikai finomításokra, illetve lélektanilag is jobban ott marad egy-egy meccs a fejekben. Legyen szó akár sikerélményrõl, akár kudarcról. Például jelen esetben a Sopront is veheti elõre a keddi meccs élménye. Öröm volt látni a mérkõzés után a felszabadult, boldog arcokat. Nem szabad lebecsülni ennek a jelentõségét sem egy ilyen kiélezett versenyfutásban.

Összességében az elsõ mérkõzés tapasztalatai alapján a Sopron joggal bizakodhat. Elbírta a keret, hogy ezúttal Crvendakic és Jovanovic kevesebbet tudott hozzátenni. Ketten együtt mindössze három mezõnykosarat jegyeztek egész este. Különösen a második negyedtõl a remek védekezés, Turner és Dupree zsenije, illetve a keret remek mezõnymunkája meghatározta a találkozó végkimenetelét. Az orosz sztárcsapatok után túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar bajnok az idei Euroliga mezõny egyik legstabilabb csapata idegenben. Nagy gyõzelmeket hozott ez az év Sopront elhagyva. Mondani sem kell, hogy pénteken este egy újabb ilyen diadal Final Four-t érne!

Hirdetés