Hirdetés
Európa

Pénteken este FIBA Európai Szuperkupa Valenciában:

:

Hirdetés

Pénteken este 20 óra 30 perctől rendezik Valenciában a FIBA Európai Szuperkupát. Az Euroliga és az Európa Kupa 2021-es győztese, tehát az UMMC Jekatyerinburg és a Valencia méri össze az erejét.

Egy év kényszerszünet után rendezik meg ismét a Szuperkupát. 2020-ban a világjárvány mindent felülírt, de ezúttal ismét összemérheti az erejét a két kupasorozat legjobbja. Olyan szempontból különleges rendezvény lesz, hogy tavaly nem volt átjárás a két sorozat között. Így klasszikus értelemben a két teljesen különálló mezőny legerősebb tagja küzdhet meg a trófeáért. Talán egy kicsit az esemény presztízsét is növeli ez.

Annak ellenére, hogy még csak október 22. van, igencsak eseménydús időszakon vagyunk túl. Lejátszották az Euroliga selejtező-tornáit és három teljes fordulót is teljesített a mezőny, miközben a WNBA végjátéka zajlott. A Valencia az Euroliga selejtezőjében volt érdekelt, de a Famila Schio otthonában elbukott, így ismét a második számú kupasorozatban mutathatja meg magát. A Jekatyerinburg ugyanakkor elégedett lehet a rajttal, hiszen hiányos kerettel is megnyerte az első három mérkőzését és a “verhetetlen” státuszát így nem veszítette el.

A Valenciának az új szezonból már van egy trófeája, hiszen elhódították a Spanyol Szuperkupát. Az történelmi siker, ennek a klubnak ez az első felnőtt női trófeája Spanyolországban. A Valencia számára nagy fegyvertény volt egész ősszel, hogy a WNBA-ből mindössze egy játékos, az ausztrál válogatott Bec Allen hiányát kellett kezelni és ő is időben befutott. A tavalyi csapaton sokat változtatni nem kellett, így az egységre sem lehet panasz. Laura Juskaite és María Pina távozott, míg Ángela Salvadores és Jana Raman érkezett. A Spanyol Szuperkupa MVP-je Cristina Ouviña lett. Az Európa Kupában, ahol két meccset nyertek eddig, Laura Gil és Raquel Carrera, a bajnokságban pedig, ahol négy sikerük van, Marie Gülich a legeredményesebb. Ebből is látszik, hogy a kiváló csapatteljesítmény emelhető ki leginkább náluk, minden posztra két klasszissal rendelkeznek.

Az UMMC Jekatyeriburg az Euroligának úgy vágott neki, hogy a WNBA MVP-je Jonquel Jones, Brittney Griner, Allie Quigley és Courtney Vandersloot még a tengerentúlon vívott akkor éppen elődöntőt. Breanna Stewart pedig sérült. Ezen öt klasszis hiányában is rendre nyerték a mérkőzéseiket. Jones éppen a héten futott be, Stewart-ot viszont megműtötték és óriási kérdés, hogy mikor játszhat. A WNBA döntősök érkezése később várható. Látva, hogy rendkívüli módon összecsúszik az Euroliga és a WNBA, a fehéroroszok honosítottjával, Alex Bentley-vel erősített a Jekatyerinburg. Korábban Kurszkban is szerepelt, így számára az orosz élcsapatok jelentette közeg nem számít újdonságnak. Meghálálta a bizalmat, a harmadik a fordulóban a játékhét legjobbjai közé is bekerült.  Mellette Alba Torrens, Emma Meesseman, Maryia Papova és Maria Vadeeva pedig így is hozzá a szokásos extra minőséget. Nem látszik, hogy hol foghatóak.

Óriási favorit a Jekatyerinburg, de a Valencia hazai pályán egy szűkösebb rotációval dolgozó riválist megszorongathat. Bízzunk egy emlékezetes mérkőzésben!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Linkek élő eseménykövetéshez

Hirdetés