Hirdetés
Európa

Pénteken kezdi a felkészülést a spanyol válogatott:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

A napokban beszámoltunk a francia válogatott felkészülésének kezdetéről, illetve betekintést nyerhettünk a szerb gárdához is, mely időközben első felkészülési mérkőzését is lejátszotta. Folytassuk az olimpiára készülő európai nemzeti csapatokkal való ismerkedést. Ezúttal Spanyolország következik.

A spanyol válogatott Sopronból biztosította helyét az ötkarikás játékokra. Fennállásuk során öt olimpián vettek részt. 2004 óta mindössze egyetlen alkalommal hiányoztak, a 2012-es londoni játékokra nem tudtak kvótát szerezni. Igaz, négy évvel később javítottak, hiszen Rióban az eddigi legjobb olimpiai eredményüket elérve ezüstérmet szereztek.

Az összetartás pénteki kezdete előtt Miquel Mendez a napokban nevezte meg 15 fős keretét. A csapatban földindulásszerű változások nincsenek a korábbiakhoz képest. Februárban Sopronban két nagy hiányzójuk volt, Silvia Domínguez és María Araújo. Mindketten felépültek a sérülésből és ott lesznek a bő keretben.

Két feltörekvő fiatal újonc, Awa Fam és Iyana Martín kap lehetőséget a bizonyításra. Ők az első két hétben biztosan a csapattal dolgoznak, a továbbiakról azt követően dönt a stáb. A honosított pedig Megan Gustafson vagy Astou Ndour lesz a párizsi olimpián. A két center közül Ndour régi harcostárs, míg Gustafson éppen Sopronban debütált spanyol színekben. Miguel Mendez szövetségi kapitány a spanyol szövetség honlapján, illetve több helyi lapnak nyilatkozva is elmondta, hogy nem született végleges döntés a WNBA-ből érkező honosított kilétére. Egy biztos, a honosított játékosnak két héttel az ötkarikás játékok kezdete előtt kell csatlakoznia a társaihoz.

A spanyol stáb hat felkészülési meccset kötött le az előttünk álló időszakra. Először június 21-én lépnek pályára, ekkor Vigóban Törökországot fogadják, két nappal később pedig Kínával is megmérkőznek. A folytatásban Belgiumba utaznak, ahol Charleroi-ban szerepelnek felkészülési tornán. Zárásul pedig Segovia városában lépnek pályára, ahol Ausztráliával és Kanadával mérik össze az erejüket.

Az olimpián Kína, Puerto Rico és Szerbia válogatottjával szerepelnek egy csoportban.

A spanyol válogatott kerete:

Hirdetés