Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik a 3×3-as Európa-bajnokság a magyar válogatottal:

:

Hirdetés

A hétvégén Bukarest ad otthont a 3×3-as Európa-bajnokságnak, melyen a magyar válogatottnak is szurkolhatunk. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a tornáról és a csoportellenfeleinkrõl.

A magyar válogatott az Instagramon: www.instagram.com/whun3x3/

A magyar válogatott az Instagramon: www.instagram.com/whun3x3/

Az Európa-bajnokság 12 csapatos mezõnye három nyári selejtezõtorna eredménye alapján állt össze. Ennek megfelelõen a Bukarestbe eljutó válogatottak között könnyû ellenfél nincs. Nehéz meghatározni az erõviszonyokat, hiszen a selejtezõkkel ellentétben a kontinenstorna már ütközik a klubszezonnal. Ennek az idõpontválasztásnak a nagyobb vesztese a nõi szakág és ez majd az októberi Világbajnokságon még markánsabban megjelenik. A férfiaknál megindult a nagypályás és a 3×3-as szakág szétválása játékosállományban. Ott már a szakág legjobbjai a 3×3-as versenynaptárhoz igazítják a kötelezettségeiket. A nõi mezõnyben ez másként néz ki. Itt mind a 12 válogatott olyan játékosokból áll, akiknek a pályafutását a nagypályás kosárlabda meghatározza.

Az elõbb leírtak miatt nehéz arról nyilatkozni, hogy az Európa-bajnokságon ki milyen játékerõt képviselhet. Hiába látjuk ugyanis a résztvevõ csapatok kereteit, azt nem lehet megmondani, hogy a játékosok milyen formában, éppen milyen munkából, a klubcsapatuk alapozásának mely szakaszából érkeznek. Jellemzõen minden válogatott, a magyar is, úgy oldotta meg az idei nyarat, hogy a selejtezõk elõtt volt egy hosszabb összetartás, míg a bukaresti Európa-bajnokság elõtt augusztus utolsó két hétvégéjét töltötték együtt a csapatok. Ez lehetõséget teremtett arra, hogy a nyár elején megbeszélteket, begyakorolt játékelemeket felfrissítsék a szakmai stábok.

A magyar válogatott az andorrai selejtezõn látott összeállításban szerepel az Európa-bajnokságon. Ez azt jelenti, hogy Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Theodoreán Alexandra és Szabó Petra alkotja a csapatot, mely az A-csoportba került besorolásra. Itt Románia és Belgium lesznek az ellenfelek. A 12 gárda négy csoportban szerepel és mindegyikbõl az elsõ két helyezett jut majd a negyeddöntõbe, ahonnan már a klasszikus egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem. A háromfõs csoportok miatt nagyon kell figyelni a pontkülönbségre is, hiszen könnyen kialakulhat hármas körbeverés.

Az Európa-bajnokságon pénteken helyi idõ szerint 17 órától, magyar idõ szerint 16 órától Belgium ellen kezdenek a magyar lányok. Belgium is azon nemzetek közé tartozik, akik úgymond idõben elkezdték a 3×3-as szakágat. Õk 2014-ben az elsõ Európa-bajnokságon bronzérmesek voltak és ezeket a kezdeti idõket az jellemezte, hogy a nagypályás válogatottjuk legjobbjait versenyeztették. Egészen addig jutottak, hogy 2015-ben a bakui európai miniolimpián, az Európa Játékokon még Ann Wauters is szerepelt náluk. Éremért utaztak Bakuba, de végül a nyolcaddöntõben kiestek. Azóta egy kicsit átalakították a keretet. Most Marjorie Carpréaux (Declercq Stortbeton Waregem) és Sofie Hendrickx (Belfius Namur Capitale) személyében két olyan játékosuk van, akiket ismerhetünk az Európa Kupából is. Marjorie Carpréaux a nyári amszterdami selejtezõtorna egyik legjobbja volt, a megmozdulásaiból a FIBA videósai akkor egy külön Mixpate-et állítottak össze. A belgáknál változott az augusztus közepén elõzetesen meghirdetett keret. Az ottani nõi kosaras hírportál a basketfeminin.com közölte, hogy Laura Henket sérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát és a helyét a mindössze 16 éves, 2000-es születésû Alice Bremer vette át. Bremer játékára jövõ héten a debreceni korosztályos Európa-bajnokságon is számítanak.

Pénteken este helyi idõ szerint 21 óra 20 perctõl, magyar idõ szerint 20 óra 20 perctõl Románia ellen folytatja szereplését a magyar csapat. A házigazda nemzet válogatottját talán egyetlen olvasónknak sem kell bemutatni, hiszen nagyon sokszor találkoztunk velük. Legutóbbi az andorrai selejtezõ csoportkörében, majd az ottani döntõben is Romániával mérkõztek a mieink. Ugyanabban az összeállításban várják a tornát, ahogy Andorrában is szerepeltek. A keretükben Gabriela Marginean a legnagyobb név, aki az Euroliga és a spanyol élvonal egyik legeredményesebb játékosaként a Salamancát erõsíti. A spanyol klubbal történt hosszas egyeztetés után vehet részt a kontinenstornán. Marginean játékát a Salamancánál nagy figyelemmel követik, a csapat honlapján két cikk is foglalkozott augusztusban az Eb-vel. Románia hazai pályán egyértelmûen érmet szeretne nyerni. Ebben a szakágban jól érvényesülnek Marginean adottságai, bár esetében mindig benne van, hogy a nagy akarásban kicsit többet vállal, mint amit elbír a csapata. Mellette a beharangozók Sonia Ursu-t emelik ki. A koreai gyökerekkel rendelkezõ játékos talán hatékonyabban is játszott az andorrai selejtezõben, mint Marginean.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása

A-csoport: Románia, Magyarország, Belgium
B-csoport: Olaszország, Ukrajna, Szerbia
C-csoport: Svájc, Oroszország, Szlovénia,
D-csoport: Csehország, Spanyolország, Ausztria

A magyar érdekeltségû csoporton túl érdemes egy kis kitérõt tenni a mezõny többi csapata felé is. Nem szabad megfeledkezni Oroszországról, akik az utolsó két nagy felnõtt tornát megnyerték a szakágban. Õk az Európa-bajnoki címvédõk és tavaly az Európa Játékokon is az oroszok zártak az élen. Tatiana Vidmer személyében Bukarestbe is hoztak olyan játékost, akit a nagyválogatottból, illetve az Euroligából is ismerhetünk. Érdemes figyelni a csehekre, akik hagyományosan komolyan veszik ezt a szakágat. Veretlenül nyerték júliusban az amszterdami selejtezõt.

Ukrajna tavaly az Európa Játékokon ezüstérmes volt Bakuban, az amszterdami selejtezõben idén nyáron a csehekkel döntõztek és maradtak alul. Ettõl függetlenül szintén egy jó szerkezetû csapatot várhatunk tõlük. Ráadásul Olga Maznichenko személyében egy rendkívül ponterõs játékos vezeti õket. Maznichenko volt a nyári selejtezõk legeredményesebbje. Kicsit sötét ló Spanyolország, akik esetében az az általános tapasztalat, ha komolyan vesznek egy tornát, akkor azt általában nagyon komolyan veszik. Ilyenkor éremmel utaznak haza. Ugyanakkor volt már arra is példa, hogy igen nagyvonalúan kezeltek egy-egy világversenyt. Most látva a névsort és azt, hogy egy rutinos csapatot hoznak, számolni kell velük. Az olaszoknak nagyon jó nyara volt, Alessandra Visconti személyében egy olasz játékos vezeti a világranglistát. Ez az elsõ év, amikor tudatosan menedzselnek végig egy válogatottat. Rögtön döntõztek is a franciaországi selejtezõn és közel voltak Oroszország legyõzéséhez az ottani fináléban.

Kiegyenlített a mezõny, reméljük, hogy a magyar válogatott tovább tud jutni a csoportjából és így vasárnap is szurkolhatunk a lányoknak. A tornán ugyanis pénteken az „A” és a „B”, míg szombaton a „C” és a „D” csoport csapatai mérkõznek. A kezdési idõpontok a FIBA honlapján követhetõek és mivel fedett helyszínen zajlanak a mérkõzések, így nagy csúszás nem várható. A találkozók a FIBA Youtube csatornáján élõképes közvetítésben láthatóak.

Hirdetés