Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik a 3×3-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi Debrecenben a 3×3-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott hétfõn és kedden a helyszínen egy rangos erõfelmérõn már pályára lépett. Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a hét eleji FIBA 3×3 WS torna tapasztalatairól és az EB-re történõ közvetlen felkészülésrõl.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A hét eleji ranglista pontszerzõ torna kifejezetten magas színvonalú játékot, jó ritmusú meccseket hozott. Mind a nyolc résztvevõ válogatott igen élesnek tûnt. Ezen benyomásainkat Károlyi Andrea is megerõsítette a beszélgetésünk alkalmával.

“Jól mozogtak a lányok, ami a legfontosabb, hogy meg tudták tapasztalni azt a hangulatot, ami vár ránk a hétvégén. Ilyen szempontból jó is, hogy ezt egy erõs tornán tudták megtenni.” – mondta Károlyi Andrea, szövetségi kapitány. “Hatalmas energiákat tud ilyen hangulat a játékosokban mozgósítani, de azt is meg kell tanulni, hogy ezt adott esetben miként lehet egy kicsit visszavenni. Egy-egy ziccerünkön például lehetett látni, hogy kiugrott a világból, olyan erõvel rakták fel a labdát. Kell egy kicsit finomítani a mozgásokat, de jó formában vannak a lányok és jó a hangulat. Várják már a tornát, a felkészülés tehát a legjobb úton halad.”

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar csapat a hét eleji erõpróbán összesen öt mérkõzést vívott. Végül az elõdöntõben Spanyolország jelentette a végállomást. A végsõ gyõztes pedig Franciaország lett. “Azzal, hogy ezt a tornát nem nyertük meg, én úgy vagyok: a keddi a két mérkõzés olyan fizikális volt, talán nem is baj, hogy a harmadik meccset nem kellett lejátszanunk. Azzal már lehet, hogy a sérülést kockáztattuk volna.” – fogalmazott lapunknak válogatottunk szakvezetõje.

A magyar válogatottnak két teljes napja van a két torna között. Arról is kérdeztük Károlyi Andreát, hogy miként építette fel ezek menetrendjét a szakmai stáb. “Egyrészt ilyenkor a pihenést és a munkának az arányát kell jól megtalálni. A szerdai teljesen pihenõnap volt a lányoknak. Csütörtökön két edzés szerepelt a programban, délelõtt dobás, délután pedig már a lengyelekre készültünk. Videózni is fogunk, a csoportellenfeleinkre Lengyelországra és Franciaországra fókuszálva.” – mondta a szövetségi kapitány.

Nehéz ágra került a magyar csapat az Európa-bajnokságon. A címvédõ Franciaország, illetve Lengyelország lesznek a riválisok a csoportban, ahonnan az elsõ két helyezett léphet tovább. Továbbjutás esetén pedig Olaszország, Spanyolország vagy Oroszország érkezhet. Óriási a várakozás a szurkolók körében, de nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni, hogy 3×3-ban egy 10 perces meccsen bármi történhet.

“Nyomás az van, de ebbõl a csoportból és errõl az ágról továbbjutni egyébként is nehéz feladat. Szeretnénk továbbjutni, négybe jutni, megnyerni, az azonban a sajátja ennek a játéknak, hogy egy-egy pillanaton, dobáson, egy rövid meccsen dõl el minden. Mindig meghatározó, hogy éppen ki milyen formában van, ki hogyan tudott újra bemelegíteni. Itt biztosra soha nem lehet menni.” – összegzett Károlyi Andrea.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés