Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik a 3×3-as Világbajnokság Manilában:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi Manilában a 2018-as 3×3-as Világbajnokság. A magyar válogatott nehéz csoportban kezdi meg a szereplését az erõs mezõnyt felvonultató seregszemlén.

Fotó: Instagram/whun3x3

Fotó: Instagram/whun3x3

A csoportok beosztása:
A-csoport: Venezuela, Csehország, Olaszország, Malajzia, Türkmenisztán.
B-csoport: Kína, Franciaország, Kazahsztán, Svájc, Argentína.
C-csoport: Andorra, Oroszország, Irán, USA, Uganda.
D-csoport: Magyarország, Hollandia, Németország, Spanyolország, Fülöp-szigetek

A 3×3-as szakág történetének ötödik Világbajnokságát rendezik. Töretlenül növekszik a kosárlabda ezen ágának népszerûsége, amit nyilván felerõsít az olimpiai programba való bekerülés is. A tornát a hagyományoknak megfelelõen 20 nõi és 20 férfi válogatottal bonyolítják le. Szinte teljesen kettévált a mezõny, hiszen 37 nemzet adja a 40 résztvevõt. A nõi torna mezõnyét nézve, amelyre a figyelmünket fordítjuk az alábbiakban, nagy földindulás a tavalyi évhez képest nem volt. Európából gyakorlatilag az összes olyan nemzet felsorakozik a Fülöp-szigeteken, ahol elõkelõ helyen szerepel a 3×3-as szakág. Emellett egy év kihagyás után visszatér az Egyesült Államok.

A magyar válogatott a D-csoportba nyert besorolást, ahol pénteken a két legnehezebb riválisa Hollandia és Spanyolország ellen lép pályára. Várhatóan ezen három nemzet között dõl el a két továbbjutó hely sorsa. A csoportokból ugyanis az elsõ két helyezett lép tovább a keddi egyenes kieséses szakaszba. Érdekesség, hogy a FIBA a Világbajnokság hivatalos honlapjára összegyûjtötte az öt játékost, akiket érdemes lesz külön is figyelni a szerkesztõik szerint a nõi mezõnybõl. Közülük hárman ebbõl a három csapatból érkeztek. A magyar válogatottból Theodoreán Alexandra szerepel az összeállításban, de felkerült a listára a hollandoktól Karin Kuijt és a spanyoloktól Paula Palomares.

Az elsõ ellenfél pénteken 10 óra 20 perctõl Hollandia lesz, akikkel Világbajnokságok történetében soha nem találkoztunk. Ezt azért is érdemes kiemelni, mert a hollandok szintén rendkívül komolyan veszik a 3×3-as szakágat. Nekik a férfi válogatottjuk is eredményes és nem titkoltan az olimpiáig szeretnék még jobban felfuttatni a 3×3-as kosárlabdát. Tavaly hazai pályán Európa-bajnoki bronzérmet szereztek az oroszok és a spanyolok mögött, míg a Világbajnokságon a negyedik helyen zártak. Ugyanazt a négyest hozták el, mely a kontinenstornán kiemelkedõen teljesített. A tavalyi VB-csapatukhoz képest pedig csak egy változás történt.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy Karin Kuijt, Jacobine Klerx, Sharon Beld és Loyce Bettonvil összeszokott négyest alkot. A legismertebb játékosuk Kuijt, aki a Világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is az All-Star csapat tagja volt. Mindkét alkalommal csapata és az egész mezõny egyik legeredményesebb játékosának bizonyult. Egy magasabb szerkezetû gárdáról van szó, ahol a 188 cm magas Bettonvil és a 185 cm magas Beld is gyors, mozgékony, emellett pedig kiválóan dob középtávolról is.

A spanyolok szintén erõs összeállításban szerepelnek. Az Európa-bajnoki ezüstérmes együttesükbõl Paula Palomares és Aitana Cuevas tagja a keretnek. Palomares tavaly a kontinenstorna All-Star ötösében is helyet kapott, 27 pontjával a mezõny negyedik legeredményesebb játékosa volt. Tagja az együttesnek Vega Gimeno, akit az elmúlt években több 3×3-as eseményen láthattunk. Tavaly a VB-negyeddöntõjében sérülés miatt nem tudta segíteni csapatát. Most egészséges és a spanyolok egyik legjobbja lehet. Újonc a 3×3-as szakágban Nuria Martinez. Nem kell bemutatni olvasóinknak, többek között a Galatasaray, a Schio vagy éppen a Girona csapatából ismerhetjük a nagyválogatott mellett. A 34 éves játékos rutinja sokat érhet.

A csoport másik két tagja, Németország és a házigazda Fülöp-szigetek válogatottja kevésbé ismert. Közülük a németekkel vasárnap 8 óra 50 perctõl mérkõznek a mieink. A csoportkört pedig vasárnap 13 órától Fülöp-szigetek ellen zárjuk. Ennek megfelelõen a pénteki tapasztalatokat felhasználva mindkét riválist ki tudja elemezni a szakmai stáb.

Továbbjutás esetén a magyar csapat a B-csoportból kapna riválist a negyeddöntõben. Itt Kína és Franciaország a két legmagasabban jegyzett gárda. A franciáknál a biztos pont Alice Nayo, aki a hazai rendezésû Világbajnokságon és az Európa-bajnoki negyedik csapatban is ott volt. Ezúttal egy újabb felállást próbálnak ki szintén karakteres magas játékosokkal. Kína egy helyen változtatott az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes keretéhez képest. Az egy nagyon jó torna volt a részükrõl, ha azt meg tudják ismételni, a mezõny meglepetéscsapata lehetnek. Ebben a csoportban szerepel még Svájc is, õk egy másik összeállításban a tavalyi Eb-n legyõzték a mienket.

Érdemes még kiemelni a C-csoportot, hiszen sikeresen megvívott negyeddöntõ esetén (bár ennyire ne szaladjunk elõre) onnan érkezne rivális. Itt találjuk az oroszokat és az Egyesült Államok válogatottját. Az oroszok azt a csapatot versenyeztetik, amelyik tavaly Világ – és Európa-bajnok volt. Anna Leshkovtseva, Anastasia Logunova, Liudmila Sapova és Alexandra Stolyar egy olyan összeszokott, jó szerkezetû négyes, amely joggal tekinthetõ most is favoritnak.

Az amerikaiak a University of Oregon csapatával érkeznek. Az áprilisi válogató tornát ugyanis Ruthy Hebard, Sabrina Ionescu, Erin Boley és Otiona Gildon összeállításban az oregoni egyetem csapata nyerte. Nehéz meghatározni a játékerejüket, de képzett és motivált játékosokra számíthatunk. Nagyszerûen szerepeltek, mind a nyolc meccsüket megnyerték a válogatón. Sabrina Ionescu a Pac-12 Konferenciában az egyik legjobb játékosnak számít, több rekordot is tart. Bár intézményi csapatról van szó, de mind a négyen szép profi karrier elõtt állnak. Érdemes lesz odafigyelni rájuk is.

Hirdetés