Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik a bajnoki döntõ:

:

Hirdetés

Pénteken elrajtol az egyik fél harmadik sikeréig tartó bajnoki döntõ párharc a Sopron Basket és az Aluinvent DVTK között. Beharangozó.

Egy hosszú és sokáig emlékezetes szezon végéhez érkeztünk. Tartogatott fordulatokat bõven az idei évad, mégis ha a döntõ párosítását nézzük, akkor az alapszakasz elsõ és második helyezettje mérkõzhet a trófeáért. Ráadásul nem csak pozícióban, de statisztikákban is a két legjobb számokat produkáló klubot láthatjuk. Az alapszakasz végén szinte minden fontos mutatóban a Sopron és a DVTK foglalta el az elsõ két pozíciót, illetve ezen két klub játékosai dominálták a különbözõ rangsorosokat is. A Sopron Basket veretlenül jutott a bajnoki döntõbe, de kulcsmérkõzéseken a DVTK sem hibázott. Két kulcsfontosságú sikert érdemes kiemelni. Az egyik az alapszakaszban a szekszárdi gyõzelem, ami megalapozta a második pozíciót, illetve az elõdöntõ párharc sorsdöntõ harmadik felvonását.

Ha megnézzük a csapatok egymás elleni összehasonlító statisztikáit, akkor láthatjuk, hogy az alapszakaszban és a rájátszásban is a fontos mutatókban a Sopron Basket jobb számokat ért el. A két csapat idén háromszor találkozott. Az októberi rangadó óta sokat változtak a keretek, viszont a januári miskolci bajnoki derbi és a Magyar Kupa elõdöntõje már egy közelebbi tapasztalat. Januárban 72-58-ra nyert a Sopron idegenben. A gyõri Magyar Kupa elõdöntõjében pedig 72-51-es soproni siker született. Mindkét találkozóra igaz, hogy a Sopron uralta a festéket és nyerte a lepattanócsatát. Ezen felül a DVTK-nak kevés szerzett labdája volt, nem tudott ezekbõl indulni, ritmust váltani. A Sopron nagy erõssége hazai porondon és az Euroligában is, hogy ellenfeleinek alig engedélyez könnyû pontokat. Gyakorlatilag minden egyes pontért meg kell szenvedni és ebben, ahogy halad elõre egy adott találkozó, egyre inkább elfogynak az aktuális kihívóik.

A Sopron Basket keretét nézve a bajnoki elõdöntõben az Euroliga Final4 után a sérült Fegyverneky Zsófia csapatkapitány nélkül játszott. A ZTE ellen elõbb Amanda Zahui, majd Tina Jovanovic volt a kimaradó légiós. A két csapat januári meccsén Jovanovic nem játszhatott, míg a Magyar Kupát Quarelt Casas hagyta ki. Az abból a szempontból egy fontos döntésnek bizonyult, hogy még több magas játékost tudott Roberto Iniguez bevetni. Nem véletlen az a 42-28-as lepattanócsata az MK-elõdöntõrõl és különösen a Sopron 17 támadólepattanója. Ez egy olyan meghatározó erõssége a címvédõnek, ami akár a finálét is eldöntheti. Igaz, 4-es, 5-ös poszton a DVTK is komoly erõségekkel rendelkezik. Chanel Mokango, Aija Putnina, az igen fiatalon is értékes perceket kapó Kiss Angelika, de Maja Skoric és Zele Dorina is be tud segíteni.

Az elõdöntõben mindkét csapatnál extra egyéni villanásokat is láthattunk. A szezon ezen szakaszában ez már elengedhetetlen. A Sopronnál a ZTE elleni elsõ meccsen Candice Dupree ért el úgy 18 pontot, hogy a 12 mezõnykísérletébõl 8 sikeresnek bizonyult. Zalaegerszegen pedig Aleksandra Crvendakic-tól érkezett 29 pont, a 17 mezõnykísérletébõl 11 sikeres lett. A DVTK-nál a Gyõr elleni elsõ meccsen Chanel Mokango 22 pont, 13 lepattanós duplája, illetve Shatori Walker-Kimbrough 18 pontja emelkedett. A gyõri találkozón a kettõjük klasszis teljesítménye mellé csatlakozott a 19 pontot, 8 gólpasszt, 6 lepattanót jegyzõ Medgyessy Dóra. A harmadik elõdöntõ találkozóról ismét Mokango 23 pontját kell kiemelni. A döntõhöz érkezve a DVTK esetében kulcsfontosságú lehet, hogy azt a rengeteg opcióját, ami támadásban, ponterõben mutatkozik, minél sokszínûbben tudja kihasználni. A játékoskeretet nézve – a hazai mezõnyben túlzás nélkül – a Sopron szervezett védekezése ellen a DVTK-nak van a legtöbb lehetõsége arra, hogy egy-egy villanással hatékony legyen.

Összességében a Sopron Basket favoritként várja a bajnoki döntõt. Az Euroliga Final4 vége óta két tétmeccse volt, ezeken jó formát mutatott. A tavalyi bajnoki végjátékhoz hasonlóan tudott regenerálódni a keret. Megvan az a rutin, az a klasszis, amivel innen magas szinten le tudja zárni a szezont. A DVTK-nak nincs veszíteni valója. Egy kiváló évad megkoronázása ez a döntõ párharc. Az elmúlt évek hullámzóbb teljesítményét követõen felüdülés látni az idei csapat hatékony, ponterõs játékát. Egy ilyen pozícióból teher nélkül jó döntõ vívható.

Hirdetés