Hirdetés
3x3

Pénteken kezdődik a World Urban Games – Interjú Süle Krisztinával:

:

Hirdetés

Péntektől vasárnapig rendezik Budapesten az első World Urban Games-t. Az utcai sportok világjátékának keretében kerül sor az U23-as 3×3-as Nemzetek Ligája Szuperdöntőjére. A nyolc csapat részvételével zajló torna felvezetéseként Süle Krisztina szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

A World Urban Games 3×3-as tornáján Benke Sára, Doktor Anna, Jáhni Zsófia és Kováts Gabriella négyese alkotja az U23-as válogatottat. A résztvevő nyolc együttes számára a világbajnoki felkészülésbe is illeszkedik a budapesti erőpróba. A korosztály Világbajnokságát október 2. és 6. között rendezik majd Kínában.

„Most találkozhatunk a másik két Konferencia első két helyezettjével, akik szintén ott lesznek a Világbajnokságon. Ilyen szempontból valóban tapasztalatszerzés ez a torna, de közben szeretnénk a legjobb eredményt elérni.” – tette hozzá Süle Krisztina, akit arról is kérdeztünk, hogy a klubcsapatokban zajló edzésmunka kellős közepén, két héttel a VB előtt, mennyire lehet felpörögni, formát időzíteni.

„Mivel ez az esemény Budapesten van, itthon játszhatunk és nagy a felhajtás, így a lányok is érzik a súlyát. Szerintem kellően rá fogunk pörögni, ezzel nem lesz probléma. Azért a játékosok is tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen lehetőség a pályafutásukban lehet csak egyszer adódik.” – válaszolta felvetésünkre a szövetségi kapitány.

Furcsa kettőség az U23-as korosztály számára az World Urban Games. Óriási várakozás előzi meg az eseményt, például nemzetközi televíziós közvetítés készül, ahol a 3×3 széles közönség számára is megmutathatja magát. Eközben viszont, ahogy azt a bevezetőben is kiemeltük, az év fő versenye természetesen a Világbajnokság lesz.

„Ez így van. Egyik oldalról nagy a várakozás, a médiaérdeklődés, másik oldalról viszont nem a fő versenyünk idén. Pont azért, mert akkora a felhajtás, biztos vagyok benne, hogy ez a négy lány, aki itt van, és ez nyilván igaz a többi válogatottra is, mindent meg fog tenni a sikerért és mindent ki fognak adni magukból.”

A magyar válogatottnak nincs könnyű dolga, hiszen kevés közös munka fér bele a torna kezdete előtt. Ugyanakkor július vége óta rendszeresen szerepeltek együtt a játékosok. „Csütörtök délelőtt találkoztunk. Egy edzésünk volt, majd jön a sajtótájékoztató, ami után a versenyhelyszínen egy dobóedzésre kerül sor. Ez a három program egymást követi. Utána kis pihenő, majd péntek reggel lesz még egy edzésünk. Aztán este már játszunk egy mérkőzést, szombaton pedig két meccsünk még biztosan lesz.” – vázolta a programot Süle Krisztina.

Az előbbiekből is kiderül, hogy nagyon más a menetrend, mint egy Nemzetek Ligája tornán, amikor négy-öt meccset vívnak egy játéknapon a csapatok. Egészen pontosan a magyar lányok szeptember 13-án, pénteken 18 óra 5 perctől Ukrajna ellen debütálnak. Másnap 13 óra 10 perctől Lengyelország, majd 18 óra 5 perctől Kína lesz a rivális. A csoportok első helyezettjei rögtön a legjobb négy közé kerülnek. A negyeddöntőben a második és a harmadik helyezettek játszanak keresztbe. A másik csoportot Oroszország, Franciaország, Hollandia és Románia alkotja.

„Kiderül majd, hogy könnyebb lesz vagy nehezebb ez az időbeosztás. Egy meccsünk van az első nap, de az ellenfelünknek is. Annyi történik ilyenkor, hogy azon az egy meccsen kell mindent kiadni magunkból. Itt nincs következő mérkőzés, nem kell másra figyelni. Készülünk az ukránokból, jól ismerjük őket, hiszen egy Konferenciában voltunk és sokat játszottunk velük. Érdekes szituáció lesz, de szerintem jól meg fogjuk oldani.” – zárta beszélgetésünket Süle Krisztina.

Hirdetés