Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik az U16-os Európa-bajnokság – Mészárosné Kovács Andreával beszélgettünk:

:

Hirdetés

Nem kell sokat várni és folytatódik a korosztályos Európa-bajnokságok sora. Péntektõl rendezik a litvániai Kaunasban az U16-os A-divíziós kontinenstornát. Az esemény felvezetéseként válogatottunk szövetségi kapitányát Mészárosné Kovács Andreát kérdeztük.

Írta: Nagy Norbert

Nyolc felkészülési mérkõzés tapasztalata

A magyar válogatott július 9-én kezdte a felkészülést az Európa-bajnokságra. A programban összesen nyolc edzõmérkõzés szerepelt. Elõbb Franciaországban, majd Törökországban vett részt a csapat egy-egy tornán. Ezt követõen pedig hazai pályán Szerbia ellen zárult a találkozók sora. Beszélgetésünk elején Mészárosné Kovács Andreát elõbb a franciaországi vendégszereplésrõl kérdeztük, ahol Oroszországot és Németországot legyõzte válogatottunk, míg a házigazdával szemben alulmaradt.

„Azzal kezdeném, hogy ebben a formában is szeretnénk gratulálni az U17/U18-as válogatottnak az eredményes szerepléshez! Rátérve az elsõ felkészülési tornára: kétszer ötnapos edzõtábor után mentünk bele a franciaországi túrába. Nagyon jó ritmusban tudtunk a játszani, mind a két gyõzelmünket ennek köszönhettük. Jól érezték a gyerekek, hogy ezt a sebességet tartani kell. Távolról, középtávolról jól dobtunk és így uraltuk az oroszok, illetve a németek ellen a mérkõzést.” – kezdte visszatekintését válogatottunk szakvezetõje, majd így folytatta:

„A németek ellen kicsit jobban szenvedtünk a tömegük miatt. Ez nem könnyû a csapatunknak, mivel több magas játékosunk is hiányzik sérülés miatt. A hazaiaktól szenvedtünk vereséget ezen a tornán, õk fizikálisan, kiválasztásban jóval magasabb szintet ütöttek meg, mint a többi válogatott. Dinamikusak, gyorsak, center-poszton meghatározóak voltak, egyértelmûen megérdemelték a gyõzelmet.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea, mielõtt rátért volna az isztambuli erõfelmérõre. Itt a magyar csapat Dániát és Szlovákiát gyõzte le, míg Törökországtól vereséget szenvedett.

„A dán meccset simán vettük, jól játszottunk. Bár a dán csapatot is gyors játék jellemezte, ettõl függetlenül jól tartottuk a ritmust és ekkor akadt a magas-embereink között is, aki tudott érvényesülni. A törökök fizikálisan egyértelmûen jobbnak bizonyultak. Védekezésben dekoncentráltak, fegyelmezetlenek voltunk. A szlovákok ellen ismét sima gyõzelmet hoztunk, a végére kozmetikáztak az eredményen. Mindenki játszott nálunk, de ez minden résztvevõ válogatottról elmondható volt ezen a tornán. Itt még mindenki próbálgatta a csapatát.”

A válogatott felkészülési mérkõzéseinek sora Szerbia ellen zárult. Az elsõ székesfehérvári találkozó magabiztos sikert hozott, a második meccsen dudaszós találattal kapott ki csapatunk. „Ahogy hazajöttünk Törökországból, egy nappal késõbb már játszottunk a szerbekkel hazai pályán. Az elsõ mérkõzést simán nyertük. A másodikra viszont már felhalmozódott a fáradtság a csapatunkban. Ezzel a meccsel ugyanis egy nagyon hosszú 11 napos etap végére érkeztünk. Itt kikaptunk a végjátékban egy utolsó másodperces kosárral, ami abszolút a dekoncentráltságunknak köszönhetõ. A fizikális fáradtság ellenére elkerülhetõ lett volna a vereség. Minden találkozóból sok tanulságot szûrhettünk le. Mondhatjuk, hogy hasznosak voltak az edzõmérkõzések egyénileg és csapatszinten is.”

Várakozások a kontinenstorna elõtt

Olvasóink számára a kaunasi Eb-re utazó korosztály talán még kevésbé van szem elõtt, mint az idõsebbek. Mészárosné Kovács Andreát ezért arra kértük a beszélgetésünk során, hogy mutassa be a csapat meghatározó tulajdonoságait.

„Nem magas poszton fogunk dominálni, ebben biztos vagyok és súlyban is kevesek lehetünk. Szerkezetben tehát nem mi testesítjük meg a kosárlabda ideálját. Ellenben rendkívül gyorsan tudunk játszani. Rendelkezünk nagyon jó középtávoli dobókkal és mozgékonyak vagyunk. Ez három olyan képesség, ami erõsen befolyásolhatja a mérkõzéseket. Ha a másik csapat egy kicsit is messzebb áll tõlünk ebben, akkor ezeken a területeken dominálhatunk. Minden játékosunk akar, rendesen, tisztességesen küzdenek a lányok. Így remélem, hogy csapatszinten és egyénileg is mindenki tudja majd a maximumot hozni. Ami nekem egy kicsit hiányzik az a koncentráltság hosszabban fenntartható ideje. Tudunk extra, váratlan dolgokat hozni, de elemi hibákat is elkövetünk. Változókény meccseken belül is emiatt a játékunk színvonala védekezésben és támadásban.” – összegzett válogatottunk vezetõedzõje.

Az U16-os Európa-bajnokságok elõtt az esélylatolgatás mindig más, mint az idõsebb korosztályoknál. Itt nem áll rendelkezésre korábbi eredménysor, ami kirajzolná az erõviszonyokat. A csoportkör után látható minden évben elõször, hogy mely nemzetek válogatottjai lehetnek a meghatározóak. Ennek ellenére Mészárosné Kovács Andreánál a beszélgetésünk alkalmával érdeklõdtünk arról, hogy milyen várakozásokkal tekint az alapcsoportunkra. Itt sorrendben Olaszország, Horvátország és Lengyelország lesznek a riválisok. Ebbõl a trióból egyedül a lengyelekkel kapcsolatban van egy frissebb élmény a decemberi Olimpiai Reménységek Versenyérõl.

„Nem érdemes találgatni a korábbi eredményekbõl, mert egy téli tornán senki nem a teljes Eb-résztvevõ csapatával jelenik meg. Ez természetesen ránk, magyarokra is igaz. A lengyelek az ORV-n egy alacsonyabb szerkezetû kerettel gyorsabb játékot játszottak, de kérdés, hogy milyen összeállításban fognak megjelenni Kaunasban. Hoznak-e például még két magas játékost. Náluk ugyanis vannak olyan generációk, akik magasak, de lassabbak.” – mondta válogatottunk szakvezetõje, akit az olaszok elleni találkozóról is kérdeztünk. A tradicionális nemzetek közül õk kerültek a mi négyesünkbe és esetükben hagyományosan élmezõnybe tartozó riválisra lehet számítani.

„Biztos vagyok benne, hogy az olasz csapat nagy ellenfél lesz. Ellenük csúcsformában kell játszani. Ismerjük már a játékstílusokat, van két-három meghatározó domináns játékosuk mezõny, illetve centerposzton. Ezen fizikai fölényük semlegesítéséhez nekünk nagyon sok energiát kell befektetni. Rendkívül fárasztó ezt egy adott esetben 20-30 kilóval nehezebb játékos ellen teljesíteni. Egyben azt is jelenti, hogy más területrõl veszi el az energiánkat. Én bízom benne, hogy sok embert tudunk forgatni és mindenki a pályán töltött ideje alatt a maximumot hozza. Ezzel kompenzálhatjuk valamilyen módon a fizikális, tömegbeli különbséget.”

A csoportot Horvátország teszi teljessé. Zárásul róluk az alábbi rövid összefoglalót adta Mészárosné Kovács Andrea: „A horvátokról tudjuk, hogy erõszakos kosárlabdát játszanak. Agresszívak és nagyobb tömegû játékosok szerepelnek náluk mezõnyposzton is. A felkészülési tornák alatt a törökökkel is ezen a téren gyûlt meg a bajunk.”

Hirdetés