Hirdetés
Utánpótlás

Pénteken kezdődik az U16-os Európa-bajnokság – Mészárosné Kovács Andreát kérdeztük:

:

Fotó: FEB

Hirdetés

Pénteken elrajtol a portugáliai Matosinhos városában a 2022-es U16-os A-divíziós Európa-bajnokság. A torna előtt Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük a csapatépítésről és a felkészülésről.

Rendszeresen szoktál nyilatkozni lapunknak augusztus közepén, de ilyenkor általában már a nyarat értékeltük. Most pedig egy beharangozót készítünk. Ezzel csak azt kívántam érzékeltetni, hogy mennyire későn van ez a torna.

Mi vagyunk a legutolsók itt augusztus végén, ami szerintem borzalmas ennek a korosztálynak. Kimaradnak egy felkészülésből, mert természetesen a verseny mellett pihenőt is kell kapniuk a játékosoknak. Nagyon nehéz amellett érvelni, hogy miért került nyár végére az U16-os Európa-bajnokság.

Ez azt jelenti, hogy a játékosoknak nyár elején volt hosszabb pihenőjük?

Igen, de olyan sokat nem tudtak kihagyni. Egyrészt vannak a keretben U17-es világbajnoki résztvevők és EYOF-on szereplő játékosok is. A többieknek pedig nem engedhettük azt meg, hogy a bajnokság után hetekre leálljanak, majd onnan kezdjenek el újra dolgozni. Itt a lányoknak meg kellett elégedniük egy-két hét pihenővel és utána kötelező mozgást írtunk elő nekik. Ehhez hasonlóan az Európa-bajnokságot követően pedig kötelező pihenőt kell kapniuk, mert a válogatottban szereplő játékosoknak van a legnagyobb szükségük a regenerálódásra.

Mozgalmas nyár van mögöttünk a debreceni U17-es Világbajnoksággal és a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztívállal (EYOF). Idén élesebben elkülönül az EYOF-on és az U16-os Európa-bajnokságon szereplő csapat. Kérlek egy kicsit foglald össze az olvasóknak, hogy milyen korosztályt, milyen keretet láthatnak?

Az előttünk álló Európa-bajnokságon elsődlegesen a 2006-os születésűek szerepelnek. A 2007-esek voltak a vezető korosztály az EYOF-on, akik Debreceni Eszter irányításával a harmadik közös évüket kezdték meg. Egy EYOF-szereplés, ami gyakorlatilag mini-olimpia, minden gyermeknek olyan élmény, ami pozitívan befolyásolhatja a pályafutását. Ennek megfelelően abban állapodtunk meg, hogy azok a 2006-os játékosok, akik segítségére lehetnek a csapatnak, utazhatnak az EYOF-ra. Így engedtük el Drahos Leilát, Halmágyi Kittit és Tózer-Nemes Boglárkát, valamint Igaz Esztert is. Utóbbi kivételével három játékos az EYOF után csatlakozott hozzánk és két hetet tudtak velünk készülni.

A debreceni U17-es Világbajnokságon szerepelt Albert Szidónia és Gábor Lili. Ők hamarabb bekapcsolódhattak, de az első héten érthetően még ők sem tudtak száz százalékos munkát végezni. Akklimatizálódniuk kellett a világbajnokság után. Az elmúlt hétvégén Csehországban jártunk és úgy érzem, hogy összeért a később érkező játékosokkal a csapat. Jó úton haladunk!

Milyen felkészülési mérkőzéseket vívtatok?

Négy nemzetközi mérkőzést terveztünk arra az időszakra, amikor már mind az öt játékos, akik az előbb említett két versenyen szerepeltek, rendelkezésre állnak. Nagy csalódás volt, hogy a holland válogatott az utolsó utáni pillanatban lemondta a két fehérvári találkozót. Ebben az volt az igazi probléma, hogy a felkészülés második felében már annyira kötött a programjuk a válogatottaknak, hogy lehetetlen ellenfelet találni.

Nagy köszönet a Vasas és a Kecskemét fiú csapatának, hogy első kérésre vállalták az edzőmérkőzést. Különösen a Vasas elleni találkozóból nagyon értékes tanulságokat vontunk le. Ezt követően utaztunk Csehországba. Egészen északon Dečín városában játszottunk, de a hosszú utazás ellenére értékes tornát teljesítettünk. Ott is szembesültünk olyan dolgokkal, amin tudunk javítani, csiszolni. Ezeket a tapasztalatok felhasználva edzettünk még a hét elején Budapesten a Gabányi László Sportcsarnokban.

Egy átlagos időszakban is kevés nemzetközi tapasztalata van az U16-os válogatott játékosoknak. Mostanában még kevesebb és elsősorban talán fejben nehéz felkészülni arra, hogy mi vár a lányokra egy Európa-bajnokságon. Milyenek a mostani tapasztalataid és mi lehet a csapat erőssége?

Igen, ez így van. Nincsen vagy egészen minimális a nemzetközi tapasztalatuk a játékosoknak. Mi edzők ezt szóban hangsúlyozhatjuk a felkészülés alatt, de azzal, hogy ténylegesen mivel jár egy Európa-bajnoki szereplés, ott a versenyen szembesülnek. Vannak fiatalabbak is a keretben és nekünk is az a tapasztalatunk, hogy elsődlegesen a mentális fáradtság a jellemző.  A tornán megpróbálunk gyorsak, agresszívak lenni és kihasználni a mozgékony magasabb embereinket. Négyes poszton sok variálási lehetőségünk van. Igyekszünk az erősségeinkre építeni.

Lesznek hiányzók sérülés miatt. Többek között a decemberi ORV MVP-je Rátkai Eszter és az Euroliga mérkőzésen is bemutatkozó Kókai Patrícia. Lesz viszont visszatérő játékos és ha jól tudom, akkor egy 2008-as tehetséggel is találkozhatnak a szurkolók.

Toman Dóri hosszú kihagyás és rehabilitáció után csatlakozott a válogatotthoz. Az első héten még kezdte szokni a kosárlabda mozgásokat és szép fokozatosan épült a csapatba. Kérdéses volt a szereplése, de tudja vállalni a játékot.

Josepovits Kinga centerposzton kiemelt tehetségünk 2008-as születésű a keretben. Benne a jövő szempontjából is nagy lehetőség van, de azért egy 2 évvel idősebb korosztállyal játszó Európa-bajnokságon óvatosan kell szerepeltetni. Ez számára fizikálisan nagy kihívás, de örülünk, hogy 2008-as születésűként itt tud lenni.

Már több játékosra kitértünk, de zárásul akkor foglald össze, hogy kik alkotják az utazó keretet?

Albert Szidónia, Árvai Noémi, Drahos Leila, Fárbás Eliza, Gábor Lili, Halmágyi Kitti, Janzsó Alíz, Josepovits Kinga, Szakolczi Diána, Toman Dóra, Toman Réka és Vladár Róza.

Az U16-os Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A-csoport: Finnország, Magyarország, Horvátország, Olaszország.
B-csoport: Szlovénia, Németország, Litvánia, Spanyolország.
C-csoport: Portugália, Lettország, Belgium, Lengyelország.
D-csoport: Görögország, Csehország, Dánia, Franciaország.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Augusztus 19., péntek
15:00 Magyarország – Horvátország

Augusztus 20., szombat
15:00 Olaszország – Magyarország

Augusztus 21., vasárnap
17:15 Finnország – Magyarország

Hirdetés