Hirdetés
3x3

Pénteken kezdődik az U17-es 3×3-as Európa-bajnokság – Földi Attilát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Péntektől Lisszabonban szerepel az U17-es Európa-bajokságon a Dávid Mia, Nagy Réka, Perényi Lídia és Zsámár Panna alkotta magyar válogatott. Földi Attila, szövetségi kapitányt kérdeztük a felkészülésről és a várakozásairól. Mint ismert, a magyar csapat a Szolnokon rendezett Eb-selejtezőn Lengyelország és Ausztria legyőzésével kvalifikált a kontinenstornára.

Kezdjük a legegyszerűbb, de egyben legfontosabb kérdéssel. Hogy alakult a keret és a felkészülés?

Változatlan a keret Szolnokhoz képest és mondhatom azt, hogy gyakorlatilag minden ugyanaz. Nekem segített azzal a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a DVTK, azon belül Völgyi Péter sportszakmai igazgatónk, hogy Miskolcon tudunk készülni. Múlt héten hétfőtől csütörtökig edzőtáboroztunk és ezen a héten is végig dolgozik a csapat. Csütörtökön utazunk Portugáliába. Az elmúlt hétvége mozgalmas volt, junior selejtezőn szerepeltek többek, így akkor hazaengedtük a játékosokat.

Azért is speciálisak ezek az összetartások, mert csak négy játékossal dolgozunk. A Diósgyőrt emiatt is emeltem ki, hogy sokat segített, mert az U23-as csapat tagjai edzenek velünk. Ők a partnereik, akik segítenek a felkészülésben és nekik köszönhető, hogy játék is van. Az egész felkészülés úgy tud menni, ahogy nagyjából szokott. Így telnek a napjaink. Délelőtt csak négyen dolgoznak a lányok, akkor dobunk, illetve az erőnléten van a hangsúly. Délelőtt a miskolci lányok iskolában vannak, de délután jönnek és akkor játékkal zajlanak az edzések.

Éppen azzal szerettem volna folytatni, hogy mennyire lehet felfrissíteni a 3×3-as gondolkodást a játékosokban. Laikusként nekem ez a két hét elégnek tűnik erre.

Azt tudom mondani, hogy elégnek kell lennie. Nyilván ehhez az kellett, amit beszéltünk korábban, hogy mögötte ott az egész nyár. Azzal, hogy a nyár mögötte van, az alapokat már leraktuk. Arra van szükség, amit te is mondtál, hogy felfrissítsük a korábban megbeszélteket és visszaálljunk 3×3-ra.

Mondhatom, hogy bizonyos tekintetben a lehető legnehezebb a csoportunk? Az egyik meghatározó nemzet Franciaország és a házigazda Portugália lesznek a riválisok pénteken.

A franciák biztosan nagyon jók lesznek. Fájó pont lehet nekik, hogy a világbajnokságon nem tudtak részt venni. Bár más korosztály, U17 és U18, de náluk is összefügghet valamilyen szinten a felkészülés. Számíthatunk arra, hogy ezen az Eb-n akarják learatni a babérokat. Nyilvánvalóan az egyik favoritnak tekinthetőek. Ami miatt viszont jobb a helyzet, hogy őket láttuk Szolnokon. A portugál válogatott azért a legrosszabb, akiket a franciák mellé kaphattunk, mert ők a selejtezőn nem vettek részt. Ők a hazai csapat és nem tudunk belőlük készülni. Az időbeosztás sem kedvező, mert a francia meccs lesz az első és utána jön a portugálokkal – valószínüleg élet-halál – mérkőzés.

Nagyon nehéz feladat, egy erős csoportban, kedvezőtlen sorrenddel, de láttunk már nyáron csodát. Bízom benne, hogy sikerül kivívni a csoportból való továbbjutást. Ha a csoportból továbbjutunk, akkor onnantól egy-egy meccs dönt és lehet bízni abban, hogy az adott 10 percben a lányok a legjobbat hozzák ki magukból.

A korosztály Európa-bajnokságaiban az minden évben igazságos, hogy mindenkinek szeptember közepe van.

Így van, ez abszolút igaz. Máshol is ugyanúgy versenyek vannak, máshol is megkezdődött az iskola. A nehézségekkel mindenkinek meg kell küzdenie. Ezzel a részével mi megvagyunk, megkezdődöttünk, amivel meg kell ilyenkor. A tornán nyújtott teljesítményünkön fog múlni az eredményesség. A napi formán, az adott mérkőzésen a fegyelmen. A felkészülést kipipálhatjuk. Rendben ment és bőven elég volt, azzal nem szabad, hogy probléma legyen.

A szolnoki selejtezőről van egy kép a mezőnyről, azt is tudjuk, hogy a magyar válogatott alacsony szerkezetben szerepel. Milyen gondolatokkal készülsz a hétvégére?

A világbajnokságon sem tettem és most sem gondolkozok nagyon előre. Nem prognosztizálom magunkat se előre, se hátra. Csak az előttünk álló csoportkörön gondolkozok. Nyilvánvalóan ott van egy nagyon erős francia csapat, de nekem elsősorban a portugál meccs a legfontosabb. Ez nem azt jelenti, hogy a francia meccsbe nem megyünk bele maximálisan, de az a cél, hogy a továbbjutást megszerezzük. Ennél tovább nem gondolkoztam egyáltalán. Utána az adott ellenfelen, szituáción fogunk gondolkozni.

A szerkezetünk maradt small ball. A keretben Dávid Mia a magasabb, de ő a mi csapatunkban számít magasabbnak. Máshol a mezőnyök rendelkeznek ilyen adottságokkal. Erre nagyon jó példát adtak nekünk a felnőttek a hétvégén. Követtük a meccseiket és ők is végig alacsony szerkezettel szerepeltek. Bach Bogi volt magasemberként és azzal a szerkezettel is szépen teljesítettek. Ismerem a lányokat, biztosan nem maradéktalanul eléfedettek az eredménnyel, de kívülről nézve szakmailag az egy nagyon korrektül lehozott torna volt. Visszakanyarodva magunkra, jó példát mutat, hogy mennyire kell keményen, agresszíven játszanunk, amikor mi is ilyen alacsony szerkezettel fogunk menni.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés