Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik az U18-as 3×3-as Európa-bajnokság – Nagyinterjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

Péntektõl vasárnapig rendezik Grúzia fõvárosában Tbilisziben a 3×3-as U18-as Európa-bajnokságot. Földi Attila szövetségi kapitánnyal készítettünk nagyinterjút az elutazás elõtt a felkészülésrõl, a célokról.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A magyar válogatott augusztus elején a szolnoki Eb-selejtezõrõl kvalifikált a kontinenstornára. „A selejtezõn mutatott teljesítmény alapján úgy éreztem, hogy nem kell változtatnom a kereten. Ugyanazok a játékosok alkotják a csapatot, akik Szolnokon is szerepeltek, tehát Dénes Anna, Révész Luca, Szerencsés Tamara és Varga Eszter.” – mutatott be az utazó csapatot a szövetségi kapitány.

 

Földi Attilával a szolnoki selejtezõ után készített interjúnkat azzal zártuk, hogy nagy kihívás lesz szeptember elején ismét átállni a 3×3-ra. „Úgy alakult, ahogy számítottam rá.” – mondta felvetésünkre a szakvezetõ. „Nem történt meglepetés, augusztus már egy teljesen más szituáció. Mindenki elkezd a klubjában dolgozni, kevesebbet tudtunk együtt lenni. Érezhetõ, hogy nem egyik pillanatról a másikra tudunk átkapcsolni 5:5-rõl a 3×3-ra. Egy kicsit szenvedgettünk vele múlt héten is és ezen a héten is, amikor együtt voltunk. Kell pár nap, hogy fejben átálljunk arra, most mással nem kell foglalkozni csak ezzel az adott feladattal, de úgy gondolom, hogy ezt meg fogjuk oldani.”

 

A szolnoki torna óta rövidebb összetartások fértek csak bele a programba, melyen a korábban gyakoroltak szinten tartása volt a cél. „Két rövidebb etapunk volt. Eredetileg hármat terveztünk, de az elsõ technikai okok miatt nem jött létre. A kettõt viszont végigcsináltuk, ahogy terveztük. Jobb, ha többet vagyunk együtt, de nem hiszem, hogy azon a plusz két napon múlik a dolog. Reménykedünk benne, hogy ez is elég lesz. Nyilván ráépülve arra, amit elõtte csináltunk, ami nem volt kevés. Most csak egy kicsi átismétlésére került sor a korábbiaknak.” – tette hozzá Földi Attila, akinél arról is érdeklõdtünk, hogy a csapat formába hozása megoldható-e.

 

 

„Valószínûleg az Eb-selejtezõ volt az a verseny idén, ahol a legjobb formában játszottunk és a legjobb arcunkat mutattuk. Nyilván próbálunk formát idõzíteni és a versenyre kihegyezni a csapatot. Most azonban egy kicsit nehezebb a helyzetünk, mint akkor. A 3×3-on kívül akkor a játékosok nem csináltak semmi mást. Ott az én feladatom olyan szempontból volt könnyebb, hogy saját magam alakíthattam a munkát, hogy a forma a versenyen jöjjön ki leginkább. Augusztusban már nem csak egyedül foglalkoztam velük, nem csak ez a feladatuk volt a játékosoknak, így már sokkal nehezebb. Mindent megpróbálunk a lányokkal, reméljük mûködni fog.”

 

Az U18-as korosztály számára minden évben speciális az Európa-bajnokság, hiszen ezen szeptemberi idõpontban már az 5:5 kluboknál zajló munka, az iskolakezdés mind-mind befolyásoló tényezõ.

 

„Így van, mindig kérdés, hogy az adott szövetség, az adott válogatott mennyi összetartást engedhet meg magának. Én úgy gondolom, hogy nagyjából mindenhol hasonló helyzetben vannak. Ez ilyen szempontból egy nehéz idõszak a csapatok életében. Nem tudhatjuk, persze lehet, hogy van ahol kicsit többet tudnak együtt tölteni, de általánosságban mindenki hasonló feltételekkel indulhat. Én az elvégzett munkában hiszek és ezért nem örülök neki, hogy kevesebb volt, mint amit szerettem volna. Úgy gondolom, hogy a mi csapatunkon a Világbajnokság és az Eb-selejtezõ összehasonlításában nagyon látszódott, hogy mennyivel többet tölthettünk együtt Szolnok elõtt. Természetesen most a korábban elvégzett munkára építünk és remélem, hogy mûködni fog a dolog.” – fogalmazott Földi Attila.

 

A magyar válogatott Németországgal és a házigazda Grúziával került egy csoportba. Továbbjutás esetén pedig Franciaország, Románia és Belgium hármasából érkezhet rivális.

 

„Nem egyszerû. A keresztágon egyáltalán nem is gondolkozok, csak azzal foglalkozunk, hogy a csoportból továbbjussunk, ami nehéz feladat lesz.” – kezdte esélylatolgatását Földi Attila. „Megmondom õszintén, amikor elõször láttam a csoportunkat a német és a grúz csapattal, azt mondtam, hogy egész jó. Nincs igazán nagy név. Amikor azonban megismerkedtem az ellenfeleinkkel, akkor láttam, hogy a németek az olaszországi selejtezõben mindenkit megvertek. Még a spanyolokat is legyõzték. Mellettük pedig ott van a hazai csapat, akik ellen soha nem könnyû játszani. Egy Eb-n pedig azért sem, mert õk nem játszottak selejtezõt és így nem ismerjük õket. A németekbõl legalább maximálisan fel tudunk készülni, hiszen a három selejtezõs meccsük felvétele a rendelkezésünkre áll.”

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A riválisaink várhatóan magassági fölényben lesznek, amit beszélgetésünk során Földi Attila is hangsúlyozott:

 

„Ami nehéz a csoportunkban, hogy komoly szerkezeti fölénye van mindkét csapatnak. A németeknek két 190 cm környéki magas játékosa van Kröner és Polleros személyében. A grúzoknak pedig három ilyen magas játékosuk van. Mi ilyen terén elmaradunk tõlük. Minden azon fog múlni: hogyan tudjuk megállítani a poszt játékukat. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor lesz esélyünk nyerni. Ha ezt elrontjuk, akkor nagyobb hátrányba kerülhetünk. Nehéz a feladat, de éppen ezért mondtam, hogy a csoportnál tovább egyelõre nem is tekintgetünk. Azzal foglalkozunk, hogy ezt a két ellenfelet megpróbáljuk legyûrni. Vagy legalább egyet és továbbmenni a csoportból.”

 

A tornát a németek ellen kezdjük pénteken 18 órától. „Nagyon jó összetételû, szerkezetû csapatuk van. Az elõbb kiemelt két magas lány mellett ott van Sarah Polleros, aki kintrõl dob hármasokat folyamatosan. Az irányítójuk Laura Zolper pedig jól egy-egyezik és gyors. Nagyon komoly ellenfelek. Ha azonban védekezésben hozzuk azt a szintet, mint a selejtezõn, akkor van esélyünk.” – mondta Földi Attila, akinek felvetettük, hogy a színvonalat tekintve a tavalyi debreceni kontinenstornát felülmúlni nehéz lesz. Az túlzás nélkül minden idõk egyik legerõsebb U18-as világversenye volt. „Tavaly nagyon erõs mezõny jött össze. Nem tudom, hogy az Ifjúsági Olimpia volt az oka vagy általánosságban egy kicsit mindenki jobban ráfeküdt. Esetleg a generációnak volt ilyen szintû az általános erõssége, de a tavalyi Eb az valóban top kategóriát jelentett.”

 

Az U18-as 3×3-as Európa-bajnokság a nõi szakág egyik legeredményesebb tornája hazánkban, de természetesen korosztályos eseményrõl van szó, így a korábbi eredményekbõl nem lehet messzemenõ következtetést levonni. „Minden év, minden csapat más, nem lehet kiindulni a korábbi eredményekbõl.” – zárta beszélgetésünket Földi Attila.

Hirdetés