Hirdetés
Archivum

Pénteken kezdõdik Debrecenben a 3×3-as U18-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Pénteken délelõtt elrajtol Debrecenben az U18-as 3×3-as Európa-bajnokság. A torna felvezetéseként Földi Attila szövetségi kapitánnyal már közöltünk interjút. Most következzen szerkesztõségi beharangozónk az eseményhez.

A csoportok beosztása
A-csoport: Ukrajna, Olaszország, Spanyolország
B-csoport: Hollandia, Csehország, Belgium
C-csoport: Franciaország, Lettország, Izrael
D-csoport: Magyarország, Oroszország, Litvánia

A 12 résztvevõt négy háromcsapatos csoportba osztották, melyekbõl az elsõ kettõ jut a negyeddöntõbe. Onnantól keresztbe játszanak az állva maradt együttesek a trófeáért. A csoportok beosztása idén is a Világranglistán elfoglalt pozíció alapján készült. Pénteken az “A” és a “C” jelû trió tagjai lépnek pályára, míg szombaton a “B” és a “D” csoport tagjai mutatkoznak be. A vasárnapi negyeddöntõkre is ez a felosztás rajzolja ki az ágakat.

A címvédõ magyar válogatott tehát a torna D-csoportjába került Oroszország és Litvánia mellé. Ez azt jelenti, hogy a szombati játéknapon mutatkoznak be a mieink. Ahogy a fenti táblázat mutatja: a magyar csapatot is soraiban tudó trióval párhuzamos ágat a B-csoport adja, ahol Hollandia, Csehország és Belgium szerepel. Továbbjutás esetén innen kerülhet ki a negyeddöntõs rivális. A magyar válogatott Budácsik Dorottya, Madár Kata, Révész Boróka és Tóth Orsolya összeállításban szerepel majd a tornán.

A csoportkörben megismétlõdik a tavalyi döntõ párosítása, hiszen szombaton este 20 óra 20 perctõl Oroszországgal mérkõznek Földi Attila tanítványai. Az oroszokat láthattuk Szolnokon az Eb-selejtezõn és megkönnyíti a felkészülést, hogy ide Debrecenbe ugyanazt a keretet hozták. Veretlenül vívták ki augusztus elején a kvalifikációt. Szolnokon egy magas szerkezetû, keményen védekezõ gárdát ismerhettünk meg. Az oroszok a három meccsükön mindössze 21 pontot kaptak, miközben óriási lépéselõnyt jelentett számukra, hogy két 185 cm magas játékost is felvonultattak.

Válogatottunk szombaton 17 óra 20 perctõl Litvánia ellen mutatkozik be. Õk Bariban selejteztek, ahol 2 gyõzelemmel és 2 vereséggel a negyedik helyen zártak Csehország, Olaszország és Spanyolország mögött. Cseréltek a keretben, hiszen az apró termetû irányítójuk, aki a selejtezõn kevés lehetõséget kapott, kikerült. Helyére egy 183 cm magas játékos került. A litvánok szintén olyan nemzete ennek a szakágnak, akik rendszeresen versenyeztetnek csapatokat. Nem lebecsülve a játékerejüket, a felvételek alapján láthattunk már versenyképesebb keretet tõlük.

A párhuzamos ágon Hollandia, Csehország és Belgium szerepel. Ez a trió szintén szombaton játssza majd a mérkõzéseit és igazán nagy csaták várhatóak. A cseheknél hazánkhoz hasonlóan kiemelt 3×3-as élet zajlik, ennek megfelelõen egész évben versenyeztetett, felkészült válogatottakat vonultatnak fel minden nyáron. Az olaszországi selejtezõzõbõl veretlenül jutottak tovább, de két helyen változtattak a kereten. Magasabb szerkezetre váltottak.

Ki kell emelni a belgákat is, ahol a szakmai stáb három helyen módosított a selejtezõhöz képest. Bekerült a csapatukba a Massey-ikerpár, akik a 2000-es generáció meghatározói hazájukban. Nagypályán és 3×3-ban is extrát nyújtanak. Hollandia a franciaországi selejtezõzõbõl magabiztosan vívta ki a továbbjutást, de a teljes keretüket lecserélték. Megjósolhatatlan a játékerejük. Érdekesség esetükben, hogy felnõtt szinten abszolút meghatározói a szakágnak, de a fiatalok között a csapataik eddig kevesebbet mutattak.

Természetesen pénteken is érdemes lesz kilátogatni a helyszínre, hiszen hat csapat majd az elsõ napon játssza le a csoportmeccseit. Láthatjuk a halálcsoportnak tekinthetõ „A” jelû trió tagjait, akik Spanyolország, Olaszország és Ukrajna. Gyakorlatilag mindhárom nemzet éremeséllyel várhatja a hétvégét. Közülük egy azonban a negyeddöntõt sem éli meg. A C-csoportból pedig Franciaországot kell kiemelni, akik természetesen minden évben favoritok. Ezúttal is egy remek szerkezetû gárdát hoztak. Nekik Izrael és Lettország nem okozhat gondot. A második továbbjutó helyért viszont nagy csata várható.

A torna teljes menetrendje ITT olvasható

Hirdetés