Hirdetés
3x3

Pénteken kihirdetik a 3×3-as olimpiai kvótaszerzőket és a selejtezőtornák mezőnyét:

:

Hirdetés

Lezárul a kvótafutó év a 3×3-as szakágban. November 1-én, pénteken Japánban Ucunomija városában a férfi WorldTour sorozat nagydöntőjét megelőzően egy látványos show keretében a FIBA bemutatja a már olimpiai kvótaszerző nemzeteket és a selejtezőtornák mezőnyét.

Akik követik a FIBA Play 3×3 felületén a különböző ranglistákat, találkozhattak azzal, hogy a nemzetközi szövetség a nemzetek rangsorát már nem nyilvánosan kezeli. Ez nem véletlen, hiszen szeretnék az újdonság varázsát megtartani a pénteki eseményre, amikor minden fontos információt bemutatnak a 3×3-as szakág olimpiai kvalifikációs folyamatával kapcsolatban. Szerencsére itthon a női kosárlabda híveinek nem kell izgulniuk, hiszen válogatottunk a máig emlékezetes amszterdami világbajnoki ezüstérmével – a Világranglistán elfoglalt pozíciójától függetlenül – részvételi jogot szerzett az Olimpiai Selejtezőre. Ezért (is) fogalmaztunk úgy akkoriban, hogy a világbajnoki érem hatványozottan szépen csillog.

Korábban részletes cikkben mutattuk be az olimpiai kvalifikációs rendszert. Mint ismert, pénteken a FIBA három csapatlistát fog közzétenni. Megismerhetjük azt a négy nemzetet, amely a Világranglista első négy helyéről alanyi jogon kvótát szerzett a tokiói ötkarikás játékokra. Egy kontinensről ebben a formában maximum ketten. Japán a házigazda jogán egy helyre jogosult. Abban a nemben lesznek ott biztosan a mezőnyben, amelyben a Világrangslita november 1-én esedékes állása alapján magasabban rangsoroltak. Itt majd a Világranglista negyedik pozícióját elfoglaló nemzet válogatottjának helyére illeszti be őket a FIBA.

A magyar női szakág szempontjából a legérdekesebb, hogy pénteken megismerhetjük majd a március 18. és 22. között megrendezésre kerülő indiai Olimpiai Selejtező 20 csapatos mezőnyét. Azaz, azokat a gárdákat, akik majd a riválisaink lesznek. Egy kontinensről maximum 10 nemzet jogosult a részvételre és a két nemben összesen legalább 30 különböző nemzetnek fel kell vonulnia Indiában. A NOB által szigorúan megkövetelt esélyegyenlőség miatt tűnik elsőre ennyire bonyolultnak a rendszer. Természetesen ezt az olimpiai elvet tiszteletben kell tartani és minden földrésznek lehetőséget kell biztosítani, hogy legyen esélye kvótát szerezni.

A harmadik csapatlista pedig azt a 6-6 gárdát tartalmazza majd, akik az utolsó nyitott hely sorsát fogják egymás között eldönteni 2020. áprilisában egy tornán. Ennek a neve Universality Olympic Qualifying Tournament lesz. Ezen az esemény házigazdája mellett a Világranglistáról az öt legmagasabban rangsorolt olyan gárda vehet részt, akik az előző módokon nem szerezhetnek kvótát és hazájuk válogatottja 5:5 kosárlabdában nem vett részt az utolsó két Olimpián.

A FIBA a pénteki csapatbemutató kapcsán nagy felhajtást ígér. Több ismert japán művész felvonul. Lesz freestyle-bemutató, különböző tánc-produkciók, zenei fellépők és az esemény rangját hivatott növelni, hogy a FIBA elnöke Hamane Niang és a szervezet főtitkára Andreas Zagklis is a helyszínre látogat.

November 1-én, magyar idő szerint 12 óra 20 perctől az esemény IDE KATTINTVA élőképes közvetítés formájában követhető.

Hirdetés