Hirdetés
Magyarország

Pénteken már a döntő a tét a Magyar Kupában:

: Pénteken kerül sor a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa elődöntőire. Emlékezetes negyeddöntők és egy szünnap után küzdenek meg a csapatok a fináléba kerülésért. 

Hirdetés

Pénteken kerül sor a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa elődöntőire. Emlékezetes negyeddöntők és egy szünnap után küzdenek meg a csapatok a fináléba kerülésért.

15 órától a PEAC-Pécs és az Aluinvent DVTK méri össze az erejét. A pécsiek a VBW CEKK Ceglédet, míg a DVTK az UNI-Győr – MÉLY-ÚT csapatát búcsúztatta. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét együttes meglepetést okozott. A ceglédiek az Európa Kupás felállásukban játszhattak és úgy komoly erőt mutattak januárban. A DVTK pedig a bajnokságban kiemelkedően menetelő Győrt múlta felül. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy a döntő szituációkat egyértelműen pontosabban reagálta le.

A két gárda november 28-án és január 3-án mérte össze az erejét a bajnokságban. Mindkét alkalommal a DVTK nyert, novemberben Miskolcon hiányos összeállításban sorakoztak fel a felek és akkor hosszabbítás döntött. Az év elején Pécsett pedig 71-66-ra győzött Földi Attila együttese. Akkor Keyona Hayes 24 pont, 14 lepattanós dupla-dupláját emelhettük ki. A 42-es teljesítmény-indexével azon hétvége legjobbjának bizonyult. Ugyanúgy, ahogy a Magyar Kupa negyeddöntők során is kiemelkedett a teljes mezőnyből a számok alapján.

A szerdai játéknapról a miskolciaktól Medgyessy Dóra is bekerült a legjobbak közé, aki kiválóan mozgatta a társait. Extra csapatteljesítményt láthattunk a vezetésével, miután a 29 mezőnykosarukat 22 gólpassz előzte meg. Ennek köszönhetően elbírta a DVTK, hogy alulmaradt 47-36-ra a lepattanócsatában. Emellett kiváló védekezéssel 34%-os mezőnymutatón tartották a Győrt. A PEAC számára is az extra védőmunka hozta meg sikert, ahogy az egész szezonra ez jellemző. A 67 kísérletéből mindössze 17 mezőnykosarat ért el a CEKK a pécsiek ellen, akiknek így a 21 eladott labda és Kiss Virág faultproblémái is belefértek. Egyértelműen a védekezés lesz a kulcsa a pénteki mérkőzésnek és óriási kérdés az is, hogy a szerdai felfokozott idegállapot, érzelmek után melyik fél tudott jobban regenerálódni.

A második elődöntőben 17 óra 30 perctől az Atomerőmű KSC Szekszárd és a címvédő Sopron Basket mérkőzik. Az elmúlt három év döntőjének párosítása idén az elődöntőben ismétlődik meg. A Szekszárd hosszabbítás után győzte le szerdán a TFSE-MTK csapatát. A Sopron Basket pedig úgy verte 88-53-ra a Ludovika-FCSM Csatát, hogy 23 percnél többet egyetlen játékosa sem töltött többet a pályán és összesen tízen kaptak legalább 17 percet. Az erőforrások ilyen mértékű elosztása rengeteget érhet a soproniaknak. Amióta nyolcas döntőket rendeznek, a Szekszárd nem először keveredett hosszabbításos negyeddöntőbe. A 2018-ban a Ceglédet verte hasonló körülmények között a négy közé jutásért és akkor az kedvező felvezetésnek bizonyult, végül meg tudta nyerni a sorozatot.

A két gárda január 6-án Sopronban, míg február 17-én Szekszárdon találkozott a bajnoki alapszakaszban. Az elsőn 79-56-os, a másodikon 74-49-es soproni siker született. Mindkét találkozón a két középső negyedben eldőltek a lényeges kérdések. Sopronban a második 10 perc hozott 23-7-es eredményt, Szekszárdon a harmadik lett 20-3. A szerdai játéknap váratlan eredményei is megmutatták azonban, hogy a kupa mindig speciális versenyhelyzet. Ráadásul most a játékosok szerepeltetésére vonatkozó korlátozások sem kötik meg olyan mértékben a szakvezetők kezét, mint az alapszakaszban.

Szerdán a Szekszárdnak elsősorban az okozott nagy gondot, hogy 15 perc alatt 35 pontot kapott és emiatt teljesen más mederbe került a találkozó, mint ahogy azt szerette volna. Ezt követően szigorított védekezésén és kétszer annyi szerzett labdája lett, mint riválisának. Emellett pedig nyerte 46-34-re a lepattanócsatát. Különösen a támadó-lepattanók között látható 21-7-es különbség az igazán döntő. A Sopron számára kulcsfontosságú volt a bevezetésben már kiemelt bő rotáció. A kulcsemberek erőbeosztásán túl a fiataloknak is egy komoly visszajelzés, illetve lehetőség a fejlődésre. Az idén még veretlen csapat erejét mutatja, hogy ilyen felállásban is közel 50%-al értékesítette a helyzeteit mezőnyből és mindössze öt eladott labdája volt. Ahogy az Euroliga kapcsán kiemeltük, a soproni játékrendszer rendkívül precízen és hatékonyan működik minden versenyhelyzetben.

Fotó: Girgász Péter

Hirdetés