Hirdetés
Archivum

Pénteken megkezdõdik a harc az egyetemeken:

:

Hirdetés

November 11-én a konferenciaküzdelmekkel megkezdõdik az Egyesült Államokban az NCAA nõi kosárlabda bajnoksága. Az alábbiakban egy rövid beharangozóval készültünk.

Ahhoz, hogy az erõviszonyokat reálisan meg lehessen határozni, két szezon elõtti szavazás eredményével érdemes megismerkedni. Ezúttal könnyû dolgunk van, mert nõi kosárlabdában mind az AP hírügynökség, mind az ESPN/USA Today hagyományos szavazásán ugyanazon gárdák végeztek az elsõ hat helyen. A szakemberek az elsõ helyre a Baylor egyetem hölgykoszorúját tették, majd a Notre Dame, a Tennessee, a Connecticut, a Stanford és címvédõ Texas A&M alakulatával folytatódik a rangsor.
 

A Baylor Lady Bears már most történelmet írt, mert még egyszer sem szerepeltek a szezon elején az élen egyetlen rangsorban sem. A csapat körül kialakult felfokozott várakozás természetesen Brittney Grinernek köszönhetõ, akit az amerikai válogatott színeiben Sopronban is láthattunk. A hihetetlen fizikai adottságokkal rendelkezõ 203 cm magas játékos olyan klasszist képvisel, mely a tengerentúli szakírók szerint a Final Four-hoz biztosan elég, de akár a végsõ gyõzelemig is vezetheti a csapatát.

A tavaly döntõt játszó Notre Dame végzett a szezon elõtti szavazások alkalmával a második helyen. Az elõkelõ rangsorolásukat elsõsorban annak köszönhetik, hogy a nagy riválisaikkal ellentétben nem végzett tanulmányaival egyetlen kulcsjátékosuk sem. A tavalyi nagy menetelés kezdõötösébõl négyen – köztük a szakírók nagy kedvence Skylar Diggins – idén is visszatér, hogy újra nekifussanak a bajnokságnak. A Notre Dame egyébként brutális sorsolást kapott, még az újév elõtt a Tennessee és a Connecticut csapatával is találkoznak, így hamar kiderülhet, hogy meddig juthatnak.

A rangsorokban a Tennessee végzett a harmadik helyen. A Lady Vols sajátos helyzetben van, hiszen immár harmadik éve nem tudták beverekedni magukat a Final Four mezõnyébe, de a szakemberek töretlenül bíznak az egyik legerõsebb szakmai programmal rendelkezõ egyetem csapatában.

A Tennessee egy nagyon szomorú hírrel került az utóbbi hónapokban a címlapokra. A gárdát 38 éve vezetõ Pat Summitt ugyanis nyáron jelentette be, hogy demenciával, azaz idõskori elbutulással diagnosztizálták. Az 59 éves legendás edzõnõ – aki pályafutása alatt 1037 mérkõzést nyert meg és 18 alkalommal vezette Final Fourba csapatát – egyelõre folytatja a munkát, de hangsúlyozta, hogy a segítõire nagyobb felelõsség hárul. Summitt egy interjúban a minap elmondta: érez a játékosain egy extra motivációt, hogy ebben a szezonban elhódítsák a bajnoki címet.

Kisebb meglepetésre a szezon elõtti szavazásokon – tavasszal a Final Four elõdöntõjében elbukó – Connecticut csak a negyedik helyen zárt. Geno Auriemma nincs könnyû helyzetben, tavalyi csapatának kezdõötösébõl ugyan négyen is visszatérnek, de az utóbbi évek legnagyobb ikonja Maya Moore már elvégezte egyetemi tanulmányait és októberben a Minnesota Lynx alakulatát bajnoki címre vezette a WNBA-ben. Nagy kérdés, hogy a Connecticut kivel tudja pótolni extraklasszisát. Azért ha valakiben, akkor Auriemmában bízhatunk, hogy idén is ütõképes gárdát rak össze.

A Texas A&M tavaly nagy meglepetésre hódítatta el a bajnoki címet. Gary Blair pedig 65 évesen a legidõsebb edzõ lett, aki egyetemi bajnokságot tudott nyerni nõi kosárlabdában. A kiváló szakember természetesen idén is folytatja a munkát, de a címvédésre a tengerentúlon nem adnak sok esélyt. Nem véletlenül csak a hatodik helyre sorolták az Aggies gárdáját, mivel a gyõztes csapat kezdõötösébõl ketten – Danielle Adams és Sydney Colson – is végeztek és már a profik között villognak. A sikercsapat húzóemberei közül Tyra White, Sydney Carter és Adaora Elanu maradt, így nagy kérdés, hogy ilyen felállásban még egyszer oda tudnak-e érni, akár csak a Final Fourra is.

Hirdetés