Hirdetés
Archivum

Pénteken rajt az U16-os Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdõdik Kaunasban az U16-os A-divíziós Európa-bajnokság. A torna felvezetéseként Mészárosné Kovács Andreával már közöltünk egy hosszabb interjút. Az alábbiakban igyekszünk bemutatni csoportriválisainkat.

A torna csoportjainak beosztása:
A-csoport: Franciaország, Törökország, Belgium, Csehország
B-csoport: Spanyolország, Szerbia, Hollandia, Lettország
C-csoport: Olaszország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország
D-csoport: Németország, Litvánia, Dánia, Oroszország

Az U16-os Európa-bajnokság lebonyolítása a FIBA tornákon megszokott rendben zajlik. A csoportkört követõen mind a 16 válogatott a nyolcaddöntõben folytatja. Az „A” és a „B”, illetve a „C” és a „D” jelû négyesek csapatai játszanak keresztbe. A nyolcaddöntõ párharcok gyõztesei az 1-8. helyért, míg a vesztesek a 9-16. pozíciók eldöntéséért léphetnek pályára a folytatásban.

Annyiban nehezebb a torna felvezetése, mint az idõsebbeknél, hogy itt nagyon fiatal versenyzõ korosztályokról van szó, ahol a játékoskeretek tagjainak többsége FIBA tornán most debütál. Emiatt nem lehet elõzetesen egy olyan képet az erõviszonyokról, mint más kontinenstornák kapcsán. Az alábbi felvezetésünkben ennek megfelelõen elsõsorban az idei nyár felkészülési meccsein mutatott teljesítmények alapján igyekszünk közelebb hozni ellenfeleinket.

Olaszország

A magyar válogatott pénteken 18 órától Olaszország ellen mutatkozik be a tornán. Az olaszoknál az eredményeket tekintve az U16-os korcsoport kifejezetten erõs. Az elmúlt 10 évben ötször is dobogóra állhattak különbözõ generációik. Ez egyértelmûen azt mutatja, hogy a képzési rendszerük versenyképes játékosokat ad ezekre a tornákra. A jelenlegi csapatuk viszonylag nagy médifigyelmet kapott. A nemzetközi szövetség által kiemelt 10 játékos közül, akiknek a sorában Dombai Rékát is megtaláljuk, ketten az olasz nemzeti csapatból kerültek ki. Õk név szerint Giulia Natali és Caterina Gilli. Mind a ketten ott voltak Minszkben az U17-es Világbajnokságon 5. helyezett gárdában.

A 175 cm magas, erõsebb felépítésû Giulia Natali csapata legeredményesebbje volt a Világbajnokságon. A minszki tornán 25.6 perc alatt 13.6 pontot, 3.4 lepattanót és 1.6 gólpasszt átlagolt. Caterina Gilli pedig meghatározó erõcsatárként 10.4 pontot, 6.7 lepattanót jegyzet a hét találkozón. A kínaiak ellen elért 20 pontos, 13 lepattanós teljesítménye az egész torna egyik extra egyéni produkciója volt. Egyben azt is mutatja, ha egy csapat magasságban, erõben nem tudja semlegesíteni, akkor meccset eldöntõ játékosa az olaszoknak.

Az edzõmérkõzéseket tekintve a hétvégén Pesaroban egy nemzetközi tornán zárta a felkészülést az olasz gárda. Akkor a spanyoloktól 73-46-ra kikaptak, de a belgákat és a hollandokat is 40-40 ponttal verték. Érdekesség, hogy ezen a tornán egy másik belsõ posztos játékosuk, a 185 cm magas Meriem Nasraoui remekelt. A belgáknak 23, a hollandoknak 18, de még a spanyoloknak is 12 pontot dobott. Összességében az eddigi statisztikák és a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy egy jó szerkezetû olasz válogatott várható, melytõl nem lenne meglepetés, ha akár éremért is harcolnának a torna végén.

Horvátország

A második játéknapon szombaton 13 óra 30 perctõl Horvátország lesz az ellenfél. A nemzeti szövetségük honlapján szépen követhetõek a felkészülési meccseik statisztikái. Ezek azt mutatják, hogy még július közepén Lengyelországban a házigazdától, illetve Törökországtól és Lettországtól is nagy különbségû vereséget szenvedtek. Ezt követõen Szlovéniával és Csehországgal szemben is kétszer-kétszer maradtak alul, míg Montenegrót két alkalommal legyõzték. Nem szabad azonban messzemenõ következtetést levonni az eredményekbõl, fõleg ilyen fiatal korosztályban nem.

A FIBA beharangozójában a 185 cm magas Marta Ostojic került kiemelésre. Róla azt érdemes tudni, hogy a korosztályos Adria Ligában remek szezonja volt és Celjében folytatja pályafutását. Talán ennek a generációnak a legmagasabban jegyzett horvát játékosa lehet idõvel. Mellette a csapatkapitányuk és egyben kezdõ centerük Antica Tabula hozott extra számokat a felkészülési összecsapásokon. Rendre 30 perc felett játszva kétszámjegyû ponttal zárt és a lepattanókat is jól szedte. Ez azt mutatja, hogy benne is nagyon bíznak.

Úgy tûnik tehát, hogy elsõsorban magas posztokon lehetnek erõsek a horvátokat. A csapataik emellett hagyományosan rendkívül kellemetlen stílusban védekeznek. Ezt ilyen fiatalon még nehezebb kezelni. Ebbõl a szempontból (is) nagyon jó, hogy a felkészülés alatt játszott válogatottunk Szerbiával. Ez tapasztalatot adhat az ilyen számunkra talán még szokatlanabb játék ellen.

Lengyelország

A harmadik riválisunk vasárnap 18 órától Lengyelország lesz. Velük az Olimpiai Reménységek Versenyén decemberben találkoztunk. Ahogy azonban Mészárosné Kovács Andrea is felhívta rá a figyelmünket a nyilatkozatában, ezeket a téli meccseket óvatosan kell kezelni. A lengyeleknek a felkészülés elején volt egy nagyon extrán sikerült hazai erõfelmérõjük. Arról már írtunk, hogy a horvátokat legyõzték. Mellettük a törököket és a letteket is magabiztosan verték ekkor. Ettõl függetlenül, ahogy a horvátokat a vereségeik miatt nem lehet leírni, úgy nyilván a gyõzelmeket is óvatosan kell kezelni.

A lengyelek az elmúlt években rendkívül hullámzóan szerepelnek a FIBA tornáin. Láthattunk kifejezetten versenyképes csapatokat tõlük, de olyanokat is, amelyeket még a középmezõnytõl is elmaradtak. Sem stílusban, sem szerkezetben nem rajzolódik ki egy egységes irány náluk. Emiatt nagyon nehéz felkészülni belõlük. Még talán kedvezõ is, hogy velük csak a csoportkör végén játszunk. Akkor már látható lesz, hogy ténylegesen milyen játékerõt képviselnek.

Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség beharangozójába a lengyelek is adnak játékost Magdalena Szymkiewicz személyében. Az elõbbiekben kiemelt tornán mindhárom gyõzelem alkalmával 20 pont felett zárt. Õ például az ORV-n nem is volt a csapatuk tagja. A 180 cm magas játékos a Gdynia neveltje és a lengyel korosztályos bajnokságban hasonlóan ponterõs. Õ már az ottani másodosztályban is pályára lépett. Vélhetõen itt az Európa-bajnokságon húzóember lesz. Ennek a lengyel generációnak Alicja Rogozinska személyében van egy nagyon tehetséges irányítója, aki az elmúlt két évben hazájában minden egyéni elismerést begyûjtött. A wroclaw-i tehetségrõl az egyik helyi lap még egy színvonalas portrét is közölt. Az ORV-n jól semlegesítettük, a 11 mezõnykísérletbõl mindössze 2 volt sikeres. Érdekesség, hogy egy másik kisemberük Joanna Kobylinska szórta meg magát azon a decemberi estén, 21 pontot ért el a mieink ellen.

Hirdetés