Hirdetés
Utánpótlás

Pénteken rajtol a Nemzeti Leány Kadett Bajnokság “B” döntője – Gálos Lászlót kérdeztük:

:

Hirdetés

Pénteken veszi kezdetét Pécsett a Nemzeti Leány Kadett Bajnokság “B” döntője. Az UNI Győr NKA a Baja együttesével találkozik a negyeddöntőben. A három napos tornát megelőzően Gálos Lászlót, a győri csapat vezetőedzőjét kérdeztük várakozásairól, aki röviden a szezon eddigi alakulására is kitért.

“COVID után nagyon bíztunk abban, hogy végre egy normális szezont dolgozhatunk végig, de ezzel a lendülettel kezdetét is vette az energiaválság, melynek köszönhetően országszerte problémákkal küzdöttek a csarnokok, melyek a mérkőzésekre is hatással voltak. Mondanom sem kell tehát, kissé kalandossá vált ezáltal a bajnokság, ami egyfajta csalódottságot is kelt bennem, bennünk, hiszen így ez már a harmadik éve, hogy nem sikerül olyan szintű szakmai munkát végezni, mint amilyet szeretnénk.

A serdülő korosztályhoz hasonlóan, kadettben is nagyon fiatal csapatunk van – három úgymond idősebb játékossal rendelkezünk, a többiek javarészt a serdülőből játszanak fel. Idén elsődleges célnak a “B” döntőbe való bejutást tűztük ki, de természetesen igyekeztünk nagyot álmodni, merészek lenni, s az “A” döntőbe is bekerülni. Ez sajnos végül nem sikerült, és a realitásnak megfelelően a “B” döntőben végeztük.” – tért ki röviden a szezonnal kapcsolatos céljaikra a győri szakember, ezt követően pedig együttese szerkezetéről, karakteréről is mondott néhány gondolatot:

“Viszonylag alacsony szerkezetű a csapatunk, de szerencsére van egy magasabb játékosunk, Lép Izabella személyében, aki center poszton komoly erőket képvisel. Könnyen megjátszható és szinte minden egyes mérkőzésen dupla-duplával zár, ami tulajdonképpen együttesünk játékának alapjának is mondható. Jelenleg viszont a nagyobb probléma, hogy a centerünk mellé két serdülő játékos jön – Gálos Hanna és Rigó Dorina – erősítésképpen, akik így kiváló hármast, háromszöget alkottak a szezon során, most viszont a serdülő döntőnek köszönhetően nem tudni, hogy pontosan milyen fizikális állapotban lesznek. Bedobó poszton Smuk Abigél játékát emelném ki, aki idén szintén fontos lépéseket tett meg fejlődés szempontjából, s tőle ha minden igaz, 10 pont fölötti átlagra számítunk a döntő során is. Így egészülünk ki tehát a fiatalabb játékosokkal, akikkel együtt egy küzdős, agresszív csapatot kapunk. Én ugyanis ennek a játéknak vagyok a híve, a kemény kosárlabdának, egész pályás letámadásnak, ami pedig nagyon komoly fizikai munkával jár. A döntőn is ezt várom majd a lányoktól, kérdés, hogy mennyire fogják tudni teljesíteni úgy, hiszen nagyrészük már túl van egy négy napos serdülő döntőn, ami ráadásul a napokban ért véget. Mindenesetre, nekünk ez a fajta játék a védjegyünk, a profilunk, ezért dolgoztunk az elmúlt években.” – fogalmazott Gálos László.

A junior bajnoksághoz hasonlóan, ú lebonyolítás debütál a kadett-bajnokság végjátéka is. Ezúttal nem két csoportban egy négynapos rendezvény keretében küzdenek meg a csapatok, hanem háromnapos lesz a torna, s a program a klasszikus negyeddöntőkkel indul. Az UNI Győr NKA első ellenfele a Bajai NKK/A együttese lesz. A győri vezetőedző következőnek a találkozóval kapcsolatos várakozásaira tért ki.

“Pécsre utazunk, ugyanis a PVSK rendezi a kadett “B” döntőt, ahol az első ellenfelünk a Baja együttese lesz. Nekem személy szerint nem kell őket bemutatni, voltam már Baján edző, ismered az alföldi kosárlabdát, ami rendkívül veszélyes tud lenni, főleg a hárompontosok terén. Erre kell tehát különös figyelmet fordítanunk, a hangsúly a védekezésen lesz, nem szabad engednünk, hogy – egyszerűen fogalmazva – szétlőjenek minket távolról. Ezen kívül, van egy meghatározó, magas centerük, aki masszívabb felépítésű, statikusabb játékot képvisel, mint a mi ötös posztú játékosunk, rá készültünk, készülünk fokozottan. A torna első mérkőzései azonban mindig egy nagy kérdőjel, nagyon sok tényező közrejátszik, hogy miként teljesít egy csapat, de reményeink szerint nem lesz gond, hiszen mindent megtettünk a maximális felkészültség érdekében.

A döntőre vonatkozó célokat tekintve pedig mindenképp szeretnénk a felsőágra kerülni! Szeretnénk már pénteken egy jó meccset játszani, győzelemmel elhagyni a pályát, s a folytatásban a 9-12. helyért játszani.” – zárta a beszélgetést Gálos László, az UNI Győr NKA vezetőedzője.

Az utazó keret tagjai: Komjáti Alíz, Kozma Kata, Rigó Dorina, Csapó Dzsenifer Anna, Kozári Hanna, Bélafalvi Dóra, Gálos Hanna, Smuk Abigél (csapatkapitány), Schaub Lara, Tóth Noémi, Lép Izabella, Chromáj Fanni, Nezvald Réka.

Nemzeti Leány Kadett Bajnokság ‘B’ döntő – Negyeddöntők

Június 2., péntek

10:00 KS Szeged – PVSK NKA/A
12:30 BEAC-Újbuda KA/B – Atomerőmű-KSC Szekszárd
15:30 UNI Győr NKA – Bajai NKK/A
18:00 Óbudai Kaszások – Vasas Akadémia/B

Hirdetés
Hirdetés