Hirdetés
Archivum

Péntektõl a Jekatyerinburg szezonnyitóján szerepel a Gyõr:

:

Hirdetés

Péntektõl vasárnapig rendezik az UMMC Jekatyerinburg hagyományos szezonnyitó tornáját, melyen a korábbi évekhez hasonlóan ismét lesz magyar csapat. Ezúttal a CMB Cargo UNI Gyõr együttesének szereplését követhetjük a legjobb orosz gárdák mellett.

A jekatyerinburgi szezonnyitó az elmúlt években biztos ponttá nõtte ki magát az európai elõszezonban. Megfordult már korábban ezen a tornán az amerikai válogatott. Tavaly például Bajnokok Tornájaként rendezték meg, hiszen csak nemzeti bajnokokat hívtak meg a szervezõk. Idén valamennyire változott a koncepció, elsõsorban az orosz piacot szólítják meg, hiszen a hazaiak és a Gyõr mellett a Nagyezsda Orenburg, illetve a Szpartak Moszkva alkotja a mezõnyt.

A Gyõr az elmúlt hétvégén Szekszárdon a Sió Kupán vett részt. Völgyi Péter együttese az elõszezonban a hazai élvonalból a legtöbb meccset játssza, de az Euroliga évadra történõ felkészülés miatt ez indokolt is. Azért nagyon fontos a Gyõr számára az oroszországi szereplés, mivel testközelbõl tapasztalhatja meg a keret az Euroliga ritmusát, keménységét. Segít egy kicsit ráhangolódni az egy hónap múlva kezdõdõ óriási kalandra, ami rendkívüli kihívás lesz a játékosoknak, szakmai stábnak egyaránt.

A Gyõr pénteken 16 órától a házigazda UMMC Jekatyerinburg ellen kezd. Az Eurroliga címvédõje a hét elején fejezete be a szokásos spanyolországi edzõtáborát. Ennek végén a Gironával meg is mérkõztek és 62-57-re legyõzték a spanyol ezüstérmest. A Jekatyerinburg az elmúlt szezonhoz képest változatlan kerettel dolgozik idén, de több játékosuk érintett a WNBA rájátszásában. Elsõsorban tehát azokat láthatjuk, akik a Girona ellen is pályára léptek vasárnap. Alba Torrens-szel egészülhet ki a csapatuk.

Pénteken délután a másik elõdöntõt az Euroliga tavalyi ezüstérmese a Nagyezsda Orenburg és a Szpartak Moszkva vívja. Az Orenburg hasonló cipõben jár, mint a Jekatyerinburg, még õk is várnak játékosokat a tengerentúlról. A keretük a nyáron jelentõsen átalakult. Többek között DeWanna Bonner, Kayla McBride, Angelica Robinson és Anna Cruz is távozott. Helyettük szintén ismert nevek érkeztek, mint Amanda Zahui, Tiffany Mitchell és Elizabeth Williams. Az orosz mag maradt, így Natalia Zhedik, Anastasia Shilova, Liudmila Sapova, Tatiana Petrushina, Zhosselina Maiga és Natalia Anoikina is Orenburgban szerepel az elõttünk álló szezonban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az orosz mag rutinosabb és talán jobban is variálható, mint a nagy rivális Jekatyerinburgé.

A Szpartak Moszkvánál továbbra is a saját akadémiájuk legjobbjaira építenek, de hoztak melléjük három tehetséges orosz fiatalt más kluboktól. Emellett Ivana Dojkic személyében a horvátok legnagyobb tehetségét szerzõdtették. Ha olyan profin menedzselik, mint tették azt Nika Baric, Emma Meesseman vagy Maria Vadeeva esetében, Dojkic is szép karriert futhat be.

A tornán a pénteki elõdöntõk után szombaton szünnapra kerül sor. Vasárnap jönnek a helyosztók. A pénteki meccsek gyõztesei játsszák a döntõt, a vesztesek a bronzmeccset.

A torna programja magyar idõ szerint

Szeptember 23., péntek
13:30 Nagyezsda Orenburg – Szpartak Moszkva Vidnoje
16:00 UMMC Jekatyerinburg – CMB Cargo UNI Gyõr

Szeptember 25., vasárnap
13:30 Bronzmérkõzés
16:00 Döntõ

Hirdetés