Hirdetés
Archivum

Péntektõl Franciaországban szerepel az U16-os válogatott:

:

Hirdetés

Az elsõ felkészülési mérkõzéseire készül az U16-os leány kosárlabda válogatott. A magyar csapat a franciaországi Mulhouse városában szerepel négycsapatos tornán, ahol a házigazdák mellett az orosz és a német válogatott lesz a rivális.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatott július 9-én kezdte meg a felkészülést az augusztus 17. és 25. között a litvániai Kaunasban lebonyolításra kerülõ U16-os Európa-bajnokságra. A közös munkát megkezdõ keretbõl azóta sérülés miatt Csernik Zita és Tamás Jázmin kivált. Lapunknak Sándor Ádám, a válogatott technikai vezetõje elmondta, hogy Franciaországba Boros Júlia, Dénes Anna, Galántai Alma, Habling Lara, Kéita Aya, Kuncz Petra, Madár Eszter, Miklós Melinda, Mudra Viola, Rakita Lili, Vég-Dudás Anna és Vincze Nikolett összeállításban utazik a csapat.

A magyar válogatott csütörtök délután kel útra a helyszínre. A tervezett program szerint pénteken kora délelõttre kapott edzés-idõpontot csapatunk. Délután, egészen pontosan 15 órától pedig már a mérkõzések sora is megkezdõdik. Az elsõ ellenfél Oroszország lesz. Szombaton 17 óra 30 perctõl Franciaországgal mérik össze az erejüket a lányok, míg vasárnap 15 órától Németország ellen zárja a tornát válogatottunk. A hétfõi hazaérkezést követõen pedig szerdán folytatódik az összetartás Székesfehérváron.

Rendszeres olvasóink már tudhatják, hogy az U16-os korosztály esetében az elsõ nyári felkészülési tornát mindig nehéz felvezetni. Ez idén sincs másként, hiszen az Eb-re készülõ csapatok között az erõviszonyok még csak mostanában körvonalazódnak. Ez a hétvége például arra is jó alkalmat szolgáltat a résztvevõk számára, hogy felmérhetik hol tart a csapatuk. Egy-egy sorozatterheléses szituációt ki mennyire tud kezelni vagy épen adott esetben megmutatkozhat az is, hogy kik lehetnek ilyen szintû meccsek eldöntésére alkalmas játékosok.

Nyilvánvalóan, amikor augusztus elején Isztambulba utazik a magyar csapat, akkor már a mieink és a riválisok esetében is szélesebb képpel fogunk rendelkezni. Ettõl függetlenül érdemes néhány mondatban kitérni a hétvégi riválisokra. Franciaország az U16-os Európa-bajnokság címvédõje. Ki ne emlékezne rá, hogy tavaly a bourges-i finálét a magyar válogatottal vívták. A franciák a jól ismert programjukat teljesítették. Tavasszal megrendezték a hagyományos poinçonnet-i tornát, ahol Lengyelországot és Csehországot magabiztosan verték. Spanyolországtól azonban 17 pontos vereséget. Õk is múlt hét elején kezdték a nyári összetartásukat a tornának is otthont adó Mulhouse városában.

A német utánpótlás szépen fejlõdik, nekik nõi kosárlabdában az U16-os korosztályban az utóbbi években az elittel is versenyképes csapataik voltak. 2016-ban ezüstérmet szereztek az A-divízióban, de joggal lehetnek büszkék a tavalyi bourges-i hatodik helyükre is. Az elmúlt hétvégén Heidelbergben éppen Franciaországot látták vendégül. A csapatok három találkozójából kettõt a németek nyertek. Ez azt mutatja, hogy idén is ütõképes kerettel dolgoznak. A mezõny negyedik tagja Oroszország. Nekik május közepén volt egy igazán bõ kerettel megtartott rövidebb összetartásuk. A közvetlen felkészülésüket június 21-én kezdték Szocsiban immár 18 fõvel. A mieinkhez hasonlóan nekik is ez lesz az elsõ erõfelmérõjük nyáron.

Hirdetés