Hirdetés
Archivum

Péntektõl jönnek az olasz bajnoki elõdöntõk:

:

Hirdetés

Pénteken és szombaton már az elõdöntõkkel folytatódnak az olasz bajnoki rájátszás küzdelmei. Famila Schio – DIKE Napoli és Reyer Venezia – Passalacqua Ragusa párharcok lesznek.

Amekkora siker az olasz nõi kosárlabdázás számára a Reyer Venezia Európa Kupa menetelése, annyira felülírta a rájátszás elõzetesen tervezett idõrendjét. A negyeddöntõk kiírását módosítva azok a párharcok mindössze az egyik fél második sikeréig tartottak. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a Famila Schio például 12 napja nem játszott tétmérkõzést. Az elõdöntõktõl azonban minden visszaáll a jól megszokott rendbe. A párharcok az egyik fél harmadik gyõzelméig tartanak és igen sûrû beosztással legkésõbb április 30-ig le is kell zárulniuk.

Az alapszakaszgyõztes Famila Schio és a DIKE Napoli párharca veszi kezdetét már pénteken. A Schio a Broni elleni két magabiztos sikerrel jutott a négy közé. A DIKE Napoli viszont megszenvedett a címvédõ Lucca gárdájával. Az elsõ meccset hazai pályán elbukták. A folytatásban azonban idegenben javítottak és hazai pályán múlt héten pénteken a sorsdöntõ harmadik találkozót behúzták. A Schio és a Napoli idei két bajnoki mérkõzését az elõdöntõben pályaelõnyben lévõ schio-i gárda nyerte. Õsszel 64-59-re, majd januárban 77-65-re.

Nagyjából a két keret játékerejét tekintve ez az 5-10 pont tûnik a reálisnak. Pierre Vincent remek munkát végzett a Schio-nál. A francia szakember új alapokra helyezte a játékrendszert, melyben nagyobb szerepet kap a védekezés. Isabelle Yacoubou zseniális szezont fut, de Jolene Anderson és Endy Miyem megbízható játékára is szükség van a légiósok közül. A hazai magból a Masciadri, Macchi duó mellett Zandalasini és Dotto kettõse is egyre inkább vezérré lép elõ. Nápolyban szûkösebb a rotáció. Náluk a jó szereplés alapját Jackie Gemelos és Jillian Harmon eredményes játéka biztosítja.

A másik ágon a Reyer Venezia és a Passalacqua Ragusa majd szombaton kezd. Ebben a párosításban nehezebb esélyest megnevezni. A velencei csapatot az Európa Kupa szereplésük miatt itthon jól ismerhetjük. A Schio mellett a legjobban variálható és legjobb szerkezetû keretük nekik van. A Riquna Williams, Ashley Walker, Camille Little tengerentúli trió még úgy is széles körû taktikai lehetõségeket biztosít, hogy közülük egyszerre csak két játékost tudnak nevezni. Az olasz magjuk pedig a Schio-hoz hasonlóan sokrétû, a Bestagno, Carangelo, De Pretto, C. Dotto négyes nagyon egyben van. Mellettük Marie Ruzickováról sem szabad megfeledkezni, a szlovák center talán pályafutása legjobb szezonját futja.

A Ragusa évét egy hatalmas hullámvasútként lehetne szemléltetni. A remek teljesítményekre bántóan gyenge meccsek, szétesõ játék és fegyelmi problémák is jutottak. Ennek ellenére itt vannak az elõdöntõben. Nagy kérdése ennek a párharcnak, hogy a Reyer Venezia elsõsorban mentálisan mennyire tud az Európa Kupa döntõje után regenerálódni. Ha ez nem sikerül nekik, azt a Ragusa kihasználhatja. Az elmúlt évadot még a hazánkban töltõ Jessica Kuster, illetve Dearica Hamby és Astou Ndour remekel. A két csapat legutóbb március 18-án találkozott, akkor a bajnoki középszakaszban egylabdás végjátékban a velenceiek nyertek.

Hirdetés