Hirdetés
Archivum

Péntektõl U17-es VB Franciaországban:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi az U17-es nõi kosárlabda világbajnokság. Franciaországban Toulouse és Rodez városa ad otthont a rangos megmérettetésnek, ahol a következõ másfél hétben megismerkedhetünk a jövõ sztárjaival.

Az U17-es világbajnokság egy sajátos erõpróba, mivel az itt pályára lépõ játékosok eddig csak saját kontinensbajnokságukon mutatták meg magukat, így a csapatok most találkoznak elõször merõben eltérõ kosárlabda kultúrákkal. Ami a fõszereplõket illeti, papírforma szerint a felnõtteknél is domináló nemzetek várhatóak az élre.

Kiemelkedik az Amerikai Egyesült Államok, akik ebben a korcsoportban is már-már nyomasztó fizikai fölényben vannak a többi válogatottal szemben. Az amerikai szövetségi kapitány, Barbara Nelson, ennek ellenére igen visszafogott volt a legutóbbi sajtótájékoztatóján. A szakvezetõ asszony ugyanis kiemelte, hogy játékosainak szokniuk kell az európai stílust és a csapata most elõször lesz belekényszerítve abba, hogy egy meccsen belül gyakran váltogassa a védekezésbeli és a támadásbeli variációkat.

Európából Spanyolország tûnik a legesélyesebbnek. A tavalyi U16-os EB gyõztes együttesre épülõ gárda itt az öreg kontinensen verhetetlennek tûnik saját korosztályában és akár képesek lehetnek megnehezíteni az Egyesült Államok dolgát is. Három nevet érdemes majd figyelni a hispán nemzeti csapatban. Andrea Vilaró, Elena de Alfredo és Yurena Díaz nagy nemzetközi berobbanása lehet ez a torna. Európát az oroszok, a rendezõ franciák, a sötét lónak számító törökök és a tavalyi U16-os EB egészen a döntõig menetelõ belgák képviselik még.

Az európai együtteseken túl hagyományosan erõs produkció várható az ausztráloktól, akik ide is, mint minden nõi kosaras világversenyre, a végsõ gyõzelem reményében érkeznek. Üde színfoltja lehet az eseménynek Kanada és Argentína, akik az egy évvel ezelõtti thaiföldi U19-es világbajnokságon a legjobb négyig jutottak és úgy néz ki, hogy az utánpótlás nevelésben már a világ élvonalát képviselik.

12 együttes kvalifikálta magát a tornára, ezeket a gárdákat két hatos csoportba sorsolták. Az egyes csoportokból majd az elsõ négy helyezett jut tovább és ez a nyolc együttes játssza ezt követõen a negyeddöntõket.

A beosztás

A csoport: Kanada, Franciaország, Japán, Oroszország, Törökország, USA
B csoport: Argentína, Ausztrália, Belgium, Kína, Mali, Spanyolország

Az U17-es világbajnokságról minden nap beszámolókkal és eredményekkel jelentkezünk.