Hirdetés
USA

Pénzügyi reform előtt az amerikai egyetemi sport



:

:

Hirdetés

A világjárvány lecsengésével már a következő tanévre és ezzel együtt a következő egyetemi sportszezonra készülnek az Egyesült Államokban. Ebből az alkalomból Molnár Balázs, az EasyGo tulajdonosa nyilatkozott a DIGI Sportnak.

A magyar sportolók többsége nem riad vissza a lehetőségtől, hogy külföldön folytassa tanulmányait. A vírus annyiban okozott nehézséget, hogy bizonytalansági tényezőként közrejátszik azok között, akik vacilláltak eddig is, hogy kimenjenek-e  most rögtön vagy maradjanak itthon még egy évet.

– nyilatkozta Molnár Balázs a műsorban, kiemelve, hogy több változás is várható. “A tavaszi sportágak bajnokságait törölték és volt egy érdekes változtatás, hogy 2020-ra visszatérhetnek az utolsó éves amerikai egyetemisták. Feltorlódtak az ösztöndíjak és így ezeket nehezebb az újonnan érkezőknek elnyerni. Akik pedig már aláírtak a szerződéseket, ott volt sajnos kavarodás. Volt ahol vissza is mondták az ösztöndíjat a költségvetés hiányára hivatkozva. Volt, akiknek megvan az ösztöndíja, ott pedig a vízum ügyintézés zajlik.”

Az egyetemi versenyrendszert beindítani az egyik legnehezebb.

Jelenleg az az alaptézis, hogy az egyetemek, illetve a nagy gyűjtőszervezetek megpróbálnak olyan ajánlásokat megfogalmazni, hogy miként lehet a vírus terjedését lassítani. Azt szeretnék, hogy ősztől induljon újra az élet a sportrendszerben, de mivel elképesztő nagy számokról beszélünk, így a prevencióra helyezik a hangsúlyt.

– nyilatkozta a DIGI Sport műsorában Molnár Balázs, aki arról is beszélt, hogy a jelenlegi tervek szerint rendszeres teszteléssel és elkülönített kollégiumi épületekkel készülnek az egyetemen, ahol az újonnan érkezettek karanténba kerülhetnek.

Molnár Balázs arról beszélt a műsorban, hogy az egységes szabályozás lenne a legfontosabb,

“Az egyetemeknek maguknak kell dönteni és amennyiben ők is egyetértenek, hogy induljon újra a sportélet, akkor ez elé az NCAA nem fog akadályt gördíteni.” – mondta, majd hozzátette: “Mindenki azt szeretné, hogy egységes szabályozás alakuljon ki, de az Egyesült Államok területe hatalmas. Minden konferenciának megvan a kis maga szabályrendszere, így áthárítják az egyetemekre a döntést, ami szerintem érdekes. Jelenleg ott tartunk, hogy indul minden. Július közepe, vége felé megérkeznek a diákok és augusztus végétől indulna a szezon.”

Magyarországról a kiutazási hajlandóságot a TAO-rendszerrel feljavuló anyagi lehetőségek és a hazai felsőoktatási rendszer erősödő rugalmassága csökkentheti. Ettől függetlenül a tapasztalatok szerint az Egyesült Államok még mindig vonzó.

Mindig voltak visszahúzó tényezők, ha az amerikai továbbtanulást nézzük. Megdrágult a kinti képzés, a járulékos költségek is magasabbak lettek, de Amerika és az amerikai diploma még mindig egy nagy húzóerő. Voltak olyan sportolóink, akik azt választották, hogy itthon a profi között próbálnak érvényesülni, de nálunk a felsőoktatást és a profi sportot összehangolni nehezebb. Ha mind a kettőt magas szinten akarja valaki, akkor még mindig Amerika az első.

– mondta Molnár Balázs, majd így folytatta: “a döntés a fiatal sportolóké. Ha olyan környezetet tud biztosítani a klubcsapat és az egyetemi rendszer, ahol szerintem ilyen szempontból egyre jobb a helyzet, akkor választhatják a hazai utat. A magyar felsőoktatás kezd ráállni arra, hogy megpróbál olyan egyéni képzéseket adni, ami húzóerő lehet. Nekünk is van olyan kezdeményezünk, ami a kint megszerzett tudást igyekszik visszahozni. Ha nem is egy középiskolából kikerült fiatalabb sportoló számára. Azokra próbálunk fókuszálni, akik lediplomáztak kint és érettebb módon 23-24 éves korban szeretnék eldönteni, hogy mégis profi sportolók szeretnének lenni és őket próbáljuk meg hazahozni.”

A beszélgetés során szóba került a finanszírozás, illetve a marketing, ahol nagy változás várható 2021 őszétől. A játékosok a saját nevük, megjelenéseik felett maguk rendelkezhetnek, ezzel pedig fokozhatják a bevételeiket.

Iszonyatosan nagy pénzek forognak kockán és a sportolók ebből ösztöndíj formájában tudnak részesülni. A szabályváltoztatásnak azért volt itt az ideje, mert a közösségi média elterjedésével ezt már nem tudták szabályozni. Így is nagyon sok szürke rész van, de meg kellett lépni a fejlődés érdekében. Ez majd 2021 szeptemberétől lesz esedékes. A sportolók nevével elkezdhetnek szponzori pénzeket behozni, amiből az ügynökök akár jutalékot is szerezhetnek. Itt mondani sem kell, hogy az egyetemi kosár vagy foci területén milyen értéke lehet, ha egy sportoló hirdeti az adott szolgáltatást és sok pénzt fog keresni ezzel. Kis százalékát fogja ez érinteni a sportolóknak. Nem szabad elfelejteni, hogy az NCAA továbbra js egy tanulmányi program lesz elsődlegesen. Ha a sportolók azt választják, hogy szeretnének szponzori pénzeket keresni, akkor el fognak esni sok egyéb sportösztöndíjtól. Azoknak fogja ez megérni, akik a nevükkel, arcukkal tényleg sokat, nagyon sokat tudnak majd keresni. Akik átlagos sportolók, azok maradnak a tanulásnál.

– összegzett Molnár Balázs.

Hirdetés