Hirdetés
Archivum

Pikáns Euroliga csata az Európa Kupa döntõjéért:

:

Hirdetés

Az Európa Kupa elõdöntõ párharcaihoz érkeztünk. Csütörtökön este a Famila Schio és a Nagyezsda Orenburg között óriási presztízscsata veszi kezdetét. A két csapat ugyanis február 20-án még az Euroligában vívott egy igen nagy téttel bíró találkozót.

A Famila Schio és a Nagyezsda Orenburg párharcának felvezetése során megkerülhetetlen az Euroliga alapszakaszának utolsó fordulója. Akkor úgy utazott Olaszországba az orosz együttes, hogy egy sikerrel lenne esélye megszerezni az Euroliga negyeddöntõjét érõ negyedik pozícióit a csoportban. Az olaszok pedig az Európa Kupás folytatás miatt léptek pályára gyõzelmi kényszerben. Végül a Schio akarata érvényesült és 82-50-es sikert jegyeztek. Mindkét csapat az EK-ba került, ahol igencsak extra párharcot nyert a negyeddöntõben.

Az EK-negyeddöntõket nézve a Schio hazai vereséget követõen a bombaerõs keretet összerakó Cukurova otthonában vívta ki a négy közé jutást. Az Orenburg pedig a Salamancát búcsúztatta drámai körülmények között. Nyolc ponttal nyerték ugyan az elsõ meccset, de a másodikon a negyedik negyed elején 16 egységgel járt elõrébb a spanyol gárda. A végjátékot jobban bírta cérnával a Orenburg.

Visszatérve a Schio és az Orenburg február végi Euroliga meccséhez. Akkor a játék minden elemében riválisuk fölé kerekedtek Pierre Vincent tanítványai. Nagyon nem mûködött az orosz védekezés. Sorra szerezte a Schio a könnyû pontokat. Az 57 mezõnykísérletükbõl 32 sikeres lett, ami 56%-os átlag szemben az oroszok 29%-os mutatójával. Erre jött olasz oldalon a 24 gólpassz, a 39-33-ra megnyert lepattanócsata. Futni is tudott a Schio, akik indításból 17 pontot értek el. Az Orenburg mindössze egyszer volt eredményes ilyen szituációból. Mindkét csapatra igaz, hogy bár évek óta együtt dolgozó és saját viszonyrendszerében stabil hazai maggal bír, a fontos dolgok a légiósokon múlnak.

A Schio-nál Allie Quigley ponterõs teljesítménye mellett két meghatározó magas játékos Sandrine Gruda és Jantel Lavender kívánkozik az élre, de egyre jobb formát mutat Eva Lisec is. Az Orenburgnál pedig két amerikai, az egészen évadot kiemelkedõ egyéni megoldásokkal teljesítõ Brionna Jones és rutinos Erica Wheeler dominál. Két meghatározó spanyol játékosra is számíthat Victor Lapena vezetõedzõ Laura Nicholls és Sandra Ygueravide személyében.

Megjósolhatatlan, hogy mit hozhat a párharc. Az olaszoknak óriási önbizalmat adhat az Euroliga meccsen elért siker és a törökországi diadal. Egy biztos azonban, hogy az Orenburg tanult a 82-50-es februári vereségbõl. Látva a Salamanca elleni emlékezetes párharcban a szervezettségüket, a védekezést azóta egészen biztosan rendbe rakta a spanyol vezetõedzõjük. Két rutinos légiósokkal megerõsített remek szerkezetû keretrõl van szó. Reméljük, hogy emlékezetes rivalizálással ajándékoznak meg minket a felek. Az Orenburg a magasabban rangsorolt, így a visszavágót rendezik jövõ héten Oroszországban. Ez mindenképpen számukra elõny.

Hirdetés