Hirdetés
Archivum

Portugália ellen folytatja az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton az 5-8. helyért Portugália ellen lép pályára a Sopronban zajló U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Úgy érkezik el a soproni U20-as Európa-bajnokság második hétvégéje, hogy a magyar válogatott az öt eddigi mérkõzésébõl négyet megnyert. Összességében válogatottunknak kiváló kontinenstornája van. Nagyot küzdenek a lányok. Láthatunk kifejezetten szép egyéni teljesítményeket és tudásának, illetve játékperceinek megfelelõen mindenki igyekszik kivenni maximálisan a részét az adott találkozóból. Egy olyan generáció szereplését követhetjük, mely a késõbbiekben is sok örömet fog szerezni a szurkolóknak.

Az elveszített negyeddöntõben sem született meglepetés, függetlenül attól, hogy természetesen komoly várakozások elõzték meg azt az összecsapást. Egy jó versenyzõi adottságokkal rendelkezõ szerb válogatott a kulcspillanatokból jobban jött ki és ezzel biztosította helyét az elõdöntõben. A magyar csapatban a csütörtöki találkozón Gereben Lívia, Studer Ágnes és Kiss Virág is kiemelkedõ teljesítményt nyújtott, de a negyedik negyedre szûkösebb rotáció mellett elfogyott a csapatunk. Végig jól védekezõ és meghatározó játékosainkra nagy nyomást helyezõ ellenfelünk felismerte az adódó lehetõséget. Amit tovább erõsített, hogy 17 pontos hátrányból talpra állva a harmadik negyedben már komoly lélektani elõnyben voltak a szerbek.

A következõ ellenfél Portugália, akik szintén elégedettek lehetnek az eddigi szereplésükkel. A nyitó napon még 57-43-as vereséget szenvedtek Spanyolországtól. Utána viszont az azóta elõdöntõbe jutó Hollandiát 65-57-re legyõzték. A mieinkhez hasonlóan õk is könnyedén bizonyultak jobbnak Belgiumnál, míg a nyolcaddöntõben Lengyelország sem okozott nekik gondot. A negyeddöntõben nem volt esélyük Olaszország ellen, de számukra az, hogy most itt az 5-8. pozícióért harcolnak, már egyértelmûen siker.

A portugálok ezen generációja hazai pályán 2015-ben U16-os Európa-bajnoki döntõt vívott, de szerepeltek korosztályos Világbajnokságon, Európai Ifjúsági Olimpián és természetesen U18-as, illetve most U20-as kontinenstornán. Összeszokott, nagy csatákat megélt, jó szerkezetû gárda. Sok tekintetben hasonlít a játékuk a spanyol kosárlabdára. Ugyanakkor kevesebb klasszis egyéni teljesítménnyel és kevésbé markáns védekezéssel dolgoznak.

Két kiemelkedõ tehetséggel rendelkezik aktuális riválisunk ezen generációja. Õk név szerint a 169 cm magas irányítójuk Ana Carolina Rodrigues, aki 13 pontot és 6.8 lepattanót átlagolt eddig, illetve a 190 cm magas centerük Beatriz Jordao. Az elõbb már felidézett 2015-ös U16-os Eb-döntõs szereplésük alkalmával az All-Star csapatban is beválogatott Jordao 12 pontot és 9.6 lepattanót átlagol. Az „efficiency” értéke pedig kereken 18-as. Ezzel a torna legjobbjai között találjuk. Nem véletlen, hogy a FIBA szakírói is hosszasan méltatták a közelmúltban.

Az elõbbiekben kiemelt két extra egyéniség az alfája és az omegája a portugálok játékának. A szakmai stábjuk szûkös rotációval dolgozik, gyakorlatilag hat játékost forgatnak. A harmadik legkevesebb pontot Portugália szerezte eddig ezen a tornán, mindössze 56.8-as az átlaguk. Viszont nem is kapnak sokat, mindössze 60.8-at. Nagy erényük, hogy rendkívül kevés eladott labdával dolgoznak. A svédek mellett a portugálok statisztikai lapjára jegyezték fel a legkevesebbet ebbõl, mindössze 12.4-t. Még a magyar válogatott is 15.8-as átlaggal bír az eladott labdák terén, pedig a mieink sem hibáznak sokat.

Ha a két csapat statisztikai összehasonlítását már érintettük, akkor érdemes még néhány adatot kiemelni. A riválisok eladott labdáiból a portugálok 13.8, míg a mieink 14 pontot szereznek. A magyar válogatott azonban lényegesen több pontot ért el gyorsindításból, 13.8-at jegyeztek fel hozzánk és mindössze 5.8-at szombati ellenfelünkhöz. A második esélybõl is közel kétszer annyi pontot jegyeztünk meccsenként és a festékbõl is átlagban 10 ponttal többet szerzünk.

Amennyiben szigorú védekezéssel találkoznak a portugálok, hajlamosak egyéni megoldásokra, könnyen elvállalt triplakísérletekre. A magyar válogatott játéka maximálisan alkalmas arra, hogy ebbe belekényszerítse riválisát. Összességében azt lehet mondani, hogy az elõbbiekben felsorolt statisztikai mutatók kiemelik, hogy hol lehet esély ellenük. Amennyiben a Rodrigues-Jordao kettõst sikerül kivenni a játékból és magas posztokon fölénybe tud kerülni válogatottunk, akkor egyértelmûen favoritként várjuk a találkozót.

Hirdetés