Hirdetés
Archivum

Portugália lesz az ellenfél a legfontosabb napon:

:

Hirdetés

Minden korosztályos FIBA torna legfontosabb játéknapja a negyedik, amikor a keresztjáték során eldõl, hogy mely gárdák folytatják a felsõ és az alsó ágon. A magyar válogatott riválisa ezen az úton Portugália lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott két gyõzelemmel és egy vereséggel, míg a portugálok egy gyõzelemmel és két vereséggel zárták a csoportkört Klatovy-ban. Ahogy a statisztikai összefoglalónk is rávilágított, a mezõnybõl minden tekintetben kiemelkedni látszó nagy hármas (Franciaország, Spanyolország, Belgium) mögött elõkelõ helyen áll válogatottunk. Az üldözõbolyt minimális különbségek jellemzik, de ebben a külön versenyfutásban igencsak versenyképes a magyar csapat. A mieink játékát hatékony csapatmunka jellemzi és ennél értékesebb visszajelzés nem kell.

Elég kiemelni, hogy a szerzett labdáink átlaga 11.7, ami holtversenyben a harmadik legtöbb. Lehet alapozni ezekre, miután kiemelkedõ 10 gyorsindításos pontunk van átlagban. Gólpasszok terén a csoportkörben Belgiummal holtversenyben a negyedik legtöbbet osztotta ki a magyar csapat, szám szerint 18.7-et. Ami pedig külön örömteli, hogy Spanyolország mögött a második legkevesebb az eladott labdánk. Egy nagy tornán három meccs után a 10.0-es átlag remek szám.

Már a felkészülési összecsapásokon is meghatározó tulajdonsága volt a magyar eyüttesnek támadásban, hogy jól értékesítette a triplákat. Nem véletlen, hogy a három csoportmeccset követõen ebben a miénk a legjobb mezõnymutató. Ehhez két extra egyéni teljesítmény érkezik Czukor Dalmától és Pusztai Petrától támadásban. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy csapatként erõs válogatottunk. A pontok megoszlását tekintve átlagban 24.3 jön a padról. Ez kiváló mutató és fontos az is, hogy a teljesítmény-index mutatóban 78-as átlaggal a negyedikek vagyunk. Itt szintén a francia, spanyol, belga trió dominál.

Szerdán estére pedig azon a téren is okosabbak leszünk, hogy eldõl: a fenti számoknak a pályán elért eredményben mi lehet a maximuma. Portugália ellen nem lesz könnyû dolga válogatottunknak. Nem szabad elfelejteni, hogy a portugálok ezen generációja még 2015-ben hazai pályán döntõt vívott az U16-os A-divízóban. Azóta is tartják a lépést az európai elittel. Igyekeznek együtt menedzselni ezt a generációt, nyolcan itt vannak most is a 2015-ös döntõs keretbõl. Kiváló szám, hogy mindössze négyen morzsolódtak le és ebben benne van két komoly sérült is, akiknél kérdéses egyáltalán a profi karrier kezdete.

Ennek a portugál generációnak a nagy erõssége, hogy van szerkezete a csapatuknak. Gyakorlatilag az egyestõl az ötös posztig találunk minõségi percekre bevethetõ fiatalokat. Nincs tehát olyan üres poszt, ahol kirívóan gyengén teljesítenének. Ez óriási dolog egy olyan nemzetnél, ahol finoman szólva sem az elsõ számú sport a nõi kosárlabda és így szûkös a merítési lehetõség. Ráadásul a fiatalok tudtak profitálni a jó eredményekbõl. A generáció meghatározó játékosai már a klubcsapatokban bizonyítanak. Itt az Eb-n különösen a Jordoa, Cabral, Silva triót kell figyelni.

Nem könnyû felvezetni a találkozót. Azt egyértelmûen megmutatja az összehasonlító statisztika, hogy jobban szedik a lepattanókat a portugálok. A benyomások is azok, hogy valamivel nagyobb szerepet kapnak a magas játékosaik és emiatt kulcsfontosságú lesz a védésük. Kívülrõl egyértelmûen több opciója van a mieinknek. Bízzunk benne, hogy a portugálok karakteres védõmunkája – a spanyolos letámadást igyekeznek megvalósítani – mellett is érvényesül ez. Riválisunk hosszabbításos meccsen kapott 51 pontot Lettországtól és a szerbek is csak 54-ig jutottak ellenük. Amennyiben szerzett labdáinkkal, indításos pontjainkkal sikerül elbizonytalanítani Portugáliát, esélyesként lép pályára a magyar csapat.

Hirdetés