Hirdetés
Archivum

Portugáliában folytatódik az Eb-selejtezõ a magyar válogatott számára:

:

Hirdetés

Az Izland elleni kötelezõ gyõzelem után szerdán este Portugáliában lép pályára a magyar válogatott a 2017-es Európa-bajnokság selejtezõjében. Lényegesen nehezebb ellenfél vár Stefan Svitek csapatára, mint szombaton, de a tét sem kicsi: egy idegenbeli siker nagyon sokat érhet a folytatásra nézve.

Ha a portugál nõi kosárlabdáról beszélünk, akkor mindenkinek az utánpótlás jut az eszébe, hiszen az elmúlt években az egyik legnagyobb fejlõdést bemutató nemzet voltak. Egészen 2013 nyaráig csak elvétve találkozhattunk az A-divízióban egy-egy portugál korosztállyal, azóta viszont folyamatosan lépnek elõre. Idén nyáron az U16-os A-divíziós Eb-n döntõt játszottak, az U20-as A-divíziós Eb-n pedig a 6. helyen zártak. Igaz, U18-ban kiestek a legjobbak közül, itt éppen a mieinkkel küzdöttek az A-divíziós tagság megõrzéséért. Természetesen idõ kell, amíg az utánpótlásban elvégzett munka a felnõtt válogatott eredményein is meglátszódik, ha egyáltalán sikerül továbbvinni az eredményességet, de ettõl még a mostani felnõtt válogatottjuk is ütõképes.

Másfél évvel ezelõtt érték el a legnagyobb sikerüket, amikor a 2015-ös Európa-bajnokság 2014 nyarán lebonyolított selejtezõjében hazai pályán Olaszországot is legyõzték. Végül nem sikerült a kvalifikáció, hiszen a csoportjukban a lettek és az olaszok érvényesítették a papírformát, de már elérték azt a szintet, hogy egy-egy meccsen bárkit bármikor képesek legyõzni. Klubszinten az elmúlt két szezonban járt hazánkban az éppen aktuális portugál bajnok. Tavaly idegenben a DVTK-t kellemetlen meglepetés érte, igaz hazai pályán sikerült korrigálni ellenük. Idén pedig a Gyõr hazai pályán maradt alul az Azori-szigetekrõl érkezõ gárdával szemben. A klubjaikra ugyanaz jellemzõ, mint itthon, hogy sok esetben még a válogatott játékosok elõtt is légiósok érvényesülnek az élcsapataikban.

Portugália az elsõ fordulóban Szlovákiában szenvedett 56-43-as vereséget. A portugálok összességében elégedetten nyilatkoztak a meccsrõl, elkerülték a nagy arányú vereséget és számukra kifejezetten hízelgõ volt, hogy a 32. percben még 39-32-es mérkõzésállást rögzíthettek. A portugál szakvezetõ a vereség okaként a 25%-os dobóteljesítményre (56 mezõnykísérletükbõl 14 talált utat a gyûrûbe) és a 41-27-re elveszített lepattanócsatára hívta fel a figyelmet. Emellett egy kiemelkedõ egyéni teljesítményük akadt, a Zamorában légióskodó Sofia Da Silva hozott össze 33 perc alatt 21 pontot és 10 lepattanót. Már a 2015-ös Európa-bajnokság selejtezõjében is a 188 cm magas centerük volt a legeredményesebb. A portugál szövetség honlapján található beharangozóban a szövetségi kapitányuk Ricardo Vasconcelos elsõsorban a magyar válogatott magassági fölényét emelte ki és ennek ellensúlyozására sok labda nélküli mozgással járó, jó ritmusú játékot várna a lányaitól.

A magyar válogatott szombati mérkõzése után vegyes érzések alakultak ki. Mindenképpen örömteli, hogy érvényesült a papírforma és így sikerélménnyel indult a sorozat. Átérezte válogatottunk annak a súlyát, hogy a szombati meccset pár nap közös munka után is nyerni kellett ahhoz, hogy érdemben lehessen számolgatni a továbbjutással kapcsolatban. Elsõsorban két területen érte kritika a csapatot. A lepattanók terén, ahol mindössze 40-38-ra nyertünk és Izland leszedett 11 támadólepattanót, ami egy ilyen kaliberû riválistól sok. A másik pedig a triplamutató. Már az Európa-bajnokságon is megtapasztaltuk azt, hogy az európai középmezõny, egy lett, litván, montenegrói vagy akár szlovák csapat is mennyivel hatékonyabban céloz távolról. Izland ellen is mindössze 17 triplakísérletbõl 4 talált utat a gyûrûbe, ráadásul ezek közül legalább kettõ már nem – viszonylag – szoros téthelyzetben született.

Összességében azt lehet mondani, hogy egy komoly erõfelmérõ jön az átalakított, megfiatalított keret számára. Okosabbak lehetünk szerdán este magyar idõ szerint olyan 23 óra magasságában, hogy mennyire versenyképes csapatunk az Eb-részvétel tekintetében. Azonban az is nagyon fontos, hogy gyõzelem vagy vereség esetén sem fog semmi sem eldõlni.

Hirdetés