Hirdetés
Magyarország

Portugáliában lép pályára az Universiade válogatott:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön Portugáliában lép pályára az Universiade válogatott

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, az Universiade 2023-ra halasztása miatt a magyar válogatott rövidített egyhetes összetartáson vesz részt. Ennek keretében kerül sor a portugáliai túrára a két felkészülési meccsel. A házigazda portugálok hasonló programon vannak, tehát ők is rövidített edzőtáborral dolgoznak. Egyébként nagyjából ugyanez igaz az összes többi Universiade résztvevőre is. Ilyenkor elsősorban az a cél, hogy a játékosok és a szakmai stáb között ne szakadjon meg a kapcsolat, legyen mód közösség-építésre. Szinte példátlan, hogy ekkora rendezvényt – a nyári olimpia utáni legnagyobb multisport-eseményt – kétszer is elhalasszanak, ami igencsak megnehezíti a csapatépítést.

Kisebb sérülések és iskolai kötelezettségek miatt a magyar válogatott 10 fővel edzőtáborozott csütörtök óta és közülük 9 játékos kelt útra Portugáliába. Hasznos erőpróba lesz, hiszen a portugál kosárlabda sokat fejlődött és mivel rendszeresen több játékosuk tanul az Egyesült Államokban, az onnan visszajátszókból ütőképes gárdákat építettek. Emlékezhetünk rá, hogy 2017-ben a 9. helyért kiírt helyosztón éppen a mieinket múlták felül. 2019-ben Nápolyban pedig bronzérmet szereztek, ami az U16-os válogatott 2015-ös Eb-döntője után a második nemzetközi női kosaras éremszerzésük volt.

A portugálok 16 fős kerettel kezdték a munkát pénteken. Ha a névsort megnézzük, akkor látható, hogy négy olyan növendékük van, akik az Egyesült Államokban tanulnak. Sara Guerreiro-t, az USF hallgatóját akár lelkes olvasóink is láthatták, hiszen a dél-floridai egyetem többször bekerült amerikai országos televíziós közvetítéses programba. Négyen érkeznek a keretbe a Benficától. A lisszaboni klub a portugál sport legnagyobb egyesülete, így ez nem meglepő. Nemzetközi porondra – az Európa Kupába – a GDESSA és az União Sportiva szokott kilépni. Ők is adnak két-két embert a bő keretbe.

A tervek szerint az összecsapásokról a Portugál Kosárlabda Szövetség előzetes regisztrációt igénylő felületén, ahol a felnőtt válogatottunkat is követhettük, élőképes közvetítés látható majd szerdán és csütörtökön este is.

Június 8., szerda
21:15 Portugália – Magyarország – ÉLŐ VIDEÓ

Június 9., csütörtök
21:15 Portugália – Magyarország – ÉLŐ VIDEÓ

Hirdetés