Hirdetés
Archivum

Pozitív visszajelzéseket kapott a játékosoktól az új ausztrál szülõi szabály:

:

Hirdetés

Az utóbbi években, többek között Abby Bishop karakteres kiállásának is köszönhetõen, igen nagy sajtóvisszhangot kapott az ausztrál nõi kosárlabda szülõi szabálya. Évekig egy túlzottan konzervatív szabályozás dominált. Ez sokat finomodott, idén õsszel pedig újabb szintet léptek. Egy teljesen új, korszerû rendszer debütált. Immár valóban érdemi segítséget nyújt a gyermeket váró vagy már gyermeket nevelõ kosárlabdázóknak.

A novemberben életbe lépett új ausztrál szülõi szabály a netball profi ligájának szabályozására épül. Ezt tartják nem csak Ausztráliában, hanem világszinten is a szülõként helytálló profi nõi sportolókat segítõ legjobb rendszernek. Szerencsére az Ausztrál Kosárlabda Szövetség jogászai jó munkát végeztek, hiszen a sportág versenyrendszeréhez illeszkedõ kötelezõ finomításokon túl teljes egészében átültették a szabályrendszert.

Az új szabályozás minden olyan kérdést egyértelmûen tisztáz, amiket például egykoron Abby Bishop is nehezményezett. Ennek értelmében a bajnoki szezon ideje alatt, illetve a válogatott összetartások alkalmával a szövetségnek kötelezõ dadust biztosítania a gyermekek mellé. Amennyiben a játékos saját dadust alkalmaz, akkor pedig teljes költségtérítés illeti meg.

Szintén tisztázatlan terület volt a támogatások, bérek mértéke, a járulékok kérdése. Ezt teljes egészében összhangba hozták az ausztrál Munka Törvénykönyvével. Függetlenül tehát attól, hogy milyen jogviszonnyal alkalmaz adott klub egy-egy játékost, innentõl kezdve minden olyan anyagi támogatás megilleti, mint bármilyen munkavállalót. Ennek keretében például a szülési szabadság alatt a profi nõi kosárlabdázók is megkapják a 720 ausztrál dolláros minimálbért.

A liga hivatalos Facebook oldalán videós összeállításban, mely az alábbiakban látható, két rutinos klasszis Natalie Hurst és Suzy Batkovic mondta el véleményét az új rendszerrõl. Lényegében mind a ketten azt hangsúlyozták, hogy ez a rendszer egy tervezhetõ biztonsági hálót nyújt, mely nagy segítséget jelent a gyermekvállalás kapcsán.

Mint ismert a hazánkban is éveket töltõ klasszis irányító Natalie Hurst 2017 januárjában tért haza Törökországból. Azon légiósok közé tartozott, akik – az azokban az idõkben gyakori – terrortámadások miatt kérték élõ szerzõdésük felbontását. Ekkor már terhes felesége várta otthon és Hurst azt hangsúlyozta, hogy az új szabályozás biztosít olyan életfeltételeket, melyek miatt nem kell feltétlenül légiós-életbe vágnia.

Hirdetés