Hirdetés
Magyarország

Profi közegben fejlődhet a Rátgéber Kosárlabda Akadémia fiatal tehetsége:

:

Hirdetés

December 5. és 7. között a spanyolországi Toledóban szerepelt az U16-os magyar válogatott. Fiatal együttesünk kétszer találkozott a házigazdák U16-os, és egy alkalommal az U15-ös csapatával. A tornát megelőzően Székesfehérváron vett részt a magyar válogatott rövid összetartáson – ahol két edzés szerepelt a programban – ezt követően pedig szombat hajnalban utazott a nemzeti csapat a spanyol helyszínre.

Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitány együttese legutoljára októberben találkozott, miután a szakmai stáb 12 főre szűkítette a keretet. A Rátgéber Kosárlabda Akadémiából három játékos is kiválasztásra került. Szakolczi Diána, Halmágyi Kitti – aki sérülés következtében nem tarthatott a csapattal Spanyolországba – illetve Rátkai Eszter, aki viszont remek teljesítményt produkált a spanyol rendezésű felkészülési torna során.

“A torna előtt pár napot voltunk Fehérváron, ahol leginkább az összeszokásra próbáltunk meg koncentrálni. Emellett persze mindazokat a támadás, illetve védekezésbeli elemeket is megpróbáltuk begyakorolni, amit vezetőedzőnk, Mészárosné Kovács Andrea kért tőlünk. Összességében úgy gondolom, hogy ezt a csapatnak sikerült teljesítenie ezalatt a rendelkezésre álló, kevés idő alatt.

Az összeszokáson kívül a tornára való elvárás az volt – főleg támadásban – hogy minél pontosabban és türelmesebben játszuk a játékainkat, de ezzel együtt gyorsabban is. Az elején nagyon kapkodósan kezdtünk, ez viszont nem egyenlő a gyors játékkal. Ezen kellett változtatnunk, és összeegyeztetnünk a higgadtságot a gyorsasággal. A magyar élvonalban a nagyon magas játékosok már nem jellemzőek, és a mi csapatunk is inkább a gyorsabb, külső posztos játékosokra épül. Ez az előnyünk, erre próbáltunk meg leginkább fókuszálni. Védekezésben pedig a keménység volt a fő cél. Alapjába véve én úgy gondolom, ezeket sikerült teljesíteni.

Sajnos az utolsó edzésen egyik csapattársunk, Halmágyi Kitti megsérült, ezért csak 11-en tudtunk elutazni Spanyolországba, ezáltal pedig szűkült a rotációnk, de így is felkészülten tudtunk menni a tornára.” – mesélt a válogatott összetartásról a Rátgéber Akadémia növendéke.

Fotó: FIBA.Basketball

A toledói tornán vasárnap és kedden a spanyol U16-os válogatott, míg hétfőn a házigazdák U15-ös nemzeti csapata volt a riválisa Mészárosné Kovács Andrea tanítványainak. Az eredeti tervek szerint a torna negyedik résztvevője Németország lett volna, de a válogatott múlt héten lemondta a szereplést. Rátkai Eszter mind a három mérkőzésen pályára lépett, és szép számokat produkált. Az első találkozó alkalmával 6 pontig jutott, a második során 13/3-asl végzett, az utolsó találkozón pedig 14/6 dobott pontot jegyzett fel neve mellé.
A mérkőzések pontszerzői, illetve a szövetségi kapitány nyilatkozatai ITT olvashatóak.

“Kevés idő állt rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk – száz százalékosan még a játékok sem rögzültek be – ennek ellenére szépen megoldottuk a támadásokat. A jövőre nézve két nagyon bíztató és tanulságos mérkőzést játszottunk a spanyolok ellen.

Már a bemelegítésnél látni lehetett, hogy a spanyol csapat sokkal fizikálisabb, illetve intenzitásban is előttünk járnak. Sokkal energikusabbak voltak, és összeségében látszott rajtuk, hogy összeszokottabbak, mint mi. Ez nem is csoda, hiszen páran közülük már több, mint egy éve együtt játszanak – van, aki már az U16-os Challenger tornán is ott volt. Hozzájuk képest mi egy alacsonyabb szerkezetű csapattal rendelkezünk, viszont a maximumot mindhárom mérkőzésen kihoztuk magunkból – amit vezetőedzőnk is kért. Próbáltunk koncentráltan és agresszívan játszani, rögzíteni az eddig megtanultakat, és minden tőlünk telhetőt megtenni a győzelmek érdekében.”

Az U16-os válogatottban új szerepkörben is bemutatkozott a Rátgéber Akadémia fiatal tehetsége, hiszen játékos társai csapatkapitánynak választották. Rátkai Eszterre ezáltal egy teljesen más fajta felelősség hárult.

“Az idei nyári Challenger tornán is megfogalmazódott bennem az az egyéni cél, hogy a válogatottban sokkal határozottabban kell irányítanom a csapatot. Ezt a célt továbbra is szem előtt tartom és úgy gondolom, hogy ebből valamennyit sikerült is megvalósítani ezen a spanyol tornán. Ebben az esetben nem is csak a mérkőzések során, az irányító poszton betöltött feladataimra értem, hanem például arra is, hogy figyelnem kell társaimra is – ki-milyen állapotban van a pályán és a pályán kívül egyaránt -hiszen egy jó csapatkapitánynak ez is a feladatai közé tartozik. Úgy érzem, hogy ezt javarészt sikerült teljesíteni, vezetőedzőnk meghosszabbított kezévé válni.

A tornán nyújtott saját teljesítményemmel természetesen nem vagyok maximálisan elégedett. Voltak jobb periódusok, de a védekezésemre még nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni, és azt mondom, hogy lett volna bennem több is. Az utolsó meccsre éreztem, hogy én is elfáradtam, de nagyon szeretnék azon dolgozni, hogy minél kevesebb hullámvölgy legyen a játékomban, ezáltal pedig stabilabb teljesítményt tudjak nyújtani.”

Fotó: Hornyák Balázs / utanpotlassport.hu

A Vasasban eltöltött hosszú évek után, idén nyáron a fiatal korosztályos válogatott kosárlabdázó új kihívásra vágyott játékosként, így a fővárosból Pécsre tette át székhelyét Édesanyjával, Eördögh Edittel. A Rátgéber Kosárlabda Akadémián folytatták pályafutásukat, ahol meg is találták számításaikat.

“Nagyon jól érzem magam az akadémián, szerintem ez egy nagyon jó váltás volt. A Vasas mindent megadott, amit tudott, viszont itt már most érzem, hogy esélyem nyílt egy magasabb szintre jutni, illetve továbbfejlődni. Minden nap segítenek a szakemberek abban, hogy elérjem a kitűzött céljaimat, amiket megálmodtam – tudják, hogy milyen kosárlabdázó szeretnék lenni. Minden egyes nap azért dolgozok a kosárlabda, illetve erőléti edzőimmel, hogy ez megvalósulhasson. Szerintem nagyon jó úton haladunk, aminek nagyon örülök, úgy érzem, hogy mindenkivel megtaláltam a közös hangot. – dicsérte a nívós akadémiát a fiatal tehetség, és egyben arra is kitért, hogy miben is más jelenlegi helyzete az eddigiektől.

“Szerintem egy sokkal profibb környezetbe kerültem. Csak, hogy egy példát mondjak, itt az akadémián még az étrendünkre is figyelnek. Emellett mindenkinek személyre szabott kondi programja van, illetve az edzéseken is profibb, magasabb szinten dolgozunk – ami alapjaiban eltér az eddigiektől. Ha rehabilitációról van szó – valaki megsérül – akkor már egy napon belül szakemberek foglalkoznak azzal a játékossal, hogy mielőbb felépülhessen és visszatérhessen a játékba. Nekem ez a profizmus, és ez egy nagyon szimpatikus hozzáállás részükről. Tudom, hogy még fiatal vagyok, de az akadémián minden nap úgy érzem, hogy az élmezőnyben való szereplésre és a nemzetközi megmérettetésekre készítenek fel.”

Fotó: ratgeberakademia.hu

 

 

Hirdetés