Hirdetés
Archivum

Ráhangolódás a Csehország elleni negyeddöntõre:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órától Csehországgal vív negyeddöntõt a magyar válogatott Kaunasban az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon. Beharangozó az összecsapáshoz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar együttes remek teljesítménnyel jutott el a legjobb nyolc közé Kaunasban. A beharangozónkban féltettük a csapatot Litvániától. Annak ellenére, hogy a hazaiak nem mutattak kiemelkedõ formát, egy nagy tornán a rendezõ ellen pályára lépni soha nem egyszerû feladat. A magyar lányok remekül kezelték ezt a helyzetet. Támadásban jó kezdéssel, amikor az elsõ negyedben 20-ból 7 mezõnykísérlet eredményes lett, sikerült megalapozni az elõnyt. Ezt a folytatásban figyelmezett játékkal, stabil védekezésre építve menedzselte csapatunk. A statisztikai lap nem adja vissza, hogy mennyire egyben voltak a magyar játékosok. Remek munkát végez ezen a téren a szakmai stáb.

Ha ragaszkodunk a számokhoz, akkor a 16 szerzett labda önmagáért beszél, mint ahogy az is, hogy háromszor annyi pontot (szám szerint 13-at) értünk el gyorsindításból, mint riválisunk. Ez a csehek ellen is kulcsfontosságú lehet. A játék többi elemében ismét megmutatta azokat az erényeket válogatottunk, amik a csoportkör két sikerét hozták. Lepattanókban nagyon jól tartotta a lépést csapatunk. A 16 támadólepattanó és a második esélybõl elért 12 pont külön kiemelendõ. Ismét kevesebb eladott labdánk volt, mint riválisunknak. A gólpasszok magas száma pedig azt mutatja, hogy csapatként nagyon jól mûködik válogatottunk. Egy Európa-bajnoki negyeddöntõben a 11 pontszerzõ szntén extra. Különösen úgy, hogy az utolsó percekig nyílt volt a meccs.

Ha a magyar csapatok rendkívül eredményes szereplését méltattuk a nyár folyamán, akkor azt is el kell mondani, hogy a FIBA tornákon a csehek fiataljai is kiváló teljesítményt nyújtanak. Az U18-as Európa-bajnokságon szépen meneteltek és 6. helyet szereztek. Az U20-as válogatottjuk domináns teljesítménnyel nyerte a B-divíziót. Az U16-os csapatuk pedig eddig veretlen Kaunasban. Úgy tûnik, hogy az utóbbi évek kisebb megtorpanása után ismét versenyképes játékosokat nevelnek. Itt Kaunasban a válogatottjuk számára a csoportkörben nagy skalp volt Franciaország 56-51-es legyõzése. Ezt követõen a törökök ellen hosszabbításos rangadót nyertek, míg a belgákat kicsit fáradtan mozogva is simán verték. A negyeddöntõben Hollandia nem okozhatott gondot számukra.

A cseheket egy kifejezetten sok mozgásra épülõ gyors játék jellemzi, ami komoly lábmunkára építve igencsak határozott védekezéssel párosul. A 16 csapatos mezõnyt nézve a negyedikek a lepattanók, illetve a gólpasszok számában és ötödikek a szerzett labdák terén. Ezekben a mutatókban valamivel elõttünk állnak. Emellett meccsenként átlagban kettõvel kevesebb eladott labdájuk van. Ezen a téren szintén a legjobbak között találhatóak. A csehek játékát Simona Fiserova (9 pont, 6.8 lepattanó) és Klara Stloukalova (10 pont, 4.7 lepattanó) személyében két ígéretes center határozza meg. Mellettük a külsõ sorból a lepattanókat is kiválóan levadászó Monika Fucikova és a 9.8 pont, 4.5 lepattanó átlaggal rendelkezõ Petra Malikova dominál. Elmondható tehát, hogy kifejezetten jó szerkezetû, kompakt keretük van. Viszonylag sok opcióval rendelkeznek támadásban.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A negyeddöntõben a magyar válogatott immár A-divíziós tagságát biztosan megõrizve felszabadultan játszhat. Az olaszok mellett az eddigi legerõsebb rivális érkezik. Sok múlik azon, hogy miként alakul a palánkok alatti csata, hiszen a csehek még a franciák ellen is jobbnak bizonyultak ebben a pénteki sikerük alkalmával. Emellett nagy kérdés lesz, hogy válogatottunk mennyire tudja saját ritmusát érvényre juttatni. A törökök 18 ponttal is vezettek ellenük, de a végére teljesen kizökkentették õket a csehek és a labdákat sorra eladva el is fogyott az elõnyük. Az eddig mutatott teljesítmény alapján nincs oka senkitõl sem tartani a magyar válogatottnak. Egy biztos, hogy az eredménytõl függetlenül az Eb-negyeddöntõ rendkívül értékes tapasztalatot jelent egy fiatal sportoló életében, amire a jövõben is lehet majd támaszkodni.

Hirdetés