Hirdetés
Archivum

Ráhangolódás a spanyol-német Eb-döntõre:

:

Hirdetés

Vasárnap este 21 órától rendezik Udinében az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság fináléját, mely során Spanyolország és Németország csap össze.

Fotó: FIBA.Basketball

Ritka a korosztályos tornákon, amikor két generáció ennyire szépen halad fej-fej mellett. A németek és a spanyolok jelenleg versenyzõ generációja esetében ez a helyet. Ezek az együttesek ugyanis a játékoskereteket tekintve nagy átfedéssel két éve itt Udinében az U16-os Európa-bajnokság fináléjában már összemérték az erejüjet. Most újra egy kontinenstorna döntõjére készülnek, de immár az U18-as korcsoportban. Mindkét gárdát jól ismerhetjük, hiszen megmérkõzött velük válogatottunk. A németeket a csoportkörben legyõztük, míg a spanyoloktól az elõdöntõben nagy csatában vereséget szenvedtünk.

Összességében ez a párosítás nem tekinthetõ nagy meglepetésnek. Ettõl függetlenül egyik válogatottnak sem volt zökkenõmentes az útja. A németeknek az egyik legjobbjuk Nyara Sabally sérülésével kellett megküzdeniük. Éppen ellenünk dõlt ki, de a torna legfontosabb szakaszára visszatérhetett. A spanyolok pedig a csoportkörben a szerbek elleni végjátékot elrontották. Ennek eredményeként a 2017-es gyõztes belgák ágára kerültek. A negyeddöntõben végül emlékezetes meccsen 73-72-re verték õket. Ez a belga csapat szerkezetében, rutinjában az udinei mezõny egyik legjobbja. Nagy fegyvertény a spanyolok részérõl a legyõzésük. A két évvel ezelõtti Eb-döntõt végig vezetve 64-48-ra nyerték a spanyolok. Ekkor egyértelmûen favoritok voltak, most nehezebb meghatározni az esélyeket.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A spanyol és a német válogatott összehasonlításában azt láthatjuk, hogy a fontos statisztikai mutatókban igazán nagy különbségek nincsenek. A szerzett labdák, a gólpasszok, az eladott labdák száma szinte azonos. A spanyolok mezõnymutatója jobb és a játékukból adódik, hogy meccsenként átlagban több pontjuk születik gyorsindításokból. A németek a lepattanókban vezetnek és második esélybõl átlagban több pontot érnek el, mint a spanyolok. Ezek a számok ugyanakkor nem sokat mutatnak. Mivel mindkét csapatot láthattuk a mieink ellen, elmondható, hogy hasonló stílust igyekeznek megvalósítani. Nagy szerep jut a kemény védekezésnek, igyekeznek a szerzett labdák után minél több könnyû pontot elérni és nagyon bíznak a mozgékony, ponterõs magas játékosaikban. Kifejezetten érdekesnek ígérkezik, hogy mire mennek egymás ellen.

Ritka európai korosztályos szinten, amikor mindkét oldalon a magas posztokon szereplõ játékosok ennyire dominánsak. A németeknél Luisa Geiselsöder, Nyara Sabally és Leonie-Fiebich mindent visz eredményesség tekintetében. A spanyoloknál pedig Maria Dolores Pendande és Raquel Carrera a hasonlóan meghatározó kulcsember belsõ poszton. Pendandét nagyon jól semlegesítettük. Vélhetõen a németek is hasonlóra készülnek. Carrerának viszont nagy szerepe volt abban, hogy a spanyol alakulat megfordította az elõdöntõt a mieink ellen. Külsõ posztokon ponterõsebbnek tûnik a spanyol csapat. Amennyiben a festékben nem kerülnek jelentõs hátrányba, akkor még így is esélyesek. A németeknek ettõl függetlenül megvan a játékuk ahhoz, hogy a spanyolokat megszorongassák. Legjobbjaik extra egyéni teljesítményével pedig akár le is gyõzhetik õket. Benne van ebben a párosításban ez emlékezetes, szoros döntõ.

Hirdetés