Hirdetés
Európa

Raisa Musina nagy lehetősége lenne a Las Vegas-i szereplés:

:

Hirdetés

A WNBA-ben a Las Vegas Aces csapatát erősítheti az orosz Raisa Musina, amennyiben el tud indulni a tengerentúli versenyszezon. A 21 éves tehetség óriási lehetőség kapujában áll.

Raisa Musina nevét korosztályos eseményekről már régóta jól ismerhetik a sportág hívei. A széles közönség számára a FIBA által is felidézett 2017-es U19-es világbajnoki döntőn robbant be, amikor az Egyesült Államok válogatottjának 33 pontot dobott a fináléban. Azóta az UMMC Jekatyerinburggal már nyert Euroligát. A WNBA-ben való bemutatkozásra 2018-ban lett volna esélye, de akkor hiába draftolta a Phoenix Mercury, vízumproblémák miatt meghiúsult a debütálása. Ezúttal viszont, ha a koronavírus nem írja felül  a terveket, már láthatjuk az Egyesült Államokban. Maria Vadeeva mellett így lehet még egy orosz játékos a ligában.

Raisa Musinának négy testvére van, két nővére és két bátyja. A női kosárlabda híveinek Valeriya Musina lehet a legismertebb, aki volt orosz válogatott és a CCC Polkowicével ért el nagy sikereket. Lengyelországban a két Musina egy szezonban szerepelt is együtt. A jekatyerinburgi idők előtt Raisa nem csak a CCC Polkowice játékosa volt, de hosszabb időt töltött a Szpartak Moszkva akadémiáján. Fiatalon, 11 évesen került oda és 16 évesen már az orosz élvonalban láthattuk. Ez a WNBA-s lehetőség egy hasonlóan nagy lépcsőfok lenne pályafutásában, mint öt éve az a bemutatkozás a hazai bajnokságban.

Két évvel a kútba esett phoenix-i szereplés után tudatosan kereste a WNBA-s lehetőséget Raisa Musina.

Két éve draftoltak, de nem tudtam kipróbálni magam a Phoenix Mercury-nál. Miután meghiúsult a szerződésem, szabadon választhattam csapatot. Az ügynököm tárgyalt többekkel. Amikor hívott és mondta, hogy a Las Vegas tett ajánlatot, nagyon boldog voltam. Szerettem volna kipróbálni magamat ott. Ha minden jól megy, emberi és szakmai oldalról is komoly tapasztalat lesz. Európához vagy szűkebben Oroszországhoz képest a WNBA-ben senki nem ismer. A világ legerősebb ligája. Nekünk is sok a légiósunk, de Amerika így is egy lépéssel előrébb jár. Erős válogatottjuk, erős egyetemi rendszerük van. Nehéz bekerülni a ligába.

– mondta a sovsport.ru portálnak a fiatal orosz tehetség, aki hangsúlyozta: a jekatyerinburgi klubnál jól megy a kommunikáció a légiósokkal, így a nyelvi akadályoktól nem tart. Nem kerül ismeretlen közegbe. Kayla McBride tavaly csapattársa volt Oroszországban, 10 évesen pedig már járt Las Vegasban. Az elmúlt két nyáron turistaként szintén megfordult az USA-ban. Legutóbb Maria Vadeevát is meglátogatta Los Angeles-ben. Musinának először az edzőtáborban kell bizonyítania a rátermettségét.

Még nem értem el a célomat. Amikor lehetőség adódik, akkor élni kell vele a WNBA-ben. Egyértelmű, hogy minden játékos oda vágyik. Komoly küzdőszellem van bennem, tényleg szeretnék bekerülni a ligába.

– tette hozzá.

Hirdetés