Hirdetés
Magyarország

Rajt az Euroliga főtábláján – Franciaországban szerepel a Győr és a DVTK:

:

Hirdetés

Szerdán elrajtolnak a küzdelmek az Euroliga főtábláján. Mindkét magyar csapat, a SERCO UNI-Győr és a DVTK HUN-Therm is Franciaországba utazik. A győriek a Villeneuve-d’Ascq, a DVTK a LDLC ASVEL Feminin vendége lesz. A találkozók előtt állandó szakértőnket, a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA 1., FORDULÓ

Villeneuve-d’Ascq – SERCO UNI-Győr

“A Győrnek az Euroligában nagy erőssége lehet, ahogy egyébként a magyar bajnokságban is, hogy bővek a rotációs lehetőségei. Ebben a csapatban nincs olyan, hogy „csereötös”, bárkit küld pályára a stáb, olyan, mint, ha a kezdőötös játszana. Ez a hasonlat talán jól érzékelteti, hogy látok 9-10 embert, akit ezen a szinten bármikor be lehet vetni. Ami az egyik oldalon az abszolút pozitívum, az másik oldalon az egyik legnagyobb kihívás is lesz. Ezeket a játékosokat úgy kell majd forgatni a szezon előre haladtával, hogy mindenki megtalálja a számításait.

Tavaly a pécsiekkel vívott a Villeneuve-d’Ascq az Európa Kupában nyolcaddöntőt. Abból a keretből hatan (Caroline Heriaud, Janelle Salaun, Kamiah Smalls, Kennedy Burke, Kariata Diaby, Maïa Hirsch) maradtak és hét új érkezőjük van. Ami számomra továbbra is nagyon szimpatikus és ugyanez igaz a Lyon-ra is, hogy igyekeznek hazai játékosokra építeni. Vannak légiósaik, a Villeneuve-d’Ascq-nak például négy, két amerikai, egy belga és egy horvát, de a kiindulópont a hazaiak. Tény, amikor a francia csapatokat méltatjuk, akkor mindig hozzá kell tenni, hogy óriásiak a merítési lehetőségeik, de ettől függetlenül, amit látunk, az tudatos építkezés és ez teszi veszélyessé a Villeneuve-d’Ascq-ot is.

Az elmúlt évadban az Európa Kupában elődöntőig meneteltek és bajnoki döntőt vívtak. Idén eddig két győzelmük van, a Tarbes-ot 74-50-re, míg a Lattes Montpellier-t 82-57-re verték. A klasszikus francia stílust láthattuk tavaly tőlük és az idei eredmények is arról árulkodnak, hogy védő oldalról fogják meg a meccseiket. Két ellentétes stílus találkozik, hiszen a győri játékosállomány inkább a támadókosárlabdát forszírozza. A francia csapatok eközben soha nem úgy állnak oda, hogy lesz, ami lesz, dobjunk több pontot. A játék minden elemére felkészülnek, legyen szó az ellenfélről vagy a saját oldalról. Mindig azt akarják játszani, amit tudnak, ez nyilván mindenkire igaz, de ők az esetek többségében meg is valósítják. Érdekes kérdés, hogy melyik együttes lesz képes a másikra erőltetni az akaratát.

Ha a Győr szeretne meccseket nyerni az Euroligában, és persze, hogy szeretne, akkor ez az, amit még idegenben is nyerni lehet és nagy lökést jelenthetne a siker. A győzelemhez koncentrált kezdésre lenne szükség. Ha a félidőig sikerül egál-közelben tartani a mérkőzést, akkor lehetnek győzelmi esélyek. Amennyiben hamar elveszíti a fonalat a Győr, akkor viszont nem látom a felzárkózást. Az természetes, hogy az első meccseken mindenki sötétben tapogatózik – még akkor is igaz volt ez, amikor október második felében kezdődött az Euroliga –, hiszen mindkét keretben sok változás történt. Összességében viszont meg kellene próbálni élni ezzel az eséllyel.”

LDLC ASVEL Feminin – DVTK HUN-Therm

“A Lyon és a DVTK is túl van már kiemelt figyelmet kapó nemzetközi mérkőzéseken idén. A DVTK az Euroliga-selejtezőjén, a Lyon a Szuperkupán. Ellentétes eredményt hozott a csapatoknak. A DVTK magabiztosan jutott tovább. Eközben a még épülőben lévő Fenerbahce 109-52-re legyőzte a Lyon-t. Én ettől függetlenül a Szuperkupából nem vonnék le messzemenő következtetést a hiányzók miatt. Ez a Szuperkupa így a szezon elején leginkább egy reklám a sportágnak és a két kupasorozatnak, semmi több. Szakmai értéke maximum a szezon végén lenne, amikor valóban az aktuális keretek találkoznak, de ennek nincsen realitása.

A Lyon-ból Marine Johannes, Gabby Willams, Julie Allemand, Sandrine Gruda, Endy Miyem és Juste Jocyte hiányzott a Szuperkupán. Azt láttuk, hogy Gabby Williams megérkezett, de még a hétvégi bajnokin sem játszott. Gruda és Miyem viszont már pályára lépett. Biztos vagyok benne, hogy aki kicsit is bevethető, az játszani fog a DVTK ellen. Papíron a DVTK nem utazna esélyesként egy ilyen találkozóra, de az, hogy kiváló teljesítménnyel kiejtették a Londont a selejtezőben, illetve a tény, hogy teljes kerettel dolgoznak, nagy lökést adhat nekik.

Ana Tadic a BEAC ellen mutatkozott be, így innentől egy kifejezetten palánk alatti játékosa is lesz a DVTK-nak. A selejtezőben sokszor beszéltünk arról, hogy bár a kiváló centersorral rendelkező London ellen jól oldották meg a feladatukat a DVTK magasai, de látszik a játékukon, hogy hosszú távon szükség lenne egy stabil belső posztra. Az Euroliga selejtező visszavágóján, talán kevesebb kiugró egyéni teljesítmény mellett, de meg tudta ismételni londoni jó játékát a Diósgyőr. Nagy kérdés, hogy a bajnoki terheléssel együtt ezt képes-e állandósítani. Ahogy a bajnoki előzetesben is beszéltük, a tavalyi évhez képest az erő beosztásában kell a legtöbbet előre lépni.

A BEAC ellen Ana Tadic visszatérésével meg kellett nevezni egy kimaradó légióst, ő Monika Grigalauskytė volt ezúttal. Látva, hogy a 10 csapatosra olvadt bajnokságban mennyire besűrűsödött a mezőny, vélhetően többször látjuk majd ezt a felállást a szezon folyamán. Egy stabil nyolcas rotáció rajzolódik ki a DVTK-nál. A BEAC ellen a három magyar válogatott Aho Nina, Kányási Vera és Lelik Réka is sokat tudott vállalni. Ők már abba az életkorban és pályafutásuk azon szakaszában járnak, ahol ezt a lépést meg kell tenniük húzóemberként. Az öt légióssal és a három magyar húzóemberrel, akikhez bajnokikon az U20-asok, illetve Tenyér Zsófi és Vég-Dudás Anna csatlakozhat, sikeres szezon állhat a DVTK előtt. Sokat nyomhat a latba Völgyi Péter rutinja is.

Kérdés, hogy Lyon-ban kik fognak pályára lépni. Ha a francia klubnál úgy vannak vele, hogy a szezon elején nem kockáztatnak a sérültekkel, akkor értékes skalpot is begyűjthet a DVTK. A London elleni párharchoz hasonlóan ilyen szempontból vakon készülhet a DVTK, de az, hogy két héttel korábbra került az első formaidőzítés, míg a Lyon bőven formálódó fázisban van, kihasználható esély teremt.”

Hirdetés